時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小海師 發表於 20-5-30 09:39
佢地應該醒下啦,如果美國甘関心香港,理應對香港特別多優惠,但竟然在這經濟下落井下石
...

Agree,
the problem is, Do you think the students understand what you just say ?

大宅

HKITMan 發表於 20-5-30 09:42
Agree,
the problem is, Do you think the students understand what you just say ?

當然吾明啦,明就吾會甘啦,只是我都吾明,其實甘簡單

子爵府

fatfat0423 發表於 20-5-30 09:20
個始作俑者應該係送中條例

始作俑者係陳同佳,佢唔殺人就乜事都無! 又再講明一樣野,唔犯法就無人拉。

香港遲早要爆,好多人等唔切啫,總之一枱餸有一碟唔啱食就成張枱掀起,個個都無得食。

珍珠宮

RT 發表於 20-5-30 09:34
呢個物流會長都幾癈,C6做左物流幾十年,佢話依家重邊有5成公司做美國市場呀?全部都係大陸直接走啦,依家 ...

同侵侵一樣靠吹。 美國佔香港貿易額5%都無。數據自己睇。

https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp230_tc.jsp?tableID=060&ID=0&productType=8

侯爵府

Jameskey 發表於 20-5-30 09:49
好多人等唔切啫,總之一枱餸有一碟唔啱食就成張枱掀起,個個都無得食..

講得好好
今次反檯的是學生

珍珠宮

呢個物流會長都幾癈,C6做左物流幾十年,佢話依家重邊有5成公司做美國市場呀?全部都係大陸直接走啦,依家 ...

其實大陸出口去美國係咪無關稅?

好多廠都係大陸直接出口美國或歐洲,應該係無㗎!

珍珠宮

wingkame 發表於 20-5-30 09:38
始作俑者係林鄭唔聽民意,面子第一

咁早就撒回啦...
班死暴徒有無收手啊?
多鬼餘...

珍珠宮

karshing 發表於 20-5-30 09:56

就算香港出口美國都一樣收咁多稅,因為以國家計。 反正都係抽咁多。點解要運黎香港出口?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

GreenLam 發表於 20-5-30 07:32
呢個傻仔講野都信

佢一向都自我感覺良好,
我懷疑佢細細個父母就話佢知... 只要佢一聲太陽係綠色,太陽就係綠色.. 因為全世界都係圍住佢轉, 佢講乜.. 全世界人都會信

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iamcute_lala 發表於 20-5-30 09:08
我哋有黨,有政府,唔怕!

你地有後台, 有黑金, 唔怕!

翡翠宮

shanshan1218 發表於 20-5-30 09:12
回覆 iamcute_lala 的帖子

BK 有你,我哋都唔使怕!你好勁勁呀!

我本身都想講呢句, 但恥與佢同行

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

fatfat0423 發表於 20-5-30 09:20
個始作俑者應該係送中條例

逃犯條例合情合理合法,反對派係始作俑者,因為佢哋係逃犯

子爵府

wingkame 發表於 20-5-30 09:38
始作俑者係林鄭唔聽民意,面子第一

林鄭都有聽民意,

很多市民都支寺逃犯條例.

唔係全港市民都反對.

不過黃C的意見係攬炒, 點聽呀?????

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

karshing 發表於 20-5-30 09:56

大陸出口美國當然有關稅啦,就算經香港去都有,你估班尾國佬儍的嗎,一早搵緊錢啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

HKITMan 發表於 20-5-30 09:06
香港物流協會會長袁美儀表示,本港物流業界大部分貿易與美國有關,美國市場約佔5成,歐洲、東盟只佔2至3成 ...

個會長真係好流 脱節到變古董,一係就作文
流會長,麻煩攞數據出嚟

翡翠宮

其實香港物流業已係 夕陽行業吊鹽水階段好多年

50% 係數量問題.., 可以係一日走10隻船 既其中5隻去美國
同20年前比, 一日可能走 100隻船.. 真係蚊肶同牛肶
(數字只係比喻)

咁宜家又可以影響到幾大呢?

侯爵府

甘 DHL, 國泰貨運, 船公司個D有冇影响?

男爵府

HKITMan 發表於 20-5-30 09:06
香港物流協會會長袁美儀表示,本港物流業界大部分貿易與美國有關,美國市場約佔5成,歐洲、東盟只佔2至3成 ...

其實係未轉口貿易黎,即係內地貨來港再轉去美國,從而減少關稅支出。本身香港應該無乜野生產,除左獅X嘜、嘉頓等。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

珍珠宮

teresayan07 發表於 20-5-30 09:57
咁早就撒回啦...
班死暴徒有無收手啊?
多鬼餘...
失業。。。始作俑者係曱甴,政棍,教棍,暴徒。

pistachio    發表於 20-5-30 22:45

首頁

尾頁

跳至