時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

yyan 發表於 20-5-30 08:16
我唔識經濟學,想問,如果美國取消香港獨立關稅,香港公司,例如duty free,trading,船務公司,會唔會因為 ...

我都唔太識,感覺上trading應該會好大鑊,一環扣一環,總之香港無運行,自求多福。

伯爵府

章太郎 發表於 20-5-30 08:20
見到「利多於弊」笑咗

反正香港係磨心,點都改變唔到老美用嚟做棋子,不停行住條頸要挾中國,情 ...

遲早要打多謝小強

侯爵府

green_flower 發表於 20-5-30 08:12

是的。雖然我真係好憎侵侵,不過擔心到時好多外資會撤 ...

這次不是用口水就可當自己win
今次對港美企業打擊巨大
尤其香港的企業
物流金融的震盪非常巨大

伯爵府

我唔識經濟學,想問,如果美國取消香港獨立關稅,香港公司,例如duty free,trading,船務公司,會唔會因為 ...
由美國開始貿易戰以嚟,好多公司已做好幾手準備,因為預咗中美兩國關係會越來越差。但香港製造業已息微,做trading好多都係中國製造,借香港quota出口。之前新聞講過解決方法係响其他低成本國家設公司,用返香港現行模式。一定有批公司會撤出,但相關公司要準備,都應該唔係聽到昨晚新聞先開始做,依刻係實行已定嘅計劃。影響一定有,但唔知相關公司佔香港gdp幾多。無咗美國市場後仲有無其他市場做?

男爵府

大6好多野為咗避稅,轉黎香港出口架,取消左香港免稅,香港好大濟!咁到時係香港出同大6出都冇分別,咁直接係大6搞晒得喇..香港好多人冇野撈!

侯爵府

Tracy221 發表於 20-5-30 08:29
大6好多野為咗避稅,轉黎香港出口架,取消左香港免稅,香港好大濟!咁到時係香港出同大6出都冇分別,咁直 ...

你好勇敢
肯講真話
如果連這都要硬講大話話香港冇事

同黃屍掩住良知講野有何分別

子爵府

商務及經濟發展局局長邱騰華表示,香港經貿地位由《基本法》賦予,包括獨立關稅區地位,並非任何國家單方面施予!

點解侵侵可以取消嘅?

侯爵府

樓主,去唔到url

想知有咩影響

大宅

回覆樓主:

好多地區總部設香港,未來好多公司會離開,轉口貿易不需要香港了,今次多謝呀爺出手,香港做返漁港。

侯爵府

kurocat 發表於 20-5-30 08:39
樓主,去唔到url

想知有咩影響

https://inews.hket.com/article/2655184/%E3%80%90%E6%B8%AF%E5%8D%80%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%80%98%E5%A4%B1%E7%8D%A8%E7%AB%8B%E9%97%9C%E7%A8%85%E5%8D%80%E3%80%80%E7%89%A9%E6%B5%81%E6%A5%AD%E6%86%82%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E6%B8%AF%E8%BD%89%E5%8F%A3%E5%9C%B0%E4%BD%8D

侯爵府

9157 發表於 20-5-30 08:01
大家唔好誤會,我絶對唔係想一面倒唱衰美國嗰種人。真心請各位高手解釋下對美國同香港嘅利與弊。
我最近睇 ...

係都去上海上市啦
香港都係特別了

侯爵府

galax 發表於 20-5-30 08:41
好多地區總部設香港,未來好多公司會離開,轉口貿易不需要香港了,今次多謝呀爺出手,香港做返漁港。
...

新加坡會食正香港跌出來的生意?

ginevra    發表於 20-5-30 09:56

侯爵府

香港物流協會會長袁美儀表示,本港物流業界大部分貿易與美國有關,美國市場約佔5成,歐洲、東盟只佔2至3成,若香港失去特殊待遇,影響會非常大,特別是專做美國市場的物流公司,關稅使成本大幅提高,生意有可能跌超過5成。

侯爵府

HKITMan 發表於 20-5-30 08:41
https://inews.hket.com/article/2655184/%E3%80%90%E6%B8%AF%E5%8D%80%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95%E3%8 ...

Thanks
即係船運
貨櫃

大宅

回覆樓主:

其實都不是今日。幾年前好多都不需經香港轉口。好多貨直接由鹽田港出口。

侯爵府

...
若非暴徙及訴求中學生都不會搞成咁
你地係罪人

子爵府

...

未有國安法,已經好多公司總部搬咗去上海,例如:太古可口可樂

伯爵府

正如之前所講我唔係做貿易行業,但想知對香港衝擊有幾大,但睇得到有人好擔心,又有人為此而高興,歡迎繼續討論

伯爵府

HKITMan 發表於 20-5-30 08:44
香港物流協會會長袁美儀表示,本港物流業界大部分貿易與美國有關,美國市場約佔5成,歐洲、東盟只佔2至3成 ...
Thanks for sharing. 就係想知道影響有幾深。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Tracy221 發表於 20-5-30 08:29
大6好多野為咗避稅,轉黎香港出口架,取消左香港免稅,香港好大濟!咁到時係香港出同大6出都冇分別,咁直 ...

呢段野喺廿年前仲係既! 無左呢支歌好耐喇
放下自在

首頁
12345...11

尾頁

跳至