論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日炒完約old seafood (41歲菲),入屋2個月,堅持用自己方法做,教佢就話我完約你唔使講咁多,服從性低,練精學懶,勁揀工要求多多,日日蛇王扮工,成日口up up鬧僱主,揾細路出氣發洩,發悔氣態度差不可一世…數之不盡,我先明點解佢每次都只係2年約而不獲續約,前僱主應該係捱到完約,總之無論佢之前點完約都好,幾等人用都好,斷約理由作到幾唔關佢事都好,斷約勿請,佢會即時揾工,要名可pm我

大宅

對, 完約未必好事, 舊僱主曾經同佢續約才有點保證.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

公爵府

兩年完約未必好,好嘅話前雇主應該續,所以要見兩年完約,最好同前雇主傾。

洋房

OKC 發表於 20-5-30 15:39
兩年完約未必好,好嘅話前雇主應該續,所以要見兩年完約,最好同前雇主傾。
...

agree.

複式洋房

回覆 happyfanny 的帖子

同意。

大宅

OKC 發表於 20-5-30 15:39
...

佢前僱主話佢ok,咁我咪簽,點知入屋唔對板,再問番前僱主原來佢早出晚歸屋企冇cam,又好小同佢溝通,任得佢自由發揮,所以唔知佢咁過份
咁即係old seafood只適合無眼屎乾淨盲嘅僱主,咁又令我掉成皮野落海

公爵府

happyfanny 發表於 20-5-30 18:13
佢前僱主話佢ok,咁我咪簽,點知入屋唔對板,再問番前僱主原來佢早出晚歸屋企冇cam,又好小同佢溝通任得佢 ...

菲old seafood 係好串好巴閉,我唔會再請35以上那些,真係怕哂佢地。

大宅

OKC 發表於 20-5-30 20:21

菲old seafood 係好串好巴閉,我唔會再請35以上那些, ...

絕對同意。

大宅

回覆樓主:

多年來對住佢地真係心力交瘁,決定以後唔再請,亦意外令我學到點樣駕馭old seafood方法

洋房

happyfanny 發表於 20-5-31 22:52
多年來對往佢地真係心力交碎,決定以後唔再請

The same feelings.
她們不似香港人,呙不珍惜份工,
吊高來賣。
浪費金錢。

伯爵府

好媽媽勳章

深同感受,所以點辛苦,我都唔請完約,十居其九黑面丶做事得過且過丶唔聽人講丶下下講條件,扮哂好辛苦咁,其實樣樣嘢污糟到一個極點。我依家放工做埋工人果份,我成日慨嘆無工人仲乾淨過有工人

大宅

happyfanny 發表於 20-5-30 10:12
今日炒完約old seafood (41歲菲),入屋2個月,堅持用自己方法做,教佢就話我完約你唔使講咁多,服從性低, ...

Pm pm thanks(emoji)(emoji)

大宅

nanaanna 發表於 20-6-1 17:09
Pm pm thanks(emoji)(emoji)

已pm

大宅

maywei 發表於 20-6-1 15:45
深同感受,所以點辛苦,我都唔請完約,十居其九黑面丶做事得過且過丶唔聽人講丶下下講條件,扮哂好辛苦咁, ...

Exactly 講得全中,不停試僱主底線,得吋進尺多多要求,名正言順要傾住電話做野湊細路,下午要停工休息,以為無咗佢唔得態度囂張,仲大我指定佢點做就唔do,對付old seafood一定唔可以退縮,要比佢知邊個先係僱主,欺善怕惡!

公爵府

happyfanny 發表於 20-6-1 21:07
Exactly 講得全中,不停試僱主底線,得吋進尺多多要求,斤斤計較,以為無咗佢唔得態度囂張,仲大我指定佢 ...

同我對過old seafood 菲工主一模一樣,但真係唔知佢囂乜,又窮又唔醒但又惡又擺姿態,我曾經問過我家黑面神,你要雇主尊重你,你有無尊重雇主?你自己屋企唔開心但竟敢搵我出氣

所以盡量唔好請菲律賓old seafood ,就算唔駛俾人工都咪搞

大宅

OKC 發表於 20-6-1 21:25
同我對過old seafood 菲工主一模一樣,但真係唔知佢囂乜,又窮又唔醒但又惡又擺姿態,我曾經問過我家黑面 ...

係,真係唔知憑乜串得起,自稱係香港6年,連基本常識都冇,犯埋d低級錯誤,懶到出汁,整爛電器又扮唔知,日日揾細路出氣

公爵府

happyfanny 發表於 20-6-1 21:40

係,真係唔知憑乜串得起,自稱係香港6年,連基本常識都冇 ...

真係早炒早安樂!

首頁

尾頁

跳至