自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

去年一直想移民,美國投資移民其實要求最低,奈何我老公不肯,他說如果有天香港亂得不能住都寧願上深圳廣州住,因為可以繼續在香港揾食。美國曾經有個著名的大學校園槍擊案共死33人,是位來自韓國8歲移民美國的學生,父母經過多年打拼在美國也事業有成,同學也對韓國學生不錯,究竟是什麼讓他殺死那麼多人,是個謎,我覺得不大不小的時候對小朋友影響最大。太小不懂事ok,大了心裡足夠強大。你看下面這張圖片,如果黃種人過去,應該坐哪?父母要三思,比我寧願移民新加坡,至少大家都一個樣,不過新加坡投資移民要求太高。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

明智

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

人離鄉賤

kckammy    發表於 20-6-1 10:49
alice0606    發表於 20-5-31 12:47

公爵府

回覆樓主:

呢個爛國,莫講話移民,旅行我都唔會去。

199707100304    發表於 20-6-1 11:01
小詠    發表於 20-6-1 10:58
kckammy    發表於 20-6-1 10:50
wcpcelia    發表於 20-6-1 10:12
BBG1    發表於 20-5-31 13:27

男爵府

我都唔鐘意美國,除左歧視嚴重外
感覺美國治安好亂,個個都有槍
又多痴線佬,旅行下都還可以既
但如果生活,就長期活於恐懼中

alice0606    發表於 20-5-31 12:48

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

人離鄉賤。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

appledai 發表於 20-5-31 11:24
去年一直想移民,美國投資移民其實要求最低,奈何我老公不肯,他說如果有天香港亂得不能住都寧願上深圳廣州 ...

歧視好嚴重
放下自在

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

去年一直想移民,美國投資移民其實要求最低,奈何我老公不肯,他說如果有天香港亂得不能住都寧願上深圳廣州 ...

除非一出世或者好細個,2,3歲,冇咩記憶嘅時候就係外國長大,否則7,8歲離開生長地,再加父母照顧得唔好,如強迫佢地不斷學習,或父母長期工作冇點理佢,其實對細路成長好大影響
漢奸黎未就係7歲時阿媽比人捉去勞改,係冇照顧自己能力嘅時候被迫長大,仲要照顧埋屋企人,先攪到心理唔平衡,勁驚大陸同共產黨

伯爵府

黑人係美國最慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

單一圖片唔評論,現今網上太多斷章取義,冇前冇後嘅圖片

至於移民,美國又好日本又好新加坡又好,幾時都係一個需要詳盡考慮同計劃嘅決定,唔會因為一張圖去定斷,亦唔會隨便睇別人評論,幾時都係親身體驗最實際

than1223    發表於 20-6-1 08:51
esweet    發表於 20-6-1 02:16

侯爵府

uglytwins 發表於 20-5-31 12:13
黑人係美國最慘

George Floyd,只是被accused of 印票偷麵包?or whatever!

美國大失業下,想吃飽,也會被人打死。

======

心很痛。

wcpcelia    發表於 20-6-1 10:12

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

BGCOME08 發表於 20-5-31 12:08

對!從來冇諗過去美國旅行

侯爵府

畀面勳章

BGCOME08 發表於 20-5-31 12:08

agreed

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-5-31 12:20
對!從來冇諗過去美國旅行

最記得,當年拿BNO去過境,他問我是什麼來的?什麼叫Overseas? 跟手掉返本野過來。

======
911 後,在Manila 轉機,3rd security check 時,幾個老外排我後面。美國官員叫他們走。說不關他們事。指住我,說這些人才需要排 (第三次check啦!擺明玩我們)!成條隊,大部份是美國passport/ 加國passport(我們也是回家的)。有用咩?總之,有顏色 race就排!故意把我行李,"找"到亂晒,passport 也是掉回來(那次,用加拿大護照,有用咩?)

=====

美國公民,除了交稅,還有什麼福利?可悲!

alice0606    發表於 20-5-31 12:49

水晶宮

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

美國口口聲聲人權至上,自己國家竟然嚴重種族歧視
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

2024年龍年勳章

完全無諗過移民美國,除非你好想比人歧視,加上依家儍侵煽動國民仇視(唔係歧視咁簡單)中國,根本連旅行都唔會去
Be Happy

首頁
12345...6

尾頁

跳至