論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

全名: Mxxxyana
DOB: xx May 1995
特點:
上一份完約請她。5月初上班。自己話要辭職,聲稱所做的 與合約不符,嫌在我家要做的家務 麻煩,聲稱沒有休息,总之藉口多多。
Shockingly, 昨晚(Sun) Day off 竟然沒有回家,不十接我電話,不回覆 what's app messages。今早 9 am 終於联络上她。
她說飲醉酒,在朋友家睡着。

她浪費了我一萬元 agency fee. 很後悔簽她。

她昨天開始找工作,各位請小心選擇。
她是染金髮,左上臂有英文字紋身。

大宅

hmcdoris 發表於 20-5-31 16:24
特點:

您真慘!希望快啲搵到岩用既姐姐

洋房

muimui1018 發表於 20-6-3 00:33
您真慘!希望快啲搵到岩用既姐姐

我暫時放棄找完约工人。
Agent 話她們全部要求加人工,$ 5500都唔考慮。吊高來賣。
我只能给 最低工资。

大宅

特點:

我嗰個仲同我媽講男朋友係韓韓國來接佢返印唔洗佢做,但佢Agency話其實佢揾第2份工

大宅

特點:

想問你比機票定錢佢?佢下星期走我都唔知點比好?依家機票個價好貴

洋房

Smileso10 發表於 20-6-4 19:57
想問你比機票定錢佢?佢下星期走我都唔知點比好?依家機票個價好貴

I have bought an air ticket to Lampung, Indonesia dated ,14 June from Expedia.
$ 2332.
Giving her an air ticket is better than giving her money.
她也是尋找緊水鱼。
只做了一個月就断約 勿請。
I will write her problems on the termination form to the Immigration Department.

別墅

特點:

我又係請左温神

子爵府

特點:

佢上份完約?? 好有保留。。唉! 真黑仔請左件瘟神。慘

洋房

AWma 發表於 20-6-5 07:40
佢上份完約?? 好有保留。。唉! 真黑仔請左件瘟神。慘

簡直浪費金錢。一萬元可以買到很多東西。
我自己分析過可能性:
1. agent 誘導她断约,再賺其他僱主佣金
2. 她上一份合約是在有錢家、庭工作。雖然在我家有独立 房給她,但只有風扇,沒有冷氣。也要她自己手洗自己的衣服。

I have told her about no air conditioner in her bedroom before she signed the contract in March.

大宅

回覆 hmcdoris 的帖子

有時有錢人仲麻煩,雖然工作環境可能好d,但要求甚高,我老闆係十億八億嗰種,有時工人姐姐黎工場攞嘢,同佢熟咗,佢講老闆喺屋企嘅事,真係要省到間屋立立ling,俾好少餸佢地,不准額外煮食之類,我信嫁,因為同佢平時為人非常配合,自己都好慳,對事要求高,有時打普通家庭是是但但又一日,可能仲舒服。

男爵府

五千元人工,吃飯少少吃多次外賣也賺回來來了

洋房

Adrio77 發表於 20-6-5 16:07

五千元人工,吃飯少少吃多次外賣也賺回來來了

唯有這樣想。
现在根本請不到完約工人,吊高来賣。
断約怕怕。

子爵府

hmcdoris 發表於 20-6-5 08:39
我自己分析過可能性:

唉。。一萬, 肉都痛。真係無仇報

大宅

hmcdoris 發表於 20-6-4 20:07
I have bought an air ticket to Lampung, Indonesia dated ,14 June from Expedia.
$ 2332.
Giving her ...

要另外寫信去入境處鋤佢先有用 我上一個係咁 鋤到佢以後冇得再返黎害人

複式洋房

hmcdoris 發表於 20-6-4 14:34
我暫時放棄找完约工人。
Agent 話她們全部要求加人工,$ 5500都唔考慮。吊高來賣。
我只能给 最低工资。
我都怕咗請印印,而家用緊斯里蘭卡姐姐,已做了9個月,so far so good, 如你有興趣,PM我,再比agent資料你吖。

洋房

Butao 發表於 20-6-6 15:03
要另外寫信去入境處鋤佢先有用 我上一個係咁 鋤到佢以後冇得再返黎害人
...

I have attached a detailed letter of complaint about that maid to the 終止外傭合約通知書。
l state in the letter that I hope the Immigration Department will not allow her to apply for a new working Visa for HK in the future.

洋房

eatlover 發表於 20-6-6 16:07
我都怕咗請印印,而家用緊斯里蘭卡姐姐,已做了9個月,so far so good, 如你有興趣,PM我,再比agent資料你 ...

very good.
I don't know how to PM you.
Thanks.

大宅

Smileso10 發表於 20-6-4 19:57

您可以上Skyscanner check,係終止合約計14日就可以,我尋日check 19號返四水都係2千幾,如果姐姐好衰,我會直接出機票,等佢唔好諗想賺機票錢

大宅

hmcdoris 發表於 20-6-5 08:39
我自己分析過可能性:

您的分析很準確,依家Agent冇新姐姐都可以叫氹在職姐姐走,俾小小甜頭,幾百蚊,佢哋都會走,但入境處其實對未完約既姐姐會睇佢file,如果真係姐姐有問題,寫email去入境事務處等佢哋有record,唔會咁手鬆,唔好再害人

侯爵府

[[]] 發表於 20-6-5 12:10

有時有錢人仲麻煩,雖然工作環境可能好d,但要求甚高,我老闆係十億八億嗰種,有時 ...

我咪普通家庭, 我工人不知幾舒服。 所以越來越懶。 做野求其, 但又未至於要炒果隻。雞肋。

首頁

尾頁

跳至