自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

我家姐個女大學畢業
出來打過兩份工作
最後轉左全職補習
因為教得好,愈來愈多人請佢補習
一做就做左幾年,收入都幾唔錯

最近可能疫情影響,又開始為將來想轉行穩定少少
話唔介意比衣家賺少,最緊要有得繼續向上爬
但其實我就覺得衣家好好地唔駛轉,出面搵工又難
不過佢阿媽就不嬲都唔係咁支持佢全職補習既

我自己c9仔唔係好識呢啲
佢想我上來問下做開請人既jm有冇建議
佢做補習冇工作證明
會唔會有咩方法搵工時彌補下呢點
建唔建議搵啲其他行業既pt邊補習邊做住拎多啲經驗先,還是直接cut補習搵全職
或者讀下啲咩短期course有冇幫助
如果有其他建議俾佢都可以留cm

侯爵府

回覆樓主:

推推

公爵府

IHateSummer 發表於 20-5-31 22:43
我家姐個女大學畢業
出來打過兩份工作
最後轉左全職補習

睇下佢想做咩文職
如果想做返教育
可以叫現有僱主寫推薦信
其他工種就無乜用

侯爵府

Ol0314 發表於 20-6-1 10:08
睇下佢想做咩文職
如果想做返教育
可以叫現有僱主寫推薦信

你意思係叫啲家長寫嗎?
佢話想轉其他行業,應該未必教育行列

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

轉行嘅話,家長推薦信應該都冇乜用,除非都係同文字工作有關。

男爵府

老新人

大宅

私補的話,做十年都好,出到去其實人哋都會當零經驗,始終工作內容都係自訂,同打工好唔同,亦無人能證明你的表現,想出去闖,想升職就盡早

bobby_lam    發表於 20-6-1 18:44
wcpcelia    發表於 20-6-1 16:49

珍珠宮

大學本科係乜?
有冇諗過讀返個碩士?
全職私補幾年,外面公司係當零經驗
真係好難搵工
如果有公司請,可能要有心理準備係freshgrad價人工
如果完全接受唔到低人工,讀碩士洗底係好選擇

子爵府

2024年龍年勳章

我家姐個女大學畢業
出來打過兩份工作
最後轉左全職補習

就你呢個問題,我都想在此交流下...我由畢業起做教育既野到後期HR 類既工作多年,到現有自己既生意、不敢講成功、但換到比較自由既生活,就是我當日為自己做既既 career planning , 算是達標了。

我常和學生討論,人生規劃不應只睇短線、要睇長線、即係現在比係你補習賺 5 萬一個月又如何?但若只能做幾年,但之後無得做要從頭開始減薪,定現在找份 1.5 萬既工但能在該行業向不同領域發展、憑累積既經驗同人脈助你跳到不同機構,從而升增加見識收入,或升級等?呢條路可以玩 10 年甚至 20 年,咁你會點揀?

我意見是:補習只能視為一個 job, 不是 career。job 既壽命短、career 才是長。(待續)

水晶宮

IHateSummer 發表於 20-6-1 16:15
你意思係叫啲家長寫嗎?
佢話想轉其他行業,應該未必教育行列

全職做私補都好勇下喎,趁後生快d轉返出嚟啦!無計,當0經驗由低做起。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

瑪瑙宮

私補於職場黎講即係無經驗, 咁佢都要有頭褚入邊一範, 會計, HR, SALES MARKETING?

侯爵府

vanlina_cream 發表於 20-6-1 16:34
私補的話,做十年都好,出到去其實人哋都會當零經驗,始終工作內容都係自訂,同打工好唔同,亦無人能證明你 ...

會唔會有啲咩短期course有幫助
定係一定要讀返個master先有用

侯爵府

yurijm 發表於 20-6-1 16:38
大學本科係乜?
有冇諗過讀返個碩士?
全職私補幾年,外面公司係當零經驗

本科心理
但我外甥上之有提過搵過master資料
佢想轉出去文職,最想係考到政府工(已考公務員試)
大學本科可以接上去既master好似冇好相關
Jm覺得花錢同多幾年時間,呢個時世讀完可唔可以增取到好職位同人工

侯爵府

彥彥媽咪 發表於 20-6-1 17:46
就你呢個問題,我都想在此交流下...我由畢業起做教育既野到後期HR 類既工作多年,到現有自己既生意、不敢 ...

Cap左俾外甥女睇,佢話jm你講得好好,同佢心入面諗既野好似,等緊你既待續

子爵府

2024年龍年勳章

我家姐個女大學畢業
出來打過兩份工作
最後轉左全職補習

我會咁睇:

阿女開始睇到職業生涯上既難關是好事、越早睇到會越好,因為咁就會迫佢去想另一些發展、後生是本錢、接受轉變既能力會好些。

補習是很個人化,認人但困身既工作、即係家長係跟人的,所以乜都要親自出馬,客人不會接受其他人(好似睇醫生咁都係、你睇慣個位、個醫生不需好叻,但夾到你就掂,以後你都會搵返佢)但你可以想像到,咁就會手停口停、放假都不要放咁耐、否則客人會轉去另一個、夾慣左後就不一定會回來了。

咁後生時時間體力上都彈性當然無問題、到人再大、有其他牽掛時時間就未必想咁用啦?所以要在做緊時就想定未來發展(待續)

侯爵府

Nancy20090615 發表於 20-6-1 17:53
私補於職場黎講即係無經驗, 咁佢都要有頭褚入邊一範, 會計, HR, SALES MARKETING? ...

佢話對會計同marketing唔太了解
Hr讀書時有一科輕輕有關,有機會都想向呢方面發展
佢最有意想轉文職工作,如果涉及少少挑戰性啲既野更好,只要有野學,有好既晋升機會,各個範疇都願意做

子爵府

2024年龍年勳章

IHateSummer 發表於 20-6-1 17:56
會唔會有啲咩短期course有幫助
定係一定要讀返個master先有用

就呢點,我又會咁睇...學歷是要有、在呢刻而言、有個企理既大學學位是足夠了、讀得多書、沙紙越多會令你搵工既包袱更大、一個碩士生大抵不會想幾廿萬讀完個碩士出來搵份工都是萬幾蚊吧?

但點解會咁?就係佢學歷同經驗不成正比、一個普通文員、主任之類不需要碩士,但隨著經驗年齡增大、級數再上,要求既技術學識會更多,如一個 3x 歲做緊管理級類工作才有機會要透過讀碩士來識人、交流經驗咁去增值。所以真想讀都讀 part time, 不應讀 full time, 除非你真心愛讀書(但讀書不是逃避工作既籍口、我想起金城安)但若只是希望增加搵工既籌碼我認為不值得。

珍珠宮

IHateSummer 發表於 20-6-1 18:04
本科心理
但我外甥上之有提過搵過master資料
佢想轉出去文職,最想係考到政府工(已考公務員試)

先睇想做公務員原因係咩?如果係因為人工福利,穩定唔辛苦,咁真係無乜其他工可以相比,咁繼續努力去考試。

如果想要創返事業,唔怕辛苦,想學多啲嘢,私人公司有挑戰性好多。

不過本身學歷同補習社經驗都幫唔到咩手,兩條路都由新人開始。想試私人公司,就要睇佢對邊一行有興趣。如果之讀心理嘅,HR 或者 Marketing 可能會有少少分加,但最好可以短短地讀個 course,先了解行業做咩,見工時有啲嘢講,點都好過全白紙。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仲記得,以前我做野時、回到大學讀一些專科文憑、我地成班同學都是做 HR 若干年了、其中一位教我地位教授很年輕、佢是由中學大學碩士博士咁讀上去、再留在大學教書、上堂當然好有學識、但每次佢一講完一個 topic 就好自然咁問我地我地公司係咪咁做,咁最初都會大家交流下各人公司既 practice , 佢又聽得津津有味咁、講多幾次我地心就想、若每次都係我地教返佢我地做野係點做、咁即係我地教佢、唔係佢教我地啦....

車.....若係咁就應係佢比學費我地,而不是我地比佢啦

見到阿女讀心理學,ok , 又比些時間來,要睇下電視先、一陣再繼續

侯爵府

彥彥媽咪 發表於 20-6-1 18:17
我會咁睇:

阿女開始睇到職業生涯上既難關是好事、越早睇到會越好,因為咁就會迫佢去想另一些發展、後生 ...

阿囡都話係
雖然一直有家長出好既價錢請佢補,又推薦俾其他家長十分有成功感
現時賺既又比同年朋友多
但的確困身,假都唔太敢請
時間能力所限,如果只靠自己,預視到好快就到最高點
有諗過開自己既補習社,但現時既經驗人力財力,一定應付不來
加上社會狀況,所以呢個方面暫時唔可行
所以想趁仲後生再向各方面拎經驗,又或者從中發現到更多自己既強項upgrade下自己
衣家就係唔確定自己應唔應該放低中意又有成功感既"job"
同埋唔知要點入手

首頁

尾頁

跳至