在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

baby_CH 發表於 20-6-13 21:55
就算無負擔, 話返工無壓力就呃你的

現在d工好像愈来愈難頂....

伯爵府

Pink_Cake 發表於 20-7-4 00:21
我也是,我教育工作,上司壓力、工作上又唔可以錯... 如出現問題又會問責制、好怕...
想做FTM , 老公不贊 ...

我同你一樣,咁多年一直想走,但係又覺得自己咁後生就唔做野,點捱到老

我日日加班加到好夜,回家有時做公司野做到三更半夜,又要教小朋友讀書,平日我家人又唔掉教

現在的生活好辛苦,又要養父母,養小朋友,工作又要無限的集中同專注,錯少少又俾老闆話,佢地跟本唔體諒我,下屬唔做,刻意懶,老闆竟然怪我,仲大聲話我

上司懶,但要話你,一有野要佢幫手諗,佢會發晒皮氣,怪我做唔到。平日佢只會吹水,同人地吹水吹到大中聲笑,極討厭

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 Pink_Cake 的帖子

我都想轉半職,但唔係咁易。冇咩工種有半職選擇,人工少好多,壓力都未必少咗。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

死捱,仲要日日遲走,返到個人好忟。每日出門前都要說服自己,逼自己返

男爵府

返工好難無壓力, 我試過發梦見到堆數同Excel, 但鬼叫我窮 頂硬上

大宅

我份工個上司都好難頂, 我日日返工都無咩心情, 好辛苦, 我已經打定封辭職信, 如果佢再發癲我就即刻交, 但就預左無咁快搵到新工, 都唔知可以點

到底有份工重要定身體健康重要?

珍珠宮

明白你們的苦況...不過D黑衣人就叫我地攬炒,真可憐,我地係無辜,我也唔發表任何野...

而家D經濟比佢地玩死左...好彩有份工,又唔太辛苦...我會一直做到死為至...

複式洋房

回覆 lazygirlaaa 的帖子

我壓力大到流產咗,好想辭職,但冇錢點養胎...

男爵府

Sabakama 發表於 20-8-24 19:28

我之前第一胎都係咁, 老細衰, 返工好大壓力, 流產咗

好想辭職,但冇錢點養胎同第日養小朋友

男爵府

Sabakama 發表於 20-8-24 19:28

壓力大會影響㗎...

男爵府

baby_CH 發表於 20-6-13 21:55
就算無負擔, 話返工無壓力就呃你的

唔明奶奶嗰代可以做家庭主婦,經濟無壓力嗎?但我見佢地好慳

伯爵府

2024勳章

Gigi1127 發表於 20-8-28 10:00
唔明奶奶嗰代可以做家庭主婦,經濟無壓力嗎?但我見佢地好慳

年代唔同嘛!那個年代女性婚後比較少做嘢,而且d嘢平,養小朋友又天生天養

公爵府

越來越做得唔開心,老細係工作狂又挑剔,且重男輕女,晚晚有call, 工作量越來越重,完全覺得自己系件機器

別墅

Mini20160607 發表於 20-8-25 12:06
我之前第一胎都係咁, 老細衰, 返工好大壓力, 流產咗

好想辭職,但冇錢點養胎同第日養小朋友
x3

別墅

violett 發表於 20-8-22 18:35
我份工個上司都好難頂, 我日日返工都無咩心情, 好辛苦, 我已經打定封辭職信, 如果佢再發癲我就即刻交, 但就 ...

我而家份工上司ok但係工作量大,好有動力想辭職留係屋企俾多啲時間小朋友但係又要考慮家庭收入。就係因為有呢個動力令我有目標盡快離開呢個rat race! 最近終於比我遇到一個好好嘅機會,每晚放工努力發展我嘅第二份事業。所以媽媽們stay positive and courageous, always lookout for opportunities around you, 繼續諗吓有啲咩令你有興趣又可以發展一下嘅總會有新嘅出路!

珍珠宮

Liuvyn 發表於 20-6-4 13:51
返工真係好辛苦,好忙,好大壓力。但為了頭家,又唔可以辭職。唯有辛苦時諗下D細路,叫做可以撐落去。 ...
我都係..無計啦,一個人揾錢...

別墅

回覆樓主:

我覺得精神壓力反而係做左媽媽成日都會想陪住小朋友,所以而家都已經係正職之外都努力發展其他事業,希望有一日可以替代到,然後全職陪小朋友

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至