0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

20幾日大咋,尋日幫佢換片,因為佢有紅Pat Pat, 所以次次都要用棉花濕水幫佢抹乾淨同風乾,佢掙扎得好勁,隻腳仔又大力,我一個唔留神伸手去拎啲野就俾佢撐左落地,佢落去個下無喊,抱起佢先識喊,但好快就安慰到佢,即刻去急症,醫生話無腫無瘀,佢睇上去又正常,叫我返屋企觀察佢12個鐘無嘔叫得醒安撫到佢就無問題,我尋晚成晚無訓望住佢,見佢訓到,到時到侯肚餓又會喊,飲奶換片又會好似平時咁我知我自衰,幾近都好都唔應該離開視線範圍,真係內疚到想死,老公嬲到爆鬧左成晚,今朝仲鬧緊,我都知自己底死,呀B有事我死10次都唔掂,好擔心呀

別墅

大面方包 發表於 20-6-2 00:21
20幾日大咋,尋日幫佢換片,因為佢有紅Pat Pat, 所以次次都要用棉花濕水幫佢抹乾淨同風乾,佢掙扎得好勁, ...

去健康院嗰啲姑娘話幾近都唔可以離開佢 記得千祈唔好有下次啦 要記住呢個教訓咁細個跌親真係可大可小 最弊係驚有腦積水嗰啲 最重要你都係要觀察下 因為唔跌都跌左冇嘢可以做 明白發生啲咁嘅事點都會有啲內疚 加倍用心照顧佢 唔好諗太多搞到產後抑鬱祝你bb身體健康

複式洋房

20幾日大咋,尋日幫佢換片,因為佢有紅Pat Pat, 所以次次都要用棉花濕水幫佢抹乾淨同風乾,佢掙扎得好勁, ...

我個仔係因為轉身都跌左一鍋金!
起左好大個雞蛋!
如果bb 識喊正正常常甘12個鐘內又無嘔無暈,大概都無乜野!不過一定會腫嫁 吾好搽鐵打酒!
一定要熱敷 用雞蛋熱敷 每日敷!
大概2個星期左右會散 吾好太擔心啦!

複式洋房

如果patpat紅你可以用花土苓搽patpat!
棉花濕水抹乾淨就搽花土苓!
好快好!

男爵府

次次用凡士林查patpat 先無咁易紅
下次小心呀

洋房

Elsa324 發表於 20-6-2 00:29

去健康院嗰啲姑娘話幾近都唔可以離開佢 記得千祈唔好有下次 ...

多謝你呀,今次教訓太甘啦,一定唔會俾呢件事再發生,頭先再睇左醫生,醫生檢查左話應該無咩事,希望佢真係無事啦

洋房

懶訓豬 發表於 20-6-2 00:58
起左好大個雞蛋!
如果bb 識喊正正常常甘12個鐘內又無嘔無暈,大概都無乜 ...

你仔仔起左咁大個雞蛋你一定好肉赤 我BB無表面傷,所以都好擔心佢會有咩睇唔到嘅傷(emoji)醫生今日摸過佢個頭又睇過佢啲手手腳腳話應該無事,先放心啲,觀察埋今晚睇下佢點先

複式洋房

大面方包 發表於 20-6-2 05:37
你仔仔起左咁大個雞蛋你一定好肉赤 我BB無表面傷,所以都好擔心佢會有咩睇唔到嘅傷(emoji)醫生今日 ...

一開始好驚嫁,之後見佢好正常又識笑玩好似無事發生甘就無甘擔心囉!
腫左都無甘擔心,如果無腫就真係要留意!

大宅

幾高跌落地?
如果有屎屎要即刻換片,因為屎屎好少都會"業"住patpat
可以在換片地方鋪軟墊以防佢跌親到有個野墊住?
我屋企買左張caraz軟墊,放佢喺到玩,唔使抱來抱去,覺得安全好多

大宅

12個鐘無嘔就無問題
下次小心d

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

睇到都戥妳心痛難過,好在bb冇事,而家bb仲細,遲d到佢三、四個月大時學轉身,妳更加唔可以睇少眼,一放大人床轉個頭就轉身跌落床架

今次有過經驗,日後小心d

洋房

chichi730 發表於 20-6-3 10:23
幾高跌落地?
如果有屎屎要即刻換片,因為屎屎好少都會"業"住patpat
可以在換片地方鋪軟墊以防佢跌親到有個 ...

Ikea啲書台,setup左個換片位係上面,真係嚇到我心臟停頓咁濟,好彩無事,係喎應該放啲軟墊係附近,即刻去買.

洋房

Kaaty 發表於 20-6-3 15:13
12個鐘無嘔就無問題
下次小心d

好彩無事咋,唔會再俾呢件事發生

洋房

我要做媽媽 發表於 20-6-3 19:11
睇到都戥妳心痛難過,好在bb冇事,而家bb仲細,遲d到佢三、四個月大時學轉身,妳更加唔可以睇少眼,一放大 ...

唔敢啦,以後點都放返佢落床仔先俾佢離開我視線範圍

大宅

回覆 大面方包 的帖子

我而家直頭在地下的軟墊上面換片

別墅

懶訓豬 發表於 20-6-2 00:58
起左好大個雞蛋!
如果bb 識喊正正常常甘12個鐘內又無嘔無暈,大概都無乜 ...
慘慘豬

首頁

尾頁

跳至