懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

未夠 3 個月,所以好多野都唔講得但係就要做好多好多檢查

我上網做過好多 research ,有私家醫院同公立醫院

好彩老婆公務員,可以去排到 QE

但而家 COVID 關係,無得陪老婆入去,所以我都 15 16 去邊到好

私家生BB可以陪老婆 ,財政都負擔到,我估荃灣廣安(近屋企) 都要大約 10萬啦

但係,我下星期 2 就去 QE 第一次產檢 (10W4)

所以如果要選擇私家生,係咪要快 D 去 Book ?

好苦惱

大宅

QE已經恢復左陪產啦,佢係公務員就唔駛諗去QE啦

如果affordable又想舒服啲,可以去私家生,始終服務同配套都好,走佬袋好多野由醫院準備,兩公婆商量下

複式洋房

istoneisaac 發表於 20-6-2 02:40
未夠 3 個月,所以好多野都唔講得但係就要做好多好多檢查

我上網做過好多 research ,有私家醫院同公立醫 ...

唔洗太緊張,我都係成30w先book 私家,可以遲啲先決定都得,聽其他人講政府某啲公院已經有返陪產,當然財政可以負擔得起非常建議去私家,真係差好遠

雖然私家正常預10萬,鬆動啲好,但係冇事冇幹正正常常一般都係8萬以內可以搞掂,我喺法國生6萬鬆啲
仲有我覺得揀心儀嘅醫生比醫院更重要,不如睇吓你想去邊度私家產檢先,同埋你睇吓太太想順產定係開刀,呢個都好重要

洋房

Cch234 發表於 20-6-2 08:01
唔洗太緊張,我都係成30w先book 私家,可以遲啲先決定都得,聽其他人講政府某啲公院已經有返陪產,當然財 ...

Hello你好,我太太都打算法國醫院,依家7w3d,見你話揀心儀醫生比醫院重要,尋日陪老婆第一次產檢,可能第一胎,所以多左少少問題問醫生,但感覺佢好想完左呢個診症咁,所以都不好意思問太多,你是有經驗的媽媽,請問有沒有好多醫生推薦?謝謝你(emoji)

複式洋房

mrwaynehui 發表於 20-6-2 08:08
Hello你好,我太太都打算法國醫院,依家7w3d,見你話揀心儀醫生比醫院重要,尋日陪老婆第一次產檢,可能第 ...

我睇陳樹武,其實醫生都係人夾人緣,佢出名快靚正,一般評價都唔錯,你問佢一定會答,同埋診所環境都OK,姑娘都好Nice,試過有啲醫生設備太舊我唔鐘意,不過我知有啲媽媽唔鍾意佢講得太快,但係我開刀佢手勢真係好好,唔痛

同埋你太太想順產定開刀, 因為有啲醫生順產出名有啲就開刀出名

洋房

Cch234 發表於 20-6-2 08:17
我睇陳樹武,其實醫生都係人夾人緣,佢出名快靚正,一般評價都唔錯,你問佢一定會答,同埋診所環境都OK,姑 ...

我太太會開刀,其中一個原因係尋日醫生照超聲波print出來不是相紙(emoji)

複式洋房

mrwaynehui 發表於 20-6-2 08:20
我太太會開刀,其中一個原因係尋日醫生照超聲波print出來不是相紙(emoji)

你地尋日睇邊位醫生?如果唔係相紙,設備都唔會新得去邊

大宅

本人第一胎在私家仁安生,第二胎在公立醫院,對比,唔覺得公院差,而且你老婆公務員,病房都好d

大宅

有QE私家房梗係QE啦
留返10萬請3個月陪月照顧自己舒舒服服,好過用10萬淨係在醫院舒服幾日。
當然呢啲無固定答案,各有諗法。

男爵府

回覆樓主:

有兩個朋友都因為可享有公務員福利選擇了QE(2019年6月和8月),可惜兩人都不是預產期入住,結果都住唔到私家房。

其中一個剖腹和觀察一輪後去產後房,覺好得焗,係咁嗌出院(周五晚入院,周六凌晨剖腹,周日下午去產後房,周日黃昏出院)。

複式洋房

回覆 istoneisaac 的帖子

懷孕早期,可以試多啲唔同嘅產檢醫生,你自然知道個分別,再視乎個醫生會駐邊間醫院,考慮最後醫院環境。我非常同意醫生重要過醫院,而且不是生產那一天才重要,在產檢過程的細心照顧,對BB細節嘅監察成長,大大可以舒緩你太太懷孕時候嘅所有不安,更加值得,這一點是公立醫院遠不及的。
我覺得你可以考慮仁安、港怡、浸會、港安等私家醫院。

洋房

回覆 ChingChing19 的帖子

Qe 有得陪啦??好野!多謝你呀

洋房

回覆 Cch234 的帖子

佢咩都唔理,淨係生仔 b 就夠
所有事都係我一腳踢 ga

但我想請教你呢,產檢係咪可以出去診所做都夠?

洋房

回覆 calbeexcalbee 的帖子

其實我考慮 私家,係因為警老婆怕痛,所以開刀

洋房

回覆 Wecarebb 的帖子

多謝你我咩都唔識得一個人係到上網 research

大宅

回覆樓主:

我就覺得如果唔係要擇時辰生的話,公立醫院啦!如果可以或選擇順產都係公立!留返d資金第時比小朋友衣食住行好d, 豐盛d!

複式洋房

istoneisaac 發表於 20-6-2 19:54

佢咩都唔理,淨係生仔 b 就夠

私家產檢同政府產檢一齊做,政府只有最基本嘅檢查,但係都要做,因為如果有啲咩事都要返政府
私家大概一個月一次,32w開始2星期做一次,36w一星期一次

同埋夠10w可以book T21做檢查,呢個係check 唐氏,同埋可以知道係男定女

20幾w可以照結構

洋房

回覆 suki-c 的帖子

我最擔心係老婆佢太痛呀

洋房

係呀~~~~~~~~~我見好多mama 都係咁講
不過好多款 ,又要睇下分別

男爵府

mrwaynehui 發表於 20-6-2 08:08
Hello你好,我太太都打算法國醫院,依家7w3d,見你話揀心儀醫生比醫院重要,尋日陪老婆第一次產檢,可能第 ...

法國生不如QE生

首頁

尾頁

跳至