時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

今日! 李卓人仲可以厚顏來所謂哀悼64! 支聯會仲未呃夠錢?!!!!

男爵府

10分鐘看懂六四真相(2016最新版)https://www.youtube.com/watch?v=azP_gTPEL_Q

別墅

回覆 沉默的... 的帖子

個幾位領袖就好似早有消息,軍隊到前己經唔見人.

珍珠宮

kamkong 發表於 20-6-2 22:20
當年啲學生同而家啲黃絲一樣,貪勝不知輸,唔識見好即收的道理,結果換嚟武力鎮壓,今日就換嚟國安法
...
講得岩而家D死黃屍,好心唔好搞亂香港啦,香港經濟己好好差了,仲搞,起碼2022先好返...
仲慘過沙士時代...

珍珠宮

當年我剛讀小學,成日聽聽埋埋父母、老師同電視講如何武力鎮壓學生,令我最當頭棒喝係最近因黑暴令我睇返64的記錄片,原來!原來坦克車面前嘅人係冇被輾過!冇死到!足足被騙30年

珍珠宮

leopak 發表於 20-6-3 16:39
頭先TVB訪問大陸64死者個老婆,佢話佢老公當年42歲,只是表達意見,就中槍射死左喎。

其實,佢 ...

十足十而家喺暴動現場話落街散步、食糖水果d 曱甴囉

珍珠宮

沉默的... 發表於 20-6-2 21:45
唔係話中共事件中無錯,但當年看到的報導只反映了部份的事實,就正如現在看到的新聞片段,唔細心分析,好容 ...

就是,以前我地睇到既(或者係傳媒只向外界報道的)只係學生們和平示威靜坐,後來軍隊鎮壓學生果方面。。就正如而家d黑媒只係報道示威者手無寸鐵,警方濫用催淚彈一樣

但最近睇多另一面畫面就係當年學生周圍放火,原來企係坦克前個人係俾朋友拉開左,睇多幾面就發現事出必有因,中共唔係無錯,但示威者亦唔係啱晒

珍珠宮

回覆樓主:

就算當年,亦唔覺得中共政府錯曬,如此一個大國亂,勸又勸過,唔出強硬手段平亂,仲可以點,唔通解體,定由無知學生領導全國,爭權。如果係咁就冇今日嘅中國。
美國可以令大如對手蘇聯解體,中國當年弱咁多,被解體有嘜出奇。

複式洋房

當時我讀緊中學老師都話因為六四死咗人冇心機上堂咁我哋啲學生當然係叫好啦,老師又話大陸官頁講大話死咗咁多人都話冇死。一路落嚟自己都崶大陸真係冇乜好印象,但係出嚟做嘢之後因爲要接觸大陸市埸,已經覺得大陸係一路進步緊。經過香港呢次黑暴事件就發現鄧小平如果當日唔武力鎮壓根本就一發不可收拾,想當日大陸嘅知識水平都比宜家低更加容易受人唆擺,大陸地方咁大如果一笪地方失手相信成個大陸都會解體。死人我相信係會有嘅,但係嗰啲主謀一早就走曬,你睇吾爾開希柴玲養到肥肥白白就知啦。所以而家你問我我覺得六四大陸係做得啱。

珍珠宮

香港YC想法

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

vickling 發表於 20-6-2 22:10
2014 2019 香港令64 平反了

exactly, 泛暴派真係估都估唔到

大宅

點解英尾當年89年後冇制裁中國,而家國安法就制裁香港?解答

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我同你差唔多年紀 ,我記得嗰陣時個電視真係影到血淋淋,好多人孭住出嚟係成身血 ,我睇到喊, 我記得係有聽到槍聲嘅,總之片段中周圍火光熊熊

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

當時每一日都講緊天安門嘅事件,藝員就出曬嚟支持,仲有血染的風采的呢首歌

公爵府

咪好似今時今日咁,細個就唔知覺得好熱血,依家見到你卓淫,AV仁果d咀臉好心寒

別墅

記得89年六四我身在北京,感覺北京學生好純品好有禮貌舉旗遊行紀念胡耀邦逝世,他們冇攪破壞、冇亂打人、冇毀公共建設,比起香港學生暴徒,北京學生人格高尚很多,沒遮沒掩,佢哋只係靜坐絕食抗議,後來香港人北上參與及大量運送物資帳幕金錢....吸引全國大學生、流岷北上天安門聚集,天安門廣場內衞生環境及治安越趨惡劣,之後示威目的變成要李鵬下台,學生要一步到位,趙紫陽下跪勸諌學生亦不得要領。

別墅

所以我認為引至六四事件,香港支X會民x黨等李X人是罪魁禍首,想借學生運動誤導國際,目的推翻中共政權,推了幾位大學生為領袖,事後被送去外國,無蹤無影,每年香港舉行悼念六四,但真正學生領袖已割席了........

大宅

我睇到岑子傑冇出來、只派左佢條靚。亦睇到成個公民黨都唔見人、點解呢?毒果黎帶頭都唔見佢地既?

男爵府

回覆 沉默的... 的帖子

用暴力始終都唔啱,仲用埋軍隊坦克車。
不過我想法係,點解香港人會有64悼念,點解無悼念當年日本打到香港時所犧牲嘅人?

我覺得傷害俾64更加深....

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我當年都係初中學生,完全相信當年嘅報道,仲有老師一面倒直入式嘅洗腦教育。
直至佔中,先睇清楚,好多事情真係要自己去思考同判斷,黑暴另我更加深信香港教育嘅失敗

首頁

尾頁

跳至