自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

如題……市況好怪 ……好多人有工返……好多人冇(me, few of my friends), D公司好孤寒(上月有1offer但人工真太奀), i rejected, 呢排衹有2問保險公司叫我見工(我當然冇去!)
點算?

男爵府

好多老闆請人在想「宜家時勢我肯出offer 個candidate 執到啦!人工吾駛出高,實請到人,仲要立即返得工先得呀」

alice0606    發表於 20-7-3 11:04

子爵府

朱古力包包 發表於 20-6-3 08:13
如題……市況好怪 ……好多人有工返……好多人冇(me, few of my friends), D公司好孤寒(上月有1o ...

咁唔算揾唔到,係揾唔啱

複式洋房

我都係有工就做左先

大宅

真係好難搵工, 尋日見份文員仔, 人工唔高, 都成十幾人等見好灰

大宅

我都搵工搵到好灰

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

雖然人工低, 如果係等錢開飯都要照做啦, 時勢唔好, 騎牛搵馬

男爵府

牛年勳章

yeung_ma 發表於 20-6-3 09:48
雖然人工低, 如果係等錢開飯都要照做啦, 時勢唔好, 騎牛搵馬
對, 最近經濟差, 的確難搵工, 唯有邊做邊搵

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

試下在朋友圈放下聲氣,或者會搵到個機會。呢個時勢大家明嘅

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

祝好快揾到合適工作

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早日揾到工作

侯爵府

而家先係開始, 3-6個月後更多公司會頂唔順
唔知你地幾大年紀, 我4字頭已經經歷過好多次經濟衰退
成個cycle就唔會真係搵唔到工, 但人工係2,3成咁劈落去,
或者勁請合約唔請perm
尤其中年更難, 要面對現實了

alice0606    發表於 20-7-3 11:05

侯爵府

naicha 發表於 20-6-3 10:37
而家先係開始, 3-6個月後更多公司會頂唔順
唔知你地幾大年紀, 我4字頭已經經歷過好多次經濟衰退
成個cycle ...

why 3to6個月後更多公司頂唔順?
我衹知每年5to8月也非常難找工!

伯爵府

侯爵府

朱古力包包 發表於 20-6-3 10:40
...

因為而家好多公司都係頂硬上, 個收入真係少過平時七八九成, 點維持落去?
而家係全球經濟都差, 做咩市場都死, 香港仲要由上年搞到今年,
D公司係貼足一年錢去經營, 周轉唔嚟借無可借咪要執囉,
聽我D HR朋友講, 政府推出個保就業資助, 好多公司都冇申請,
因為計過條數CUT人慳到舊錢大過佢個津貼好多, 也說明好多公司係有裁員計劃

alice0606    發表於 20-7-3 11:05
msms0118    發表於 20-6-6 14:48

別墅

加油,祝你早日搵到工

侯爵府

...

你係咪平衡時空?
經濟咁差你見唔到咩?
成街都吉鋪,大把人放緊冇薪假或者失業。表面上仲做緊生意嘅亦有好多冇錢交租。
仲問點解?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

黑暴+疫情

複式洋房

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

經濟無復甦過,亦唔見轉機,就算街上人多左都係旺丁唔旺財,經濟係一環扣一環,其他行業一樣受影響
而家吊緊鹽水嘅,再拖落去只能再cut

https://www.hk01.com/財經快訊/480483/零售協會-限聚令放寬惟-旺丁不旺財-料上半年市況不樂觀

msms0118    發表於 20-6-6 14:49

首頁
12345...12

尾頁

跳至