自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

applelemon 發表於 20-6-4 08:48
我去咗我保險AIA 割下診所睇我有點我轉咗中劑量避孕藥去超低劑量,跟住這排有少少流啡,大概四個月,所以 ...

照超聲波正常,子宮瘤照CT 第一次聽。
真是要揾個有經驗婦科攞Second opinion.
唔好擔心。7cm 好多人都有,如無其他影響,(例如月經劇痛),好可以與佢並存,衹要mon 住就得。

大宅

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

applelemon 發表於 20-6-4 08:48
我去咗我保險AIA 割下診所睇我有點我轉咗中劑量避孕藥去超低劑量,跟住這排有少少流啡,大概四個月,所以 ...

講多句:
係咪要割,用咩方法割,好depend on個瘤的位置。可能要開刀、微創(也分 腹腔或者宮腔),要問清楚醫生。

大宅

BB防敏心得分享勳章

evip 發表於 20-6-4 10:30
照超聲波正常,子宮瘤照CT 第一次聽。
真是要揾個有經驗婦科攞Second opinion.
唔好擔心。7cm 好多人都有 ...

謝謝sis ,我而家出發照CT

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

瘤定肌瘤呀?

大宅

BB防敏心得分享勳章

evip 發表於 20-6-4 10:48
講多句:
係咪要割,用咩方法割,好depend on個瘤的位置。可能要開刀、微創(也分 腹腔或者宮腔),要問清楚 ...

有冇聽個醫生叫彭敏華,我seek 佢second opinion ,唉,心情好亂中

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子宮 定 卵巢 生?

大宅

BB防敏心得分享勳章

cindy618 發表於 20-6-4 10:50
瘤定肌瘤呀?

吾知呀,醫生唔確定,要我照CT

大宅

BB防敏心得分享勳章

cy101 發表於 20-6-4 10:51
子宮 定 卵巢 生?

卵巢

男爵府

瘤定肌瘤??
我有肌瘤9cm, 醫生話係照唔到係良性定惡性,要切出嚟化驗先知喎。
你係邊種?處理好唔同的

水晶宮

回覆 applelemon 的帖子

因為你有保險, 醫生咪叫你做呢樣個樣囉!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

applelemon 發表於 20-6-4 10:52
吾知呀,醫生唔確定,要我照CT

祝順利

大宅

BB防敏心得分享勳章

papajelly 發表於 20-6-4 10:56
瘤定肌瘤??
我有肌瘤9cm, 醫生話係照唔到係良性定惡性,要切出嚟化驗先知喎。
你係邊種?處理好唔同的 ...

你嗰個似乎係有經驗嘅醫生多啲原來照同吾照反映唔到係良性定悪性,哎呀我懷疑我睇咗個新仔醫生佢比較後生女d

大宅

BB防敏心得分享勳章

papajelly 發表於 20-6-4 10:56
瘤定肌瘤??
你係邊種?處理好唔同的 ...

我其實依一刻完全唔知道佢淨係覺得照左卵巢有啲影大概七cm , 佢唔能夠答我係良性定惡性

水晶宮

PLS CHECK PM

侯爵府

applelemon 發表於 20-6-4 10:51
有冇聽個醫生叫彭敏華,我seek 佢second opinion ,唉,心情好亂中

有, 我睇過佢, 幾好的醫生, 細心
BTW你搞清楚係子宮肌瘤定卵巢瘤先, 完全唔同架喎

水晶宮

你唔係子宮肌瘤, 同我CASE 好似, CHECK PM

男爵府

applelemon 發表於 20-6-4 11:03
我其實依一刻完全唔知道佢淨係覺得照左卵巢有啲影大概七cm , 佢唔能夠答我係良性定惡性
...
睇多個醫生啦,私家政府兩邊睇

水晶宮

真係冇聽過照CT, 應該係切組織去化驗癌細胞指數

琥珀宮

applelemon 發表於 20-6-4 10:48
謝謝sis ,我而家出發照CT

其實你不如睇咗2nd opinion 才決定下一步

首頁
12345...7

尾頁