1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女20month,其他同年紀小朋友色好多野。又色聽指令,又做好多動作,又堅持唔肯帶口罩,係咪我唔色教

別墅

我都無刻意教我女指令,不過每次做咩事都會口講俾佢聽,久而久之,佢就會明白個指令,好多事我叫我女做嘅野我都無特別教㗎!
其實小朋友學野比我哋想像中快,只要成日講成日做佢哋就會記得!
每個小朋友嘅發展都唔同,我女岩岩21個月都未識講野迫唔嚟

複式洋房

Wingyee126 發表於 20-6-4 22:18
我女20month,其他同年紀小朋友色好多野。又色聽指令,又做好多動作,又堅持唔肯帶口罩,係咪我唔色教
...

正常應該識聽簡單指令
例如開心會拍拍手,洗手會雙手舉起捽捽下,叻叻會舉起母指等等
你要身教,教佢同時自己都要做同樣既動作同樣既說話,講講下聽得多就會識了

洋房

...

每個小朋友發展唔同,我女乜都遲,加固遲,發展遲,兩歲幾都未肯講嘢,點知無啦啦爆,成句成句講,仲要係長句子表達,而家仲快過其他俾佢早講嘢嘅小朋友,而家食嘢都叫好好,放心,佢會俾到驚喜你

別墅

Thx 各媽咪

大宅

...

如做到就讚賞他

複式洋房

回覆 Wingyee126 的帖子

個個小朋友發展速度都唔同,唔好比較啦,咁媽媽會好大壓力,我個囡一踏入24個月後就發展神速,真係人比人,比死人架!

男爵府

開心吸收勳章

唔識嘅動作係指咩動作?

正常歲半時應該會識得指出幾個身體部位,識d簡單指令如bye bye, 拍手,收拾東西入箱

歲半回健康院打針檢查時有冇同姑娘講下唔識嘅情況?

最緊要平時同人有冇眼神接觸交流?

識唔識講單字?

識唔識手指指,指想要嘅嘢?

別墅

回覆 mingdy 的帖子

可以問下是否2歲幾前都吾講野?我小朋友就27M叫極講都吾講,仲好多BB話!已排協康會心理評估,所以好擔心!

別墅

mingdy 發表於 20-6-4 23:50
每個小朋友發展唔同,我女乜都遲,加固遲,發展遲,兩歲幾都未肯講嘢,點知無啦啦爆,成句成句講,仲要係 ...

你好,想問吓。當初你囡囡唔肯講,佢有冇拒絕學習?拒絕比你教佢?有冇睇你講野個嘴形呢?

男爵府

...

我仔20m時都係乜都唔識,依家25m好似乜都識講咁樣,佢係過年後突然講好多嘢,過年前(22m)淨係識幾個單字…… 可能家姐停課多咗時間同佢玩,於是突然進步神速。

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
siusiumi 發表於 20-6-7 00:03
你好,想問吓。當初你囡囡唔肯講,佢有冇拒絕學習?拒絕比你教佢?有冇睇你講野個嘴形呢?
...

一路都唔講,2歲都係爸爸,媽媽,謝謝,食,包包,得咁多,佢係唔肯跟,要到25個月轉咗間pg就突然講,可能夾到個老師

洋房

sheepandyan 發表於 20-6-6 11:00
回覆 mingdy 的帖子

可以問下是否2歲幾前都吾講野?我小朋友就27M叫極講都吾講,仲好多BB話!已排協康會心理 ...

得爸爸媽媽,包包 ,謝謝同食,無勒,成25個月先肯講嘢

大宅

...

我個仔2歲4個月 都唔肯帶口罩
點哄都無用 好硬頸 我都懷疑自己唔識教 唉

別墅

mingdy 發表於 20-6-30 14:53
一路都唔講,2歲都係爸爸,媽媽,謝謝,食,包包,得咁多,佢係唔肯跟,要到25個月轉咗間pg就突然講,可能 ...

唔好意思。想問多d,pg係每星期1堂?佢肯講之後,學習態度有冇改變?例如接受你教佢野咁呢?

洋房

發表於 前天 16:12 |顯示全部帖子
siusiumi 發表於 20-6-30 21:50
唔好意思。想問多d,pg係每星期1堂?佢肯講之後,學習態度有冇改變?例如接受你教佢野咁呢?
...

一星期兩堂,係好咗,肯跟住講,而家跟住電視廣告講(emoji)有時自己教唔到我唯有俾人教,夾到個老師係明顯轉變好大,以前唔笑,無反應,十吓十吓,而家想佢收聲都難(emoji)

別墅

發表於 前天 16:49 |顯示全部帖子
suki_chow0304 發表於 20-6-30 15:53
我個仔2歲4個月 都唔肯帶口罩
點哄都無用 好硬頸 我都懷疑自己唔識教 唉
...

我囝本來都唔肯,所以一直冇去街,但係長期唔見識外面對發展都唔好。所以就迫佢,開頭唔肯,夾硬戴之後夾住佢對手,一出大廈就忘記左口罩,第二日已經肯比塊面我幫佢戴,應該係見到人人都戴,佢就肯了。

別墅

發表於 前天 16:51 |顯示全部帖子
mingdy 發表於 20-7-2 16:12
一星期兩堂,係好咗,肯跟住講,而家跟住電視廣告講(emoji)有時自己教唔到我唯有俾人教,夾到個老師係明顯 ...

恭喜你呀,幫個仔搵到好老師

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊