自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

阿嫂剛打來喊曬口話今日收到消息,佢公司會大裁員,裁7成,基本人人有份。本來她是on the list, 但GM攬佢,條件是暫時變part time直至情況好轉, 即係暫時得返一半糧,每星期返2.5日。如果裁就有遣散費大約十五萬,但唔知幾時揾得返份工。阿嫂剛四十歲,大學畢業,有office 技能同對客經驗,不過呢個時勢真係唔知幾時搵得返份工,同揾到亦唔知搵唔搵得返呢份糧。但得一半又真係cover唔到開支,我哥又揾唔多,都係公一份婆一份,要租屋又有個仔,如果阿嫂得一半糧就要咬老底,但都係夠半年至大半年,除非阿嫂揾到part time或者中途揾到份更好的。
比你地會拎左筆遣散費再積極揾工,定咬住半糧邊做邊揾?

子爵府

厚多士 發表於 20-6-5 21:12
阿嫂剛打來喊曬口話今日收到消息,佢公司會大裁員,裁7成,基本人人有份。本來她是on the list, 但GM攬佢, ...

我要錢之後再揾工

侯爵府

要錢
吊命無乜意思

珍珠宮

係咪利X?
X豐

水晶宮

回覆 厚多士 的帖子

問題係14萬等於多少個月糧

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要錢先, 希望遲d經濟好番, 搵到份好工

水晶宮

回覆 TingTing 的帖子

呢間又係?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係咪LF集團, 比我會袋咗先, 可能下次公司再有行動, 最後15萬都無, 遣散費會用最新人工或者半年平均數計算

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢15萬,若留在現職,可以幾耐賺到? 又做到幾多個月開支先?
若幾個月月薪就可搵到15萬,當然唔好走啦。走咗未必搵得返咁高人工架。

子爵府

阿嫂剛打來喊曬口話今日收到消息,佢公司會大裁員,裁7成,基本人人有份。本來她是on the list, 但GM攬佢, ...

積極揾工,但先調整自己面對新挑戰

大宅

做住搵。你阿嫂既技能我都有,都係大學畢業。我公司裁左一半人,我都被裁左。搵左2個幾月工,基本上係好少opening. 所以你阿嫂仲有得做就邊做邊搵

zaza0427    發表於 20-6-10 10:41
E_gold8806    發表於 20-6-6 13:54
wcpcelia    發表於 20-6-6 10:58

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Celine524 發表於 20-6-5 21:21
我要錢之後再揾工

x2

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

一生中最愛 發表於 20-6-5 21:24
係咪LF集團, 比我會袋咗先, 可能下次公司再有行動, 最後15萬都無, 遣散費會用最新人工或者半年平均數計算 ...

冇錯,呢間野手段好出名

伯爵府

利豐?

男爵府

回覆樓主:

轉part time 係唔係可以照拎15萬? 如果不是 , 一定拎左15萬先再搵工 .
machuchu

水晶宮

回覆樓主:

每星期返兩日半, 另外果兩日半用黎揾工。

伯爵府

但萬一轉pt後 過一段時再栽, 個補賞就少好多喎。

伯爵府

jodyfan 發表於 20-6-5 21:25
呢15萬,若留在現職,可以幾耐賺到? 又做到幾多個月開支先?
若幾個月月薪就可搵到15萬,當然唔好走啦。走 ...
佢應該都二萬尾人工,十五萬夠大約五個月。其實真係點都係搏一鋪,佢做商務旅遊,近幾個月真係死曬,係希望如果同公司共度時艱後,可以回復之前人工,但如果公司唔掂,可能半年後一樣要摺。所以佢問我,我都唔知點選擇

伯爵府

chocolatebean 發表於 20-6-5 21:23
回覆 厚多士 的帖子

問題係14萬等於多少個月糧
五個月左右

大宅

回覆樓主:

拎咗$先,比你留底都悟係好

首頁
12345...13

尾頁

跳至