婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

eddng 發表於 20-6-21 22:36
你所講嘅我完全經歷過
絕對明白
我全部硬食

咁你真系要搵方法抒壓,唔好令自己太辛苦。

大宅

washipig 發表於 20-6-21 22:38
呢個正正就系無左自由。其實明明是好事,自己唔使煮日日有飯食 。但是有時會唸,我都想自己煮下野食或者看 ...

del

大宅

washipig 發表於 20-6-21 22:40
咁你真系要搵方法抒壓,唔好令自己太辛苦。

我嘅精神,情緒已經嚴重扭曲
唯有每日做自己開心嘅事
但向99屋企真的無法放鬆

大宅

eddng 發表於 20-6-21 22:43

說出我的心底話
會唔會係你奶奶退左休,覺得好悶所以見你做d 乜就咩都8掛問下?
如果係我既,問係無問題,你問我咪照答。但唔好反駁我做既野就得。

我奶奶一樣好鐘意會睇下垃圾桶我地掉左咩落去。
以前我大肚果陣半夜肚餓咪煮個公仔麵食下,第2 朝佢就同我講唔好食,食得多公仔麵無益。
但唔好話大唔大肚啦,就連佢個仔都唔想佢食咁多。又係講食得多唔健康。。
問題我地又唔係日日食,真係做咩佢都要理。。

大宅

ChuChu0808 發表於 20-6-6 09:15
我同奶奶同住咗12年,你講的我都經歷過, 一字記之曰"忍",所以12年來我冇同佢鬧過交,但真係得個死忍,老 ...

你經歷既野我都經歷緊第四年,乜都要忍,唯有等上樓先可以解決到問題,不過有排忍(emoji)

伯爵府

washipig 發表於 20-6-6 06:43
記得結婚初期都有蒲過下呢個板,估唔到5年後的今日會開post。
5年內關係一定是1年比1年無咁好.(未叫做差) ...

我屋企有足夠嘅空間,有工人,間屋係我同老公自己買自己供,但同99住咗5日都想死,妳住到5年好勁

大宅

conniemar 發表於 21-1-20 21:59
我屋企有足夠嘅空間,有工人,間屋係我同老公自己買自己供,但同99住咗5日都想死,妳住到5年好勁
...

其實又真系唔系話超難過,我相信如果無疫情,我地關係唔會咁差的。

不過,我最後都決定過年後搬了,希望真系可以成功啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

搬啦, 5好講笑。我是認真的。
我的屋子, 是我和同屋一手一腳儲回來, 果條木咀(係, 我係如此無禮, 我認),回港探親小住,由我第1次見面可以客客氣氣招呼到佢最後一次回港探親小住, 我已木無表情,基本禮貌不做。我沒有小朋友。你們尚且忍咁耐,我真心拜服。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 21-1-31 13:46
搬啦, 5好講笑。我是認真的。
我的屋子, 是我和同屋一手一腳儲回來, 果條木咀(係, 我係如此無禮, 我認),回 ...

過多幾個月就搬了。 唸起自由的空氣都特別開心

大宅

washipig 發表於 21-2-11 07:31
過多幾個月就搬了。 唸起自由的空氣都特別開心

買左樓?

大宅

周小桃 發表於 21-2-11 08:51
買左樓?

系呀。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

恭喜你
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

conniemar 發表於 21-1-20 21:59
...

Same here. 同係有足夠空間、有工人,我已經同住兩年、但又因教養小朋友、點用工人等等出現好大分歧,表面冇嘢、但我內心都好多不滿,其實覺得奶奶都忍緊我、佢偏向控制狂、好多時都要人哋跟佢果套。但開咗個頭一齊住、已經唔知點樣可以離開,因為奶奶之前係自己住的、如果又話走就變返得佢一個、好似好衰。雖然有人幫手睇住小朋友、打理頭家、但冇自由冇得話事。我日日一起身個心情就有啲沉重、有時又怕做咗啲嘢令到佢唔鍾意、跟住比佢話⋯⋯佢成日覺得自己做到嘅嘢、有心做冇理由做唔到、做唔到嗰啲係懶人或者怕辛苦。

大宅

回覆 166176 的帖子

我就係因為奶奶成日同我搶BB,所以趕左佢走。
奶奶喺度真係好影響我同BB bonding.
咩都搶晒來做,成日叫我休息,搞到BB唔跟我。我喊過好多次。
仲有大家育兒觀念唔同,一定會有磨擦。
有工人仲會趕埋你工人走。我就係例子,跟左我好耐嘅工人差啲俾佢趕走,於是我的起心肝叫老公搞掂奶奶。

利申:同99關係一直都好好,99亦係一個好抵得諗嘅人,非常善良同鍾意小朋友。俾佢照顧BB的確係好放心,但要我失去同BB嘅bonding 我就唔願意。寧願自己辛苦啲諗辦法,亦好在姐姐都幫得手。

大宅

回覆 luckypigpigg 的帖子

同我之前嘅情況一模一樣!你唔好覺得叫奶奶走係對佢好衰,
依家佢影響緊你成個家庭嘅運作,
影響緊你教育小朋友,
影響緊你嘅情緒,
影響好多嘢。
你要將你嘅諗法同你老公講,叫你老公諗個藉口搞掂99。
唔好在乎人哋點樣諗,要為自己同個家庭打算。

別墅

sabsab122 發表於 21-2-20 21:20
回覆 luckypigpigg 的帖子

同我之前嘅情況一模一樣!你唔好覺得叫奶奶走係對佢好衰,

其實早排老公都試過同99有拗撬、之後99覺得唔開心自己話要搬走、但佢話會等我新工人到咗先走、因為現在冇人幫手睇住小朋友。雖然佢咁講、但最後佢係咪真係會搬走都未知,而我老公亦都唔會出聲話唔同佢住、因為佢未身都好孝順亦都唔想做衰人。
咁你之前點解決?叫老公出聲嗎?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

chiuchiulove 發表於 21-3-2 16:40
我同你差唔多 都覺得辛苦曬奶奶
小朋友都大個 但相比起你搬出去既選擇
我更加想照顧翻佢地

完全夾到就話繼續一齊住,但是如果唔得,分開比同住更好。 趁沒有裂縫,有一個美好的結尾

洋房

回覆 tingting2200 的帖子

距離產生美呢句話係真理呀

首頁

尾頁

跳至