自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我喺校務處工作,昨日收到教署電話

第1:有一批唔係拎香港出世紙的同學,需要學校再核實資料

第2:早前我校有家長話收到sms但無收到錢,順便代佢查詢,回覆係已經入咗錢,再問返家長,原來佢未check到statement 以為自己無收到,要稍後收到statement再睇

第3:有幾位家長收到email通知表格有問題,稍後教署會發回表格俾家長更正,教署正在努力,請大家耐心等候。

明白大家好緊張驚收唔到錢,但好多人努力中,希望大家心平氣和地等待。

亦請大家明白,你收唔到錢唔代表人哋錯,事出必有因。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我係3

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

karenlyk 發表於 20-6-6 12:17

收唔到一定有問題,啲人仲好意思鬧人,仲話點解錯左要退回學校咁麻煩唔打電話,自己錯仲好意思鬧人,咁點解自己又填錯嘢,要人做咁多嘢,好似欠佢咁。
人生就是要去面對各種遺憾

伯爵府

..........

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

月光夢魔兔 發表於 20-6-6 12:27
收唔到一定有問題,啲人仲好意思鬧人,仲話點解錯左要退回學校咁麻煩唔打電話,自己錯仲好意思鬧人,咁點 ...

重要份表格極少野填,填完唔覆核就交.....

wcpcelia    發表於 20-6-6 15:07
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

(Samantha) 發表於 20-6-6 12:23
我係3

多謝你耐心等候

翡翠宮

收唔到一定有問題,啲人仲好意思鬧人,仲話點解錯左要退回學校咁麻煩唔打電話,自己錯仲好意思鬧人,咁點 ...

係,其實我好想出個post叫大家反思。
點解千錯萬錯一定係人哋錯唔係自己錯?
如果你無錯,一早就收到錢啦,使乜等到天荒地老?
用呢種思維教細路,香港無希望。

翡翠宮

newinewi 發表於 20-6-6 12:28
有朋友轉述點解會遲

大量家長, 填表格填到錯哂. 離哂譜咁錯.

我當然明啦,我做校務處,呢份表交上教署之前,我係每份都check,有問題就請家長重填,有家長唔鍾意覺得麻煩,但係交上去錯咗我仲煩。

最多case係無寫Bank code,用咗塗改液更改,錯咗無加簽,最記得有個寫公司戶口,叫佢重填仲問我點解 大佬呀,間公司同你個女有咩關係?況且寫到明要用個人戶口。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實唔明咁少野填都可以填得唔清唔楚

水晶宮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

newinewi 發表於 20-6-6 12:28
有朋友轉述點解會遲

大量家長, 填表格填到錯哂. 離哂譜咁錯.

填份表都錯到咁, 仲好意思鬧人
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

karenlyk 發表於 20-6-6 12:43
我當然明啦,我做校務處,呢份表交上教署之前,我係每份都check,有問題就請家長重填,有家長唔鍾意覺得麻 ...

低能 呢類由佢遊幾個月
放下自在

子爵府

虎到金來勳章

(Samantha) 發表於 20-6-6 12:23
我係3

same

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 20-6-6 12:43
我當然明啦,我做校務處,呢份表交上教署之前,我係每份都check,有問題就請家長重填,有家長唔鍾意覺得麻 ...

辛苦你了,幾百個家長真攞命

男爵府

我覺得最錯係唔明白點解而家仲要用填表呢個方法
我唔係話政府錯,而佢唔知點解香港成個環境好抗拒去用新科技

珍珠宮

karenlyk 發表於 20-6-6 12:36
係,其實我好想出個post叫大家反思。
點解千錯萬錯一定係人哋錯唔係自己錯?
如果你無錯,一早就收到錢啦 ...

有D仲一直鬧又講到遲批無錢開飯。
好心檢討下,呢3500係額外批出黎,
本來係無既,唔敢講話連3500都冇唔好學人做父母,但連3500都要催人俾又嘈嘈敞話無飯開既人諗下你地應該點用自己能力改善下自己生活。

男爵府

回覆樓主:

hello, 我唔知道原來本身戶口号已包括了branch code,我又唔記得當年係邊間分行開户, 所以就多填了另一個branch code(emoji) 但我仲未收到電郵通知,熱線又打唔通,通咗又自動断。我已電郵查詢,但只是糸统回覆已收到我電郵。都係怪自己冇查清楚點填,我見填埋额外個branch code, 就剛填滿咁多格,所以毫不懷疑原來本身嘅户口號已經有branch code(emoji)

公爵府

199707100304 發表於 20-6-6 12:33
重要份表格極少野填,填完唔覆核就交.....

咪就係,填嗰少少資料都可以一鑊粥

子爵府

karenlyk 發表於 20-6-6 12:17

我的博士朋友話有咩可能寫錯,之後不停笑政府行政失誤,最後校務處通知佢戶口號碼錯。另一個高學歷朋友話有SMS 但夫婦戶口無入數,我問佢填左那個戶口,佢地話唔記得。係咪真係今多戶口!?

伯爵府

..........

首頁
12345...8

尾頁

跳至