產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近屋企發生好多事,有白事,又咁岩有左⋯⋯我同老公經濟條件唔太好,黎緊又可能要搬屋,唔可以再請工人,要呀媽幫手湊,而家排家計會都要再等見醫生,然後又再排期做。本身我個心有去開覆診,好驚佢唔俾我做😔

而家最煩惱係點同家人講,因為之後有白事,大肚唔可以出席,所以點都要講😫
純呻😭

複式洋房

睇到依d情況真係好難受。已做左兩位小朋友既媽媽。還拎意外做藉口。始終係生命。係你同小朋友既緣份。希望你考慮清楚。撞岩白事又咩理由?一切都迷信。睇你自己心態如何。

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

諗清楚先。

唔去白事咪話自己病左要自我隔離囉。

民房

granja 發表於 20-6-11 16:23
諗清楚先。

唔去白事咪話自己病左要自我隔離囉。

被墮胎殺害的嬰靈,由於沒能去投胎,沒地方住,他們很苦,在另外一個世界孤苦伶仃,被其它靈體欺負,所以對父母極怨恨。嬰靈的力量是很大的,而且世界每年墮胎的人很多,世界上的嬰靈難以計數,共同的悲慘遭運, 共同的怨恨,使他們經常一起合作行動去障礙父母,令父母身心不安,痛苦萬分。

難以從新投胎,便跟在母親身邊,陰性磁場影響母親的健康、情緒、運氣,如身體疼痛、愛做噩夢、愛發脾氣,運氣不好,事業不順,多次墮胎難以再次懷孕等。

複式洋房

恕我直言, 做足避孕都有咗先叫意外, 乜都無做甚至有內射就唔好講到自己咁委屈...
已經有兩個, 明知自己經濟條件唔好又無人湊都唔小心d, 有咗就話唔要, 其實真係有d不負責任, 當bb唔係人咁.

大宅

shayuyu 發表於 20-8-3 12:25
恕我直言, 做足避孕都有咗先叫意外, 乜都無做甚至有內射就唔好講到自己咁委屈...
已經有兩個, 明知自己經 ...

明白你感受,最終如何選擇,都給你一點支持,要決擇普不容易,祝順利一切安好

大宅

shayuyu 發表於 20-8-3 12:25
已經有兩個, 明知自己經 ...

係囉, 冇做避孕措施再內射就預咗有架啦, 有咗又話唔要, 咁點解當初唔一早做足避孕措施?

大宅

YYMum2be 發表於 20-6-6 17:28
最近屋企發生好多事,有白事,又咁岩有左⋯⋯我同老公經濟條件唔太好,黎緊又可能要搬屋,唔可以再請工人, ...

咁你而家點? 落咗未?

複式洋房

最近屋企發生好多事,有白事,又咁岩有左⋯⋯我同老公經濟條件唔太好,黎緊又可能要搬屋,唔可以再請工人, ...

我又覺得冇乜所謂,如果照顧唔到就唔要,迷信嘅嘢唔好諗咁多,2個月前都只係一個細胞,最緊要係自己以後的生活,生B湊B都係好辛苦嘅事

大宅

陳凡 發表於 20-7-19 23:07
被墮胎殺害的嬰靈,由於沒能去投胎,沒地方住,他們很苦,在另外一個世界孤苦伶仃,被其它靈體欺負,所以 ...
所以其實對大家都不好樓主想清楚

別墅

zhongyanff 發表於 20-8-12 01:24
我又覺得冇乜所謂,如果照顧唔到就唔要,迷信嘅嘢唔好諗咁多,2個月前都只係一個細胞,最緊要係自己以後的 ...

認同。

迷信的事真係信不信由你。
如果經濟條件唔許可,會變成一種無形壓力。
到時產前抑鬱或產後抑鬱
就真係大件事。
影響到整個家庭加自己的生活。

疫情下,好多家庭嘅收入都大減。
甚於失業。生一個小朋友,真的需要用錢。
經濟唔許可,真的,要諗清楚。
可能好多人會覺得,不負責任。
但,現實就係現實。
自己都搞唔掂,點照顧多個未出世嘅BB。
去一次產檢都過千。
照一次結構都幾千。

別墅

zhongyanff 發表於 20-8-12 01:24
我又覺得冇乜所謂,如果照顧唔到就唔要,迷信嘅嘢唔好諗咁多,2個月前都只係一個細胞,最緊要係自己以後的 ...

認同。

迷信的事真係信不信由你。
如果經濟條件唔許可,會變成一種無形壓力。
到時產前抑鬱或產後抑鬱
就真係大件事。
影響到整個家庭加自己的生活。

疫情下,好多家庭嘅收入都大減。
甚於失業。生一個小朋友,真的需要用錢。
經濟唔許可,真的,要諗清楚。
可能好多人會覺得,不負責任。
但,現實就係現實。
自己都搞唔掂,點照顧多個未出世嘅BB。
去一次產檢都過千。
照一次結構都幾千。

別墅

你有左幾多週?
家計會好多服務都暫停,好似唔知過幾多週,就無得塞藥流產。
如兩公婆都商量過,決定放棄。
就快啲問醫生,就算去私家做終止懷孕手術都要等一至兩星期。

白事?好親嘅親人?
如果係一定要去,就同師父講,佢會教你點做。
或直接同屋企人講,唔出席。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊