婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

疫情嚴重,照顧初生bb真係事事小心,但奶奶衛生意識好差,重點係唔聽講,好崩潰。

每次嚟到我地度都唔肯洗手,沖兩秒水就話洗咗,我無辦法次次都厚面皮開口叫佢用梘液,佢就好難為咁按綠豆咁少嘅梘液洗兩秒。
好,就當佢洗完,跟手去摸街市買嘅嘢,摸下垃圾,摸下個袋(用過嘅口罩佢擺入袋),跟著就去摸我b。
又試過見佢用抹地布抹個孫隻手,又用嘔奶嘔濕咗嘅紗巾去抹bb臉,嘔到紗巾同衫濕咗都唔比我同佢換衫。
之前佢棟樓有人確診,佢都要照嚟我地度,我又厚面皮叫佢過多排先嚟,不以為然。諗到佢同確診者搭過同一部lift返屋企又唔洗手啲細菌分分鐘食落口真係好驚。

洋房

batfaai 發表於 20-6-7 09:46
疫情嚴重,照顧初生bb真係事事小心,但奶奶衛生意識好差,重點係唔聽講,好崩潰。

每次嚟到我地度都唔肯洗 ...

其實老一輩衛生意識差少少唔緊要,最緊要肯接受人地意見,但佢係講十次百次都唔願聽的人。
之前仲堅持要比蔘比bb食,我b健健康康食得訓得只是經常嘔奶,好彩有陪月姨姨一而再再而三話唔好比bb食蔘。又話佢嘔奶係因為我啲人奶有問題,又話我點解要泵奶唔直接比佢飲。
生完bb精神已經很庋,每次佢嚟仲要更加精神崩緊睇住佢有無洗手有無做啲咩奇怪嘢,仲辛苦過自己湊,好崩潰好崩潰。

男爵府

回覆樓主:

呢啲有冇可能要c6開聲?

別墅

batfaai 發表於 20-6-7 09:46

每次嚟到我地度都唔肯洗 ...

疫情期間好驚下wo

禁止訪問

別墅

唔須要覺得唔好意思,衛生問題要直接講,你仁慈只會影響小朋友

男爵府

我老爺都係衛生好差,除左沖涼外,佢從不洗手。所以如果佢上黎睇孫,我會係門口預備一支酒精噴霧,向佢隻手狂噴,佢想避都避唔到。其住喷下佢帶上黎的東西。

洋房

c27cheun 發表於 20-6-10 23:10
我老爺都係衛生好差,除左沖涼外,佢從不洗手。所以如果佢上黎睇孫,我會係門口預備一支酒精噴霧,向佢隻手 ...

啱(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

上一代衛生係冇甘好,佢地覺得大菌食細菌,要不厭其煩 提完再提

琥珀宮

batfaai 發表於 20-6-7 09:47
其實老一輩衛生意識差少少唔緊要,最緊要肯接受人地意見,但佢係講十次百次都唔願聽的人。
之前仲堅持要比 ...

雖然你99衛生較差,但直接比奶bb係減少空氣入胃,真係可以減少嘔奶嘅情況
不過都係最好都係因應返自己情況

禁止訪問

洋房

mandy952 發表於 20-6-20 12:39
雖然你99衛生較差,但直接比奶bb係減少空氣入胃,真係可以減少嘔奶嘅情況
不過都係最好都係因應返自己情況 ...

慘得過污糟邋遢唔講衛生日日係洗手盆咳痰申鼻涕個個係我老公,褲著幾日先洗,沖涼兩分鐘,口好似屎咁臭晚晚唔刷牙,夜晚訓覺撩鼻屎係訓著咗情況下撩,坳自己細佬,坳pp,係手放入邊坳,無隔著底褲,shit,太嘔心,我地仲要同個女一齊訓,真係污糟邋遢係遺傳,早知我就一定唔結婚

琥珀宮

LibertiesNg 發表於 20-9-4 12:54
慘得過污糟邋遢唔講衛生日日係洗手盆咳痰申鼻涕個個係我老公,褲著幾日先洗,沖涼兩分鐘,口好似屎咁臭晚 ...

咁呢個冇得怨,老公係你自己選

洋房

mandy952 發表於 20-9-4 12:56
咁呢個冇得怨,老公係你自己選

鬼知距扮得咁好……原來爛牙都有五六只,仲要爛到黑曬,知道後都唔kiss

琥珀宮

LibertiesNg 發表於 20-9-4 13:00
鬼知距扮得咁好……原來爛牙都有五六只,仲要爛到黑曬,知道後都唔kiss
...

愛情果然係盲目嘅

洋房

mandy952 發表於 20-9-4 13:18
愛情果然係盲目嘅

當初以為搵咗個成熟穩重有男人味十足嘅男人,宜家發覺係阿伯,大叔……十足十老人家,好似老豆咁……哎……

首頁

尾頁

跳至