婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇JM既奶奶都係咁??
買咩反黎,第一句就"彈" 左先。
買包野食反黎同老公食,好聲問下佢,第一句就話咁熱氣既野我唔食(問題係佢勁鍾意食薯片個d香口野,係食勁多)....
買枝按摩野反黎,又話有咩用,搵人按好過啦(但用左一次之後,勁鍾意)
買件衫反黎送比佢個仔個小朋友,又話咁細點著(我話買大左,一定岩),又話佢好多衫啦woo(其實我送比佢,又唔關你事,加上小朋友咩都多嫁啦,咁咩都唔洗買啦)...
真係唔明點解咁黑人憎,咩都彈左先,唔會話試左先,用左先先講既(emoji)(emoji)

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我都有個類似的99
啱啱買底底比仔,衫著緊110,底底120應該啱。
佢目測就講:你點買架,買咁細
然後我同仔試,不知幾fit, 仲話舒服。
我都頂唔住呢種懶醒個性
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

heidys 發表於 20-6-9 09:54
我都有個類似的99
啱啱買底底比仔,衫著緊110,底底120應該啱。
佢目測就講:你點買架,買咁細

係,真係好討厭,成日咩都把口行先

大宅

galboss 發表於 20-6-9 09:12
買包野食反黎同老公食,好聲問下佢,第一句就話咁 ...

我係呀!

上次我媽咪去完旅行,買左手信比佢
點知佢多謝都冇句,
直接講左句:嘩,呢啲好甜架,想我有糖尿病咩?

我心諗,的確係蛋糕仔(但唔知味道甜唔甜),唔中意食咪拎左丟埋一邊唔食囉,使唔使咁講野呀!

別墅

Q寶 發表於 20-6-9 10:09
我係呀!

係,佢都係咁,其實我覺得都係心意,講句多謝咪得囉,食唔食隨便你,唔洗講咁多廢話囉其實。。

Astra00    發表於 20-9-18 12:11

大宅

galboss 發表於 20-6-9 10:11
係,佢都係咁,其實我覺得都係心意,講句多謝咪得囉,食唔食隨便你,唔洗講咁多廢話囉其實。。
...

係呀!
其實只係小心意,明白手信未必一定係合心水
咁咪求其講句多謝,之後奶奶丟棄我都唔知啦!
好過而家係我面前話我媽咪啦

別墅

Q寶 發表於 20-6-9 10:09
我係呀!

回佢:真係唔好意思呀99手信係得呢啲嘢,下次我唔會再買㗎喇,呢盒你唔鍾意就揼咗佢啦

大宅

fantabb 發表於 20-6-9 10:49
回佢:真係唔好意思呀99手信係得呢啲嘢,下次我唔會再買㗎喇,呢盒你唔鍾意就揼咗佢啦
...

我當時冇答佢呀!當時諗住費事同佢嘈啦⋯⋯
而且手信只係得幾包仔(emoji)

民房

我奶奶一樣都係百彈齋主, 有時都係自己吞咗佢就算費事老公難做

大宅

我嗰個都係咁,買少啲俾佢免自己勞氣

Astra00    發表於 20-9-18 12:11

大宅

有,我奶奶都係鐘意咩都彈左先!
我又係有次買左幾件衫比個女,又話質料唔好又話唔靚點點點。買大左少少佢就係到話我點買架你?買到咁大。。(買大左可以留返大個d著架嘛又唔會浪費
同埋我自己買衫比個女,唔係樣樣都要你批准先買得下話?
買咁多次衫無一次係覺得靚,永遠覺得佢買既就係最好。

複式洋房

我99都係咁,我買咩佢都會彈,但係佢個女買咩都係最好最靚最好食

別墅

pingpingpo 發表於 20-6-9 15:35
我99都係咁,我買咩佢都會彈,但係佢個女買咩都係最好最靚最好食

喂呀,超似呀。勁想反佢眼

複式洋房

pingpingpo 發表於 20-6-9 15:35

講咩都冇用,唔知點解啲奶奶個口特別臭

大宅

我都有一個百彈齋主的99,未生小孩時:
經常見面,食飯、玩、過時過節一定人到禮到

生完後:
每次見面第一句就彈我好肥...
送禮嫌尖腥悶

持續幾年後,一年見兩至三次,無咩事都唔會搵佢,實在頂唔順

Astra00    發表於 20-9-18 12:12

別墅

通常啲百彈齋主都係刷存在感同認叻
我同我老公去完bb展返黎第一句‘又買埋啲垃圾返黎’睇都未睇就知垃圾,我想應佢買垃圾都唔係用你錢買啦

複式洋房

老公買咩比99,99都會話乜都吾好。

4年前換左部冷氣,老公問99夠吾夠涼,一句答埋黎吾涼,細仔岩岩買左部換問99涼吾涼,99話好涼好舒服。

老公買水果問甜吾甜,一句吾甜,但屋企個個都話好甜(真係反哂白眼)

而家老公升lv吾問99,買左乜野番黎都好,老公只會話吾好食,吾甜,吾好用,因為吾係細仔買嫁ma,99只會傻笑。(好彩吾係對我甘)

平時無乜同99兩句,有日老公同99傾開計,99無啦啦同老公講好驚我。好無奈(emoji)

男爵府

我奶奶唔係咁但我姨媽同婆婆係,慣左一開口冇句好,點都要話下你彈下你。有d人係咁,咩都要彈下先舒服,其實佢又冇心嘅,因為佢地嗰代人細時d長輩都係咁講野,唔好意思讚自己人。我都費事計較,冇所謂啦

大宅

Panda366 發表於 20-6-10 16:46
我奶奶唔係咁但我姨媽同婆婆係,慣左一開口冇句好,點都要話下你彈下你。有d人係咁,咩都要彈下先舒服,其 ...
最慘佢地講既就舒服,聽既人唔舒服呢!
如果係無心既不如唔好出聲仲好,得罪左人又唔知

公爵府

同路人, 我整個蛋糕, 拿返去俾大家試, 佢第一句就話: "車! 我個女都識整啦!". 我網購左D香港無的野食, 拿返去俾大家試, 佢就話: "這些野食, 樓上的超市都有啦!". (其實超市係無的, 佢是但講)
仲有次去旅行, 佢之前叫C6買D野回來俾佢食, 我地真係買左許多回來了, 佢又話: " 車! 買得咁少!" 到佢自己去旅行, 就一滴小食都無買回來, C6問佢點解唔買D小食回來, 佢就話: "D野食咁重, 我點拿呀!"
把口臭到無人有.
仲好, 我咪以後唔買野返去, 唔整野食返去. 手信都唔買呀!

首頁

尾頁

跳至