婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Yeelim 發表於 20-6-11 16:48
同路人, 我整個蛋糕, 拿返去俾大家試, 佢第一句就話: "車! 我個女都識整啦!". 我網購左D香港無的野食, 拿返 ...

其實真係好黑人憎,把口唔識收

Astra00    發表於 20-9-18 12:07
Yeelim    發表於 20-6-12 14:13

侯爵府

我買既野永遠唔好,其他人咩都好
我買比仔著既衫,極少著 (平時我返工,奶奶同佢沖涼)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

因為佢心目中只有佢買的野係最好你買就多餘

別墅

galboss 發表於 20-6-9 09:12
有冇JM既奶奶都係咁??
買咩反黎,第一句就"彈" 左先。
買包野食反黎同老公食,好聲問下佢,第一句就話咁 ...

我屋企果個一樣,好似前幾日我買左兩件衫比我老公,佢一睇見就彈左先話太大件,我話你個仔幾肥先,買得細佢又唔肯著,佢就系甘話我買得大,點知我老公一日著住,我當佢阿媽面講唔好成日著啦,無衫咩?佢話鬆身好舒服。激死佢!另外尋日我娘家包稯比我帶翻去奶奶,姑奶一共10只,奶奶一見就話佢地唔食的,但我其實年年都有比佢地,佢地都無話唔要。甘都算啦,又話佢都好少食,但佢又系街買左3-4只,我都唔明佢咩心態?

複式洋房

我99都係咁

我買bb衫佢彈貴、質地唔舒服,明明係淘x平野,而且質地同佢買嘅一樣

我買bb專用洗衣液佢又彈係化學野,話就咁熱水洗就得,但我後嚟先知佢又用紗巾嚟抹bb pat pat又用嚟抹口腔,都係就咁用熱水洗(我係用即棄棉花抹pat pat,紗巾只會抹口同手仔)

我淘x買夾衣$22件,佢就吹水唔抹嘴話佢買衫+褲$20唔洗(一check都係淘x貨,人地運嚟香港賣肯定唔止$20啦)

我買紗巾佢又彈薄(我專登買薄,bb成日紗巾蓋臉)

我買條軟毛巾佢又彈吉肉

買床墊佢彈話焗到bb出汗

買奶粉話我買貴,佢買得平係因為係舊配方,又新又舊配方,食到bb個期腸胃敏感一時便秘一時又瀉咁

我買尿布膏又彈係化學野,轉頭自己亂咁去幫bb搽有抗生素藥膏

我買一大包BB用棉花片佢又彈,走去買鞋嘅消毒紗布用

我買矽膠BB匙羹,佢又彈,走去買d細嘅陶瓷(筆紗糖個種,手輕輕一啪就會斷)

我成日同自己講99個格係咁,但心情唔好個日仲要比佢左彈右彈,真係就快忍到抑鬱了

大宅

回覆 galboss 的帖子

其實係咪大部份奶奶都係咁架?買乜整乜都話唔啱食, 連碟佢唔食得既餸都彈話唔好食, 只有佢買同整既先至係最好

複式洋房

回覆 heartofblue 的帖子

我覺得其實佢係對我地新抱唔順眼,所以先咩事都彈一餐。

我自問對99都好有禮貌樂客氣,我好鍾意煮野做家務,所以屋企執得好乾淨、識煮中西日韓菜,親戚朋友都會讚99有個叻新抱、老公娶到好老婆⋯

但無論我點討好我99,例如煲咗湯好心問佢飲唔飲畢碗比佢,換嚟係好無禮貌咁白眼+妙嘴話唔洗,唔明點解

洋房

佢既野永遠最好, 想同佢分享好既野, 永遠第一句就話 "車~我之前食過/ 用過 重好啦"
久而久之, 無再同佢分享, 反正人地既野就係差, 佢既野就係好。

別墅

咁我想問下各位,作為老公應該點處理呢啲問題呢

別墅

回覆 Gymguy 的帖子

最好緊係分開住,關係真係會好d, 你都無咁多野煩啦。又或者真係問下個阿媽,可唔可以講d好d既說話,唔好永遠第一句就彈左先呢???

別墅

galboss 發表於 20-7-24 11:46

最好緊係分開住,關係真係會好d, 你都無咁多野煩啦。又或者真係問下個阿媽,可唔可以 ...

我以為通常係買左樓先結婚⋯ 我同身邊啲朋友都係⋯

別墅

咁當然最好啦

子爵府

galboss 發表於 20-6-9 09:12
有冇JM既奶奶都係咁??
買咩反黎,第一句就"彈" 左先。
買包野食反黎同老公食,好聲問下佢,第一句就話咁 ...

我奶奶唔彈, 但佢轉頭就掉左佢或者放著唔用最後都係掉。最慘係買的全部都係佢話要的。。你估真係唔洗錢咩。試過收音機, 床褥, 煲, 榨汁機。。我見佢唔用然後消失左, 我之後聽到佢想要咩都唔會再買比佢。

伯爵府

回覆樓主:

我99都係百彈齋主

洋房

百彈齋主勁煩!!99乜都話唔好,但又唔知自己都唔識🤦🏻‍♀️同佢嘈又煩,唔嘈又頂住度氣囉救命

複式洋房

萌貓 發表於 20-8-10 09:51
我99都係百彈齋主

其實你地99先on居。我99好醒 讚我乖讚我好。因為佢可以從我身上得益。如果99彈既 俾著所有做新抱既唔會再做。冇下次。所以我覺得你地99好好。大家講真 最好佢彈咁就慳錢慳力好過有D 99不斷去苛索想食盡個仔同新抱而又唔會為自己個仔諗

Astra00    發表於 20-9-18 12:10

男爵府

我媽都係咁,無論我定我阿嫂,買親手信都多野講,但佢唔會當面話我阿嫂,會同我講。有次又話阿嫂旅行買啲無謂野俾佢。我話鬼佢,大佬人地去旅行買嘢俾你都係心意,表示去玩都記得你啫,下下要有用嘅,買層樓俾你好冇?

伯爵府

baoooo 發表於 20-9-12 20:51

其實你地99先on居。我99好醒 讚我乖讚我好。因為佢可以從我 ...

咪係囉~都唔得醒!
成日都聽到99佢話呢樣唔好,嗰樣唔好,其實係讚自己係嘅嘢最好!屋企係人都聽得出,不過唔認同之嘛

複式洋房

萌貓 發表於 20-9-14 09:51
咪係囉~都唔得醒!
成日都聽到99佢話呢樣唔好,嗰樣唔好,其實係讚自己係嘅嘢最好!屋企係人都聽得出,不 ...

最好佢咁講,最好就佢地自己做晒,唔洗吃力不討好(emoji)

複式洋房

AWma 發表於 20-7-26 13:16
我奶奶唔彈, 但佢轉頭就掉左佢或者放著唔用最後都係掉。最慘係買的全部都係佢話要的。。你估真係唔洗錢咩 ...

我嗰個差不多。唔彈咪醒。仲要讚。咪買咩都你錢。

首頁

尾頁

跳至