3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家有無試過整野食俾B食 係加入奶粉嚟整架? 求食譜

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

最簡單,煮麥皮加奶粉同提子乾,亦可以用奶粉整PANCAKE、麵包、饅頭。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

用牛奶好過奶粉

鮮奶燉旦

鮮奶煮成白汁pasta

https://www.nestlebaby.hk/content/【防敏小bb食譜:白汁雞肉蔬菜通粉】-by絲%EF%BC%8E房菜-sicikitchen

剛看到這個,流心芝士薯波,也加入牛奶

https://www.facebook.com/ufoodfans/videos/182266546508391/?vh=e&d=n

複式洋房

我試過用阿B鍾意飲既奶粉整左包、蛋糕啦 (佢好鍾意飲皇家美素架)咁樣整又淡味D ,我仲減左糖整架。早餐俾阿B佢食包/蛋糕配奶奶飲,食得幾開心。

珍珠宮

2020勳章

KristyLove 發表於 20-6-9 17:44
大家有無試過整野食俾B食 係加入奶粉嚟整架? 求食譜

三歲唔係BB喇,大人食咩佢食咩。

冇飲奶粉,但有啲食譜如麥皮、炒蛋、pancake、芝士通粉等會落牛奶煮。

複式洋房

我仔仔比較偏食,所以我會用佢飲開嘅奶粉整蛋糕仔同pancake 比佢食

水晶宮

2020勳章

3歲跟大人食。
唔係bb

如果要加奶,我整包,pancake, waffles, steam eggs, cereal , 就咁飲鮮奶

複式洋房

回覆 puppydingo 的帖子

法式焦糖燉蛋 (4-5人)

蛋黃 4隻
淡忌廉 150ml
牛奶 200ml(我試過用b 飲開既美素奶粉代替)
糖 25g (隨個人喜好)
雲尼拿油 1茶匙

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

奶用奶粉加水就可以啦~

複式洋房

2020勳章

教你上"貝拉米"呢個澳洲有機粉奶牌子嘅FB同網站, 佢有好多加固食譜, 新手跟住整都好容易我上次跟佢整個南瓜湯, 呀仔都勁鐘意食~ https://www.bellamysorganic.com. ... GZ2AhpEIj6b6sm_2MmY

民房

一歲後都可以用牛奶架喇,唔洗用奶粉溝。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊