網購天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我想618時猫超或者京東買個IH電飯煲,想買布谷,美的或者蘇泊爾,但係大陸個size同香港嘅計法好似有d唔同

請問好似呢個蘇泊爾3L,即係香港嘅幾大個呢?如果香港買我兩大一小買1L應該夠,請問呢個蘇泊爾3L夠用嗎?thx

翡翠宮

回覆樓主:

内地3L就=香港1L。我都係2大1細,飯煲4L,但煮飯唔會用超過2L……所以正常飯量3L夠用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lyh80115 發表於 20-6-9 23:06
内地3L就=香港1L。我都係2大1細,飯煲4L,但煮飯唔會用超過2L……所以正常飯量3L夠用。
...

唔該晒,咁我知要買幾大個,thx

侯爵府

竇漪房 發表於 20-6-9 21:24
我想618時猫超或者京東買個IH電飯煲,想買布谷,美的或者蘇泊爾,但係大陸個size同香港嘅計法好似有d唔同

...

上年P牌普通飯煲內膽甩漆,淘左呢個IH覺得唔錯,屋企人多3大1小+工人,所以買左3L, 而家仲平354元。
試左用半杯米煮一碗飯都可以,飯都軟熟,我都係見呢度啲jm推介呢個牌子先買
用返舊飯煲條電線就得。

珍珠宮

purplechung 發表於 20-6-10 07:40
上年P牌普通飯煲內膽甩漆,淘左呢個IH覺得唔錯,屋企人多3大1小所以買左3L, 而家仲平354元。
試左用半杯米 ...

我就係睇緊呢個蘇泊爾,價錢唔貴功能多,好似好方便,可以蒸下包煲下粥做早餐

請問你有冇用內鍋洗米?定係要另外用個碗洗?另外你煮3人飯時仲有位可以蒸餸嗎?thx

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-10 10:39

我就係睇緊呢個蘇泊爾,價錢唔貴功能多,好似好方便,可以蒸 ...

蒸埋可能4L好啲。我嚟緊幫同事買呢款5L,現時用399減50券後¥449;又或者買多50用799減100券都係¥449。
https://u.jd.com/eX6NUa

仲有唔好錯過銀聯優惠60減8美元,先登記銀聯卡,大約買夠¥430即減約¥57人仔。
https://m.unionpayintl.com/online-instant-discount-promotion-2020-oversea/hk/index.html

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-10 12:22
蒸埋可能4L好啲。我嚟緊幫同事買呢款5L,現時用399減50券後¥449;又或者買多50用799減100券都係¥449。
h ...

thx

我研究下先

禁止訪問

侯爵府

竇漪房 發表於 20-6-10 10:39

我就係睇緊呢個蘇泊爾,價錢唔貴功能多,好似好方便,可以蒸 ...

我見內膽咁厚,在內膽內洗埋米,用左大半年暫時都無咩問題,評價有留言話鍋其實都有不粘層,所以先唔痴底,不過比普通用開既飯煲硬淨啲卦!

珍珠宮

purplechung 發表於 20-6-11 10:40
我見內膽咁厚,在內膽內洗埋米,用左大半年暫時都無咩問題,評價有留言話鍋其實都有不粘層,所以先唔痴底 ...

ok thx,等我格下價先,唔該晒

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-10 12:22
h ...

請問你我見美的呢個$299同size平過蘇泊爾,想知美的口碑好嗎?另外我新戶口係咪最多攞埋新人$99-15券就已經最平啦?我只有銀聯提款卡冇credit card係咪就冇其他優惠呢?

係咪今日買同18號買冇分別呢?thx

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-16 16:09

請問你我見美的呢個$299同size平過蘇泊爾,想知美的口碑好嗎 ...

啱啱幫同事買咗蘇泊爾,用埋銀聯優惠。唔等618,到時金精火眼睇有無再減,申請退差價。

之前我有部美的三年貨仔,唔太滿意,不過唔代表美的全部産品嘅,只係我會試其他牌子。

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-16 16:09

請問你我見美的呢個$299同size平過蘇泊爾,想知美的口碑好嗎 ...

標價379,買多20可以用港澳會場嘅399減50券。

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-16 16:21
標價379,買多20可以用港澳會場嘅399減50券。

你咁講我都係買返蘇泊爾安心d 請問係咪只要買滿399就可以減50,冇限係d乜嘢?thx

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-16 16:34
你咁講我都係買返蘇泊爾安心d 請問係咪只要買滿399就可以減50,冇限係d乜嘢?thx
...

有無睇過布谷,都係美的旗下智能品牌,雪白外形,直接領券減50,唔洗凑夠399。
https://u.jd.com/Iof7nM

搜尋:chill住買京東,會得到一張10元運費券;問facebook京東香港客服又攞到10元運費券,共20元運費券,買飯煲可能有用。

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-16 16:17
啱啱幫同事買咗蘇泊爾,用埋銀聯優惠。唔等618,到時金精火眼睇有無再減,申請退差價。

之前我有部美的三 ...

新人券買4L只要$299,可惜對我嚟講太大,所以貴幾十買3L啱用d

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-16 16:41
有無睇過布谷,都係美的旗下智能品牌,雪白外形,直接領券減50,唔洗凑夠399。
https://u.jd.com/Iof7nM

睇過呢個,好似同美的差唔多,不過佢哋同祖宗,價錢差唔多我聽完你評價傾向買蘇泊爾

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-16 16:44
睇過呢個,好似同美的差唔多,不過佢哋同祖宗,價錢差唔多我聽完你評價傾向買蘇泊爾

...

另一選擇,我覺得格力啲電器都可以,¥549,用券減80,攞到¥20運費券就全包郵,¥469,用銀聯減¥57。

講番銀聯,要用信用卡或預付卡,最快得到可能係Tap&go,裝app注册,上傳身份證實名申請張虛擬銀聯卡,可能1日内搞掂,用轉數快或便利店入錢,綁到雲閃付方便啲,唔綁都可以入卡號付款。付款前要記得先登記銀聯個優惠。

【京东】大松(TOSOT)格力电饭煲 IH加热 WiFi操控 不粘锅内胆 智能电饭锅 京鱼座智能生态产品 GDCF-30X88C
————————
京东价:¥549.00
抢购链接:https://u.jd.com/hPxBQm

珍珠宮

lyh80115 發表於 20-6-16 18:02
另一選擇,我覺得格力啲電器都可以,¥549,用券減80,攞到¥20運費券就全包郵,¥469,用銀聯減¥57。

...

多謝你嘅幫手,我最後買蘇泊爾3L,今日$399減$100,加埋Facebook玩遊戲有兩張$20運費券,再買多$100嘢湊夠$500再減$80,呢個飯煲實付$224

我用o! epay master免手續費同滿$299-$20,抵到爛呀!

翡翠宮

竇漪房 發表於 20-6-18 22:13
多謝你嘅幫手,我最後買蘇泊爾3L,今日$399減$100,加埋Facebook玩遊戲有兩張$20運費券,再買多$100嘢湊夠 ...

齊齊等收貨。
我幫同事買咗小米掃地機器人;自己買咗咖啡試,35人仔21粒超抵!當然仲有前面提到嘅飯煲,神州已經接咗貨送香港途中。

首頁

尾頁

跳至