3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,媽媽們 你地仲會俾小朋友飲奶粉嗎?

複式洋房

我小朋友早晚飲皇家美素奶粉,無專登再俾鮮奶,因為一飲鮮奶就肚仔痛,可能唔慣啦

洋房

BB 出世後除了埋身一段短時間, 之後就係飲美素佳兒, 現在好快我地都準備3號轉4號.
不過我們都會繼續給她飲奶粉, 一來見佢飲完牛奶後的樣子不太喜愛, 二來我們覺得飲奶粉會有適合營養給小朋友.

大宅

2020勳章

其實都係睇小朋友想飲邊樣,仔仔佢就飲緊illuma,便便日日都有

別墅

回覆樓主:

我小朋友轉飲咗美素佳兒金裝3號,新配方口味無咁甜,淡啲,食其他食物都易接受啲⋯⋯
(利申:我本身煮野盡量少落調味料)
最緊要佢有hmo & gos, 日日都有便便排,唔使再驚佢肚谷谷嘅便秘辛苦樣!!

別墅

飲奶粉

洋房

回覆 jai321 的帖子

我仔仔都係飲奶粉,因為飲鮮奶要加熱,比較麻煩,又怕佢腸胃唔適應,奶粉一直有飲開美素皇家,一沖就得,簡單方便。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

普通全脂奶粉又有,1公升常溫儲存嘅奶亦有,屋仔奶亦有。

珍珠宮

2020勳章

jai321 發表於 20-6-10 10:56
如題,媽媽們 你地仲會俾小朋友飲奶粉嗎?

冇畀奶粉。大B歲幾飲過奶粉一排就轉全脂牛奶。細B完全冇飲奶粉,而家兩歲幾一路食人奶,但歲幾開始同時畀全脂奶。我覺得開奶粉好煩啊,你地唔覺咩?全脂奶一倒出嚟就OK,大人細路都飲得。一歲以後就可以飲全脂純奶 唔使買奶粉啦。

大宅

我囡囡三歲仲有早晚食奶奶,一响都食Friso 奶粉大,Friso 3 轉左新配方後無咁甜,食完奶奶都少左痰聲啊!👍🏼

複式洋房

仔仔一直飲開奶粉,佢好鍾意飲,早晚必定要飲,日日都有便便,所以唔會刻意轉飲鮮奶,一來驚腸胃受唔到,二來仔仔咁鍾意飲就無謂轉黎轉去啦⋯⋯

大宅

2020勳章

我仔三歲,佢乜奶都會飲,但早晚一定要飲奶粉,佢固體唔太鐘意,所以比奶粉佢,起碼有d 營養
佢1~3飲illuma, 3歲後轉咗s26,因為illuma 真係好貴,我仔話一樣味,早知早d 轉

男爵府

飲緊美素金裝新配方,貪佢冇蔗糖冇咁甜,我本身煮比小朋友食既都唔多調味,所以奶粉都揀淡味啲唔洗咁甜,我覺得鮮奶都甜架啦!

水晶宮

2020勳章

fresh milk

禁止訪問

公爵府

2020勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

鮮奶

別墅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 jai321 的帖子

我個女而家五歲,出世到而家都係飲緊美素佳兒,我見佢一直有飲,又有冇話唔想飲,咁就繼續開俾佢飲,同埋近期美素佳兒轉左新配方,無添加蔗糖感覺更健康。

複式洋房

其實都冇咩所謂ge 我仔鐘意飲熱奶 我廢事坐熱99話有風 所以都係飲奶粉 心美力由佢BB飲到大仔

複式洋房

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
2樣都得 我唔想小朋友朝早飲凍奶 所以會沖奶粉 唔洗坐熱咁煩 仲飲緊心美力大仔奶 由細飲到大都飲得幾好就冇再轉lu

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
飲開美素佳兒,飲到而家轉埋新裝,無咁甜都照鍾意飲bor~ 唔想佢飲咁多凍野,照俾奶粉佢飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊