跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如果準備下年一家過去。小朋友讀 state school小學,如果升中想考grammar school 或私校,有冇咩 course 可以香港讀定下,或者有冇咩補習香港有?想佢呢個暑假適應下。
知道要考11+。希望有過來人分享下Thanks.

Claudiachan1981    發表於 20-6-11 12:03

洋房

秋啪頭 發表於 20-6-10 18:10
請問如果準備下年一家過去。小朋友讀 state school小學,如果升中想考grammar school 或私校,有冇咩 cours ...

除非你小朋友來年考,否則都唔駛急補習,未去都嚇親佢。

我之前買咗套叫bond 11+,Oxford 出的,由5+到11+,跟返age/程度去做。Basic 係每個age 有4個 topics: English,Maths,Verbal Reasoning ,Non-Verbel Reasoning。一套買平好多。我估 Oxford 出可靠,我會睇我area的 Grammer School。

大宅

哈哈爸爸 發表於 20-6-12 18:25
除非你小朋友來年考,否則都唔駛急補習,未去都嚇親佢。

我之前買咗套叫bond 11+,Oxford 出的,由5+到1 ...

可唔可以PM 我邊度買/訂?謝。

大宅

回覆 秋啪頭 的帖子

You can order practice papers from Amazon UK, they ship to HK.
Depending which region's test you are planning for your child, there are different examination boards, get the one that targets your chosen region.

大宅

請問如果準備下年一家過去。小朋友讀 state school小學,如果升中想考grammar school 或私校,有冇咩 cours ...

請問英國邊個地方多華人?去果邊讀書住邊區好d?

複式洋房

秋啪頭 發表於 20-6-13 23:56
可唔可以PM 我邊度買/訂?謝。

https://www.facebook.com/109882534084812/posts/136217781451287/?d=n

Amazon. 入面有link

大宅

nelnelyeung 發表於 20-7-31 15:06
https://www.facebook.com/109882534084812/posts/136217781451287/?d=n

Amazon. 入面有link

Thanks. 有人介紹我Carosell 買全套!都好平又有現貨。

反而我7月中係 BD 訂的,已三星期仲未到。

男爵府

回覆 秋啪頭 的帖子

介唔介意, 講我知Carousell Seller?

男爵府

GRAMMAR SCHOOL - 聽人講連本土人都未必易入, 請問是否真實?

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

複式洋房

小艾比 發表於 20-8-15 20:59
GRAMMAR SCHOOL - 聽人講連本土人都未必易入, 請問是否真實?

的確是,通常也要預起碼一年時間補習,練試卷

大宅

考grammar school 既11+ exam 要year 5時報,你下年一家到時,你小朋友讀幾年班?

首頁

尾頁

跳至