母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問下餵人奶,又有來經的媽媽們,你地月經準時嗎?
我兩胎都全人奶,都係一坐完月,有來經了,一直都好準時,個個來經,依加細B已9m大,月經已經3個星期無來,個人又無唔舒服,心情一直都好好,驗過孕唔中,咁係咪因為餵人奶,所以偶然月經會唔準?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我第一胎冇經驗,唔上奶,一直要人奶再加奶粉餵,兩個月後就來經一次,之後我好努力埋身,又停咗冇嚟,到加固後可能餵少咗人奶,又來經,之後一直個個月都有。

第二胎全人奶埋身,到差唔多8、9個月先來經,又係一來之後就繼續有。

第三胎最初埋身,後來全泵,6個月後就來經,亦係一來經就冇再停過喇。

之前健康院姑娘講過,餵人奶係有機會冇經期,但唔可以因為咁就以為唔使避孕,因為抑制排卵嘅荷爾蒙我哋冇得量度,所以都係做好避孕。

侯爵府

我呢胎全埋身
好似係bb 12-13個月先黎
第二次正常
第三次遲左十幾日
第四次正常
第五次遲左成個月
第六次又正常

唔知咩原因
不過我仔食飯唔多
佢仲會飲夜奶架

大宅

回覆 做個靚太 的帖子

我生完2個月後嚟m, 泵奶媽,第一同第二次嚟都係30日左右,好多餵人奶媽咪起碼半年至一年後先嚟返m, 唔知點解我咁早嚟,可能我無埋身(初初頭兩星期有),唔知咩體質會餵人奶都早嚟m 呢!?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊