自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

loving_mybaby 發表於 20-6-12 15:39
我都有哩個習慣,同你女一樣,咬到出曬血,有時仲會咬到變飛滋

佢生左幾次飛滋架喇已經 系後尾咁生發先發現佢系咬咀

珍珠宮

siulianb 發表於 20-6-12 21:56
我寧願佢un腳都5好整損自己

好明白呀

別墅

Klly1983 發表於 20-6-12 15:55
我由幼稚園搣嘴皮, 搣到中學, 成日攪到嘴唇流血
但我唔知點解會咁做, 只係覺得心瘾

我細個都有呢個習慣 之後不斷搽潤唇膏就介甩左

別墅

mimikitty28 發表於 20-6-12 17:20
我咬左幾十年, 戒唔到, 依家重嚴重左, 唔開心或緊張就咬, 已去到出神入化的地步, 成大塊咬出黎慢慢咀嚼然後 ...

吾好嚇我 仲要進化。。。好驚啊你咁講

別墅

Ava000Ava 發表於 20-6-12 19:54
我都係,咁多年介唔到,好鐘意咬皮唔係壓力問題,單純覺得咬皮咁種感覺好爽
...

。。。5痛嗎

男爵府

siulianb 發表於 20-6-12 21:57
佢生左幾次飛滋架喇已經 系後尾咁生發先發現佢系咬咀

我有小小變態,我好中意生飛滋,每次一生我就會用手按摩,之後就有個癮,中意咬爛個咀,不知你女是否一樣,但到我長大後就迫自己戒掉,不過個陣我已經成年

別墅

loving_mybaby 發表於 20-6-12 22:12
我有小小變態,我好中意生飛滋,每次一生我就會用手按摩,之後就有個癮,中意咬爛個咀,不知你女是否一樣 ...

咁佢又無按摩 我想請問你系幾歲開始咬到成年?我驚我女會變成終生既壞習慣

男爵府

siulianb 發表於 20-6-12 22:01
。。。5痛嗎

唔咬到出血,其實唔點痛,咬到出血都係有D乸,由細到大都係咁,慣左
不過我諗自未算咬到走火入魔地步,但試過界,但堅持左一個星期就失敗左

男爵府

芒果米池 發表於 20-6-11 23:44
原來咁多人都會,有時咬甩咗啲好微細嘅皮,就會係咁用牙繼續咬塊甩咗出嚟嘅皮,直到佢消失
...
無錯,完全就係咁

別墅

Ava000Ava 發表於 20-6-12 22:32
唔咬到出血,其實唔點痛,咬到出血都係有D乸,由細到大都係咁,慣左
不過我諗自未算咬到走火入魔地 ...

有無試過發炎or腫 比較嚴重的?

男爵府

siulianb 發表於 20-6-12 23:04
有無試過發炎or腫 比較嚴重的?

咁又無,咬到真係痛,會轉咬第二度,不過盡量都唔好有呢D壞習慣啦,有時比人見到又真係唔好睇

男爵府

siulianb 發表於 20-6-12 22:32
咁佢又無按摩 我想請問你系幾歲開始咬到成年?我驚我女會變成終生既壞習慣
...

我記得係3年級開始咬。只能說,越早戒越好

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

siulianb 發表於 20-6-11 19:15
如題 我女呢個幾月5知點解會有個壞習慣 一開頭以為飛滋 但我買曬奇異果飛滋膏個幾星期都未好 就比我發現佢 ...

中醫:上火,藥房,牛黃解毒片,3歲太細,睇中醫,飲顆粒
唇風,陽明胃火上攻,其患下唇發癢作腫,破裂流水,不疼難愈。
西醫:缺乏維他命B2,
飲食上多攝取B族維生素,多食新鮮蔬菜如黃豆芽、油菜、小白菜、白蘿蔔等;補充水分,充足的飲水量,對於人體機能的均衡有極大的幫助。
我習慣簡單粗暴,人人直接吃两,三個奇異果,小朋友一個至两個,臨訓前吃,第二日會好轉,輕者連吃三日左右,重者5日都會好返

首頁

尾頁

跳至