自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人上月睇醫生話肩周炎,醫生話可如常工作,只係右手不要拎重野,咁有幾日我都唔使佢點抱b,佢宜家又話再痛,咁佢話痛我一定要比佢睇嘅,但我知肩周炎係好難先痊愈,每個月睇一次,我又要比佢抖,講真,我請工人係幫輕我,不是給我麻煩,尋日又話眼痕買支眼藥水比佢,一時又腰痛一時又手痛我係咪只好等完約呢

象牙宮

milk67890 發表於 20-6-12 08:53
工人上月睇醫生話肩周炎,醫生話可如常工作,只係右手不要拎重野,咁有幾日我都唔使佢點抱b,佢宜家又話再 ...

you tube 有肩周炎運動,
https://www.youtube.com/results?search_query=%E8%82%A9%E5%91%A8%E7%82%8E
當工人想不做時, 會找千万理由。
雇了公主外傭吧。痛 食止痛吧。

B 多大, 几時完約呢?
提早一个月。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

仲有幾耐約?
真係好麻煩.

大宅

333s 發表於 20-6-12 09:09
you tube 有肩周炎運動,
https://www.youtube.com/results?search_query=%E8%82%A9%E5%91%A8%E7%82%8E
...

2歲多了,所以係間中抱上抱落,沖涼一向都係我負責

大宅

李露眉 發表於 20-6-12 09:11
仲有幾耐約?
真係好麻煩.

仲有一年諗返呢年我比咗好多平安藥,必理痛,醫生又睇過幾次

大宅

肩周炎真係好痛,痛到休褲都要就住

水晶宮

回覆樓主:

肩周炎真係有排痛冇得呃架。
不過真係好叫佢做番多啲拉筋同上肢運動。俾手臂前後轉下fing吓都好。果度練番啲筋骨肌肉,真係會唔痛架。我隔兩日咁做呢啲肩臂運動,兩個零星期啲長期甩骹痛都冇咗,叫工人姐姐試下啦!如果佢唔肯做(運動),您嚇佢話可能會請過第2個代替佢架喇,又要抱b又要請佢做家務。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-12 09:33
肩周炎真係有排痛冇得呃架。
不過真係好叫佢做番多啲拉筋同上肢運動。俾手臂前後轉下fing吓都好。果度練番 ...

我唔係話佢呃我,不過我只係覺得煩,成日要就住佢,好似湊多個人咁

水晶宮

milk67890 發表於 20-6-12 10:27
我唔係話佢呃我,不過我只係覺得煩,成日要就住佢,好似湊多個人咁

我哥仲大劑吖,我哥個工人腦血管爆,要開腦做手術,都係我哥俾哂錢。
仲要我哥怕個工人再受刺激再爆過,唔敢炒佢住,迫住同工人續約。做咁大手術,又唔可以做粗重野,真係堅養埋個工人吖。

公爵府

she’ll 發表於 20-6-12 09:29
肩周炎真係好痛,痛到休褲都要就住

我肩周炎,舊年到而家,差不多年半,先吾痛,睇骨科,做物理治療,之前照磁力共震,大大話話洗係隻手的錢前後用咗差不多3皮野,我每星期做物理治療2次.......沖涼、洗頭、梳頭、邱衭,扣bar、除過頭笠、寫字、打字都痛⋯⋯最慘夾餸,伸長d隻手都痛,夜晚訓唔到,因為痛,其實好慘的.......骨科醫生話,有些人,要幾年先好返,雖然我而家年半,係叫做吾痛,但,旭動某些位或動作,仍然受限制.....你工人咁嘅情況,真係冇計,做慢啲為有........

珊瑚宮

肩周炎起碼年半先叫吾痛
玩具萬歲!

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-12 20:53
我哥仲大劑吖,我哥個工人腦血管爆,要開腦做手術,都係我哥俾哂錢。
仲要我哥怕個工人再受刺激再爆過,唔 ...

這樣的情況真是好頭痕,但你哥哥真是好僱主。

水晶宮

GillianLam 發表於 20-6-12 22:16
這樣的情況真是好頭痕,但你哥哥真是好僱主。

我哥話唔想做將來會後悔既決定。果時咁危急,可想而知我哥都幾難做決定。原本佢工人未出事前,佢真係打算唔續約架,個工人湊小朋友唔細心,依家又要就住工人病情,雖則佢經濟上冇問題,但都辛苦啦!佢對仔女仲咁細,兩公婆番工都勁忙吖。

大宅

Bibibut 發表於 20-6-12 21:59
我肩周炎,舊年到而家,差不多年半,先吾痛,睇骨科,做物理治療,之前照磁力共震,大大話話洗係隻手的錢 ...

咁我又見佢活動自如喎,應該冇你咁嚴重

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-12 20:53
仲要我哥怕個工人再受刺激再爆過,唔 ...

仲續約?點解唔和平分手呢?佢返家鄉養病啦,真係唔適合工作喎

珊瑚宮

milk67890 發表於 20-6-12 22:29
咁我又見佢活動自如喎,應該冇你咁嚴重
咁佢是否扮野?
肩周炎真係超痛 手都舉吾起
玩具萬歲!

水晶宮

milk67890 發表於 20-6-12 22:30
仲續約?點解唔和平分手呢?佢返家鄉養病啦,真係唔適合工作喎

冇問呀,但聽阿媽講話阿哥怕刺激到個工人(因佢果病係腦血管天生崎型,好易爆),我哥話係人命嚟,二嚟好似話我哥同個工人續約,當用佢人工還番啲醫葯費咁,我冇問吖,我哥唔鐘意人問佢啲野。

水晶宮

fitfish 發表於 20-6-12 23:00
咁佢是否扮野?

又係喎,我痛果期連輕輕舉手都有困難,kick住啲骨咁,真係好靠做運動同拉筋仲要keep住做至慢慢冇事咋。

大宅

fitfish 發表於 20-6-12 23:00
咁佢是否扮野?

可能佢係工作勞損啩,未去到肩周炎

禁止發言

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至