自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

昨晚很夜才睡,因為想陪牠最後一晚。
今日的儀式,c6話feel到牠在場(c6一向對靈異嘢比較敏感)。
說來巧合,事前我們沒有向這間寵物善終公司提及什麼儀式,他們竟然用了佛教儀式,看來小寶貝與菩蕯有緣,我們亦放心了。
送給家有毛孩的jm四字「緣起緣滅」,為牠們打點好一切,牠們自有各自的造化。

wcpcelia    發表於 20-6-13 10:05
bosch    發表於 20-6-12 19:15

珊瑚宮

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我星期一送走我隻兔
尋日「佢」在我office窗外陪左我一個下午
我覺得係兔兔返黎話我知佢無嬲我 (雖然我知我做左應做嘅事但我好難過,覺得無俾過佢揀)

我而家知佢去應去嘅地方,我釋懷了(雖然依然仲係好難過)

平時份人無咁八卦,但去到呢d位真係忍唔到

bosch    發表於 20-6-12 19:14

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主都要保重

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 17:29
我星期一送走我隻兔
尋日「佢」在我office窗外陪左我一個下午
我覺得係兔兔返黎話 ...

Charlotte mom ! 咁突然?
我記得上星期你提過你隻兔仔....
如果你想喊,好好大哭一場,不要抑壓自己。
。。
.......唔......我家那隻兔仔可能依家同你嗰隻玩緊,講緊我哋是非.....
。。
你還要照顧另一隻,打起精神!
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔知講咩好

王國長老

Mrs.Luckycat 發表於 20-6-12 17:37
Charlotte mom ! 咁突然?
我記得上星期你提過你隻兔仔....
如果你想喊,好好大哭一場,不要抑壓自己。

唔突然了,就滿十歲,達標了
我ok的,放心

擔心肥雞唔習慣,呢排放佢多d。雖然肥雞同衰狗唔多friend,點都叫多舊野走動下,熱鬧d
你都要加油 (我同Miriam講,係咪犯賤,一路喊苦喊忽一路又要繼續養)

珍珠宮

回覆樓主:

想起那時我最愛的毛孩走時,哭了幾天沒法停止,但做完事那一刻,把它再捧在手心時我就釋懷就笑了,它回家了。

有句說話,死亡有三次。身體上的死亡,法律上的死亡,最後就是記憶上的死亡⋯緣仍在,只要主人愛的記憶還在。

複式洋房

公爵府

白毛毛 發表於 20-6-12 18:10
想起那時我最愛的毛孩走時,哭了幾天沒法停止,但做完事那一刻,把它再捧在手心時我就釋懷就笑了,它回家了 ...

我此生送走了幾個親人...我視牠們為親人:

有一起成長、情同姊妹的貓咪;
有視我為情敵、未結婚前,c6已經養的貓

還有其他.....

到這一隻.....我們把牠交給菩蕯,無論牠在何處,努力走完牠自己的使命吧。。
。。
將來,我們自己亦然。

侯爵府

其實,我在pets funeral時時也 feel 到寶寶們在旁。 (至於貓狗回家,只feel 過一次)。

====
祝福!

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 20-6-12 18:27
我此生送走了幾個親人...我視牠們為親人:

有一起成長、情同姊妹的貓咪;

我學佛,我信緣,也學會「色」只是短暫形式上的交匯。
那就沒有太必要太沉淪在悲傷中。

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 20-6-12 17:09
今日的儀式,c6話feel到牠在場(c6一向對靈異嘢比較敏感)。
說來巧合 ...

我唔敢想像我家寶貝離開我會點,但我每日都提醒自己,要好好珍惜同佢相處嘅每分每秒,唔好俾自己有遺憾

王國長老

白毛毛 發表於 20-6-12 18:34
我學佛,我信緣,也學會「色」只是短暫形式上的交匯。
那就沒有太必要太沉淪在悲傷中。
...

岩岩收到善終公司send俾我的火化相
平靜面對
我唔太care肉身點攪,我自己將來亦然,好好地處理左就得
重要嘅係大家有緣份在一起時嘅點滴,係永遠存在

共勉之

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 18:39
岩岩收到善終公司send俾我的火化相
平靜面對
我唔太care肉身點攪,我自己將來亦然,好好地處理左就得

永遠存在,講得好。
它肉身離開我很多年了,我每天也感到它在,在我心。想想又笑了,很溫暖。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-6-12 17:58
唔突然了,就滿十歲,達標了
我ok的,放心

我隻臭兔滿左十歲了,早幾個月病我以為佢唔得了 ,點知又俾佢捱過左,雖然健康差左好多,不過都當賺左了。

侯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 20-6-12 17:09
說來巧合 ...

公爵府

hker 發表於 20-6-12 18:31
其實,我在pets funeral時時也 feel 到寶寶們在旁。 (至於貓狗回家,只feel 過一次)。

====

十多年前,我們另一隻貓離開。頭幾晚,c6都feel到佢在家,但我feel唔到。
第七晚,我哋睡前不斷在心中叫佢要跟菩蕯走,不要留戀家中。。大約臨天光,我依稀在夢中見到牠,我突然扎醒。。我相信牠真的上路了。

王國長老

littledot 發表於 20-6-12 18:57
我隻臭兔滿左十歲了,早幾個月病我以為佢唔得了 ,點知又俾佢捱過左,雖然健康差左好多,不過都當 ...

我仲有一隻,都係就滿十歲
暫時仲touchwood仲ok,每一日都當賺左

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至