自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

cyyiu 發表於 20-6-13 19:14

勁呀 你小朋友幾大?我真心佩服放工仲要煮飯嘅wkm :go ...

你講完我發現錯怪了老公, 其實佢係有做一樣家務:倒垃圾

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

睇下自己咩要求同有無人幫,我覺得我有半日時間me time, 因為我唔駛送返學,所以早上都有時間煲劇做自己野,下午就忙。不過有時做清潔,就無左休息時間,不過呢d大清潔唔係成日做。

珍珠宮

FTM係最惡打嘅工
聽過個白癡鬼話老婆係Stay-home mom唔應該請工人

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

JoannaD 發表於 20-6-13 14:28
如題
我朋友成日話我很得閒,
我都唔明可以有幾得閒!

我都好憎人地話 FTM 好得閒!
尤其果D覺得... 小朋友返咗幼稚園,9-12,媽媽就會超勁得閒果D!

男爵府

野原美冴 發表於 20-6-13 19:01
而家疫情就獨留兒童在家

平時要返學的日子, 我都係先煮早餐,食完帶佢返學校,然後我自己返工。

你可以獨留,即係小朋友都唔細,起碼高小啦,我諗唔會3歲就留佢自己屋企
ftm最煩係做乜都有個bb痴住,好似樹熊咁掛係身,買餸都要推埋bb車

珍珠宮

減齡達人勳章

ChaBean 發表於 20-6-13 19:36

你可以獨留,即係小朋友都唔細,起碼高小啦,我諗唔會3歲就 ...

而家係初小。

以前2歲一樣係先湊返幼稚園,之後我返工, 幼稚園比錢有延長到夜晚7時,我放工就接佢放學。

香港除了FTM和有工人的WM, 我相信仲有大把同我一樣,無工人嘅WM.

睇開d, 唔好淨係望住d生活比自己好嘅人,望下周圍大把人辛苦過自己。我都覺得自己好辛苦,但起碼辛苦得嚟有温飽無失業,已經算幸福。

珍珠宮

減齡達人勳章

你可以獨留,即係小朋友都唔細,起碼高小啦,我諗唔會3歲就 ...

我小朋友都唔係突然大㗎, 我都經歷推bb車去買餸的日子

珍珠宮

野原美冴 發表於 20-6-13 20:07
而家係初小。

以前2歲一樣係先湊返幼稚園,之後我返工, 幼稚園比錢有延長到夜晚7時,我放工就接佢放學。

初小你都敢獨留??
仲要咁長時間??

男爵府

而家係初小。

初小你都敢獨留 我覺得起碼12歲先放心,我自己都係小學二年級做獨留兒童,所以知道自己一個有幾驚

男爵府

野原美冴 發表於 20-6-13 20:09
我小朋友都唔係突然大㗎, 我都經歷推bb車去買餸的日子

2歲前邊個湊?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

唔敢都要敢。
如果佢有學返,就唔會有獨留的問題。

突然疫情停課,連託管都停,邊度揾人湊佢?

咪即刻裝cctv, 返工時mon住佢, 如果touchwood萬一有事就call管理處, 到時報紙見我囉

我屋企本身就裝哂窗花, 唔會墮樓, 全屋用電,無煤氣無火。基本條件都安全。

出此下策只因疫情。我唔建議大家學我。

大宅

回覆樓主:

做過1個月頂唔順,要出返黎做野

男爵府

回覆樓主:

或者可以話,得一個小朋友而且讀緊小學以上嘅ftm,真係幾得閒

侯爵府

BK Milk勳章

野原美冴 發表於 20-6-13 20:30
唔敢都要敢。
如果佢有學返,就唔會有獨留的問題。

我明你苦衷

加油

大宅

我係比較得閒嘅,因為懶冬天煮飯話凍,夏天煮飯話熱⋯⋯囡大個唔洗送返學,仔返學就係樓下,一日無所事事

水晶宮

野原美冴 發表於 20-6-13 19:21
你講完我發現錯怪了老公, 其實佢係有做一樣家務:倒垃圾

哈哈,你記得表揚下你老公

水晶宮

咁小朋友會成長的!
Bb階段,每個媽媽都經歷過

大宅

回覆樓主:

有工人,家頭細務唔使做,小朋友功課也唔使跟,老公亦無炸形的ftm就真的舒服。家裏有好細個的小朋友或者bb,洗衫浪衫買餸煮飯跟功課做家務,乜都一腳踢的話,就梗係唔得閑啦,我家裏兩個細路,一個八歲一個四歲,除了唔使買餸,乜都要一腳踢,我奶奶之前仲對我大女講話我好舒服好得閑,爸爸要返工爸爸係最辛苦的,激到我飆煙

珍珠宮

而家係初小。

jm, 你好叻!

湊初生至小學前都真係會好忙,ftm係唔容易,但只係呢幾年,小朋友入左小學真係輕鬆好多。

所以ftm辛苦只係小朋友某階段,幾年時間。 小朋友上左小學嘅ftm我覺得就好輕鬆。

ftm好多時唔明返工賺閒錢同家庭經濟支柱嘅分別。成日講到在家湊下仔做下家務就好好好辛苦,調返轉,每日返工唔返唔得,揾少d唔得,返工受左氣又唔可以唔返,(湊仔幾激氣起碼可以鬧仔 ) 個種壓力,唔係支柱真心唔會體會到。

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 20-6-13 20:09
初小你都敢獨留??
仲要咁長時間??

生活困難呀JM, 所以呻辛苦嘅jm們,睇下同一社會有大把人更辛苦。

首頁
23456...8

尾頁

跳至