懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

24週,産檢話臍帶已經纏左頸2圈。
26週時無纏,bb自己解返
7/9 剛36週,又纏返2圈
***最新update: bb已順産,助産士指導下bb頭仔出黎後解左2圈臍帶,過程順利 ***

有無媽媽知政府順産時係咪會mon住?會唔會産前病房再照多次有無再纏多個圈?一有突發情況係咪會轉開刀?
有無媽媽知纏2圈係咪仲可以順産??

大宅

wockyneo11 發表於 20-6-14 12:12
依家先24週,bb胎動得好頻繁,無時無刻都feel到佢郁身郁世,尋日産檢話臍帶已經纏左頸2圈。佢呢幾週都係打 ...

我胎動都好頻繁既,係廿九週既時候發現臍帶纏左一圈,後尾32週再照就冇再纏啦,當時我係咁同BB講唔好玩臍帶,同留意胎動情況,都冇其他好做

大宅

依家先24週,bb胎動得好頻繁,無時無刻都feel到佢郁身郁世,尋日産檢話臍帶已經纏左頸2圈。佢呢幾週都係打 ...

我都係廿幾週時阿仔纏咗2圈,但醫生話唔係纏得緊,都鬆的,佢喺肚裡面玩玩下 到就開刀時就纏一圈!
最緊要留意住胎動。

別墅

我都係孕中期纏左1圈,然後每日都唱歌叫佢鬆開臍帶,佢好似識聽咁 到開刀前2星期再check已經無纏嚕。

洋房

26週,產檢,bb時發現同樣問題,我而家都擔心緊,醫話就話唔怕,佢而家係同圍郁,keep 住check 住就得。希望佢乖乖地唔好再玩臍帶了(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主:

剛26週,無纏喇,bb自己解返

別墅

回覆 wockyneo11 的帖子

我之前21w去睇bb就纏咗一圈, 上次24w再去睇bb已經解番啦, 醫生話唔緊無咩問題, 我諗keep住留意胎動就ok

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

我係 34 週發現阿女頭仔轉返上去
35 週返醫院推肚前檢查發現臍帶纏頸兩圈
醫生話唔可以推肚要緊急開刀
留係產前房等有手術室就即時開刀生

別墅

NemoDory 發表於 20-7-2 17:21
我係 34 週發現阿女頭仔轉返上去
35 週返醫院推肚前檢查發現臍帶纏頸兩圈
醫生話唔可以推肚要緊急開刀

請問是因為纏得緊所以緊急開刀嗎?

複式洋房

我37週產檢時醫生話bb臍帶纏頸但冇影響供血,38週產檢情況一樣,做咗胎心監護check 宮縮+bb心率,一切正常,到39週再檢查已經冇再纏頸。

有呢個情況主要注意返bb嘅胎動,如果好耐都冇郁就去醫院check喇。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

wockyneo11 發表於 20-7-2 21:20
請問是因為纏得緊所以緊急開刀嗎?
醫生擔心胎已經有咁上下大
自己轉身或推肚時會再纏緊
所以安排緊急開刀
唔想有意外發生

別墅

回覆樓主:

36週了…又纏返2個圈,有無媽媽知政府順産時係咪會mon住?會唔會産前病房再照多次有無再纏多個圈?一有突發情況係咪會轉開刀?

男爵府

wockyneo11 發表於 20-9-7 17:50
36週了…又纏返2個圈,有無媽媽知政府順産時係咪會mon住?會唔會産前病房再照多次有無再纏多個圈?一有突發 ...

你出去產檢叫醫生寫信,下次產檢交比政府醫生,睇下佢安唔安排你照多次....如果唔係政府醫生唔會安排你照

大宅

wockyneo11 發表於 20-9-7 17:50
36週了…又纏返2個圈,有無媽媽知政府順産時係咪會mon住?會唔會産前病房再照多次有無再纏多個圈?一有突發 ...

我第二胎試過 生左個頭發現纏頸 即時會叫你唔好生住 我諗解完 再叫我繼續

複式洋房

希望你順利,穩陣起見開刀好d,而家BB咁大無咁易解鎖

首頁

尾頁

跳至