烹飪搵食

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 20-6-15 10:48
氣孔唔大,但算幾多,老公用嚟整三文治。

超得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 20-6-15 11:25
哈哈,原來紅菜頭煮過之後影響到色素,個包出面係少少粉紅,入面係黃色嘅。 同時包嘅皮唔 ...

顏色唔係重點,但唔脆就 ………

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

我都好鍾意食法包你整得好靚

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

免揉包玩過兩次,覺得好好食,可惜我老公同仔女都唔鍾意食

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

AACheungCheung 發表於 20-6-15 18:47
顏色唔係重點,但唔脆就 ………

今日再接再厲,又整紅菜頭免揉包,用生紅菜頭加水打爛,之後代替水份加入麵糰,出嚟個麵糰係紫紅色,但個麵糰好濕,個texture 好黏。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一發室温16小時,發得好澎湃,個麵糰幾黏手,但又有少少散,感覺有少少"得意", 簡單摺四面,每面兩次後二發。

王國長老

回覆樓主:

二發咗兩個小時,灑粉一刀入爐。
500度F/260度C焗咗45分鐘再475度F/230度C多焗15分鐘,出嚟個包嘅皮好脆。

王國長老

回覆樓主:

個包外面紅色,但入面好奇怪係綠色
texture比較chewvy, 老公太心急想試食,未凍切開仲以為未熟,後來佢切少少放入多士爐烘脆dd, 再搽cream cheese, 佢話好好味,不過俾唔到我預期嘅效果,食到少少紅菜頭味但冇紅菜頭甜味,texture有d濕,而且個包肉綠色有少少驚嚇,我都係整番普通artisan bread算啦,但係幾好玩嘅實驗。

王國長老

囍 發表於 20-6-16 05:55
我都好鍾意食法包你整得好靚

法包我仲未滿意,個底唔夠脆,要試下用有窿嘅焗盤。

王國長老

june陳 發表於 20-6-16 08:58
免揉包玩過兩次,覺得好好食,可惜我老公同仔女都唔鍾意食

最緊要係可以唔駛用力,只要有耐性有時間,我可以一發完摺疊後去做嘢,等二發再開爐,而家work from home好方便。個包好香麵包味,我老公話係fresh bread taste

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-6-16 10:33
個包外面紅色,但入面好奇怪係綠色
texture比較chewvy, 老公太心急想試食,未凍切開仲以為未 ...

嘩!正呀,顏色靚,包又脆

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好勁!! 多謝版主分享

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

勁呀

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 rose-mag 的帖子

好有水準呀

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

王國長老

回覆樓主:

回歸基本免揉包,試加爐温同用pizza stone
高粉4杯
室温水1-2/3杯
鹽1-3/4茶匙
酵母3/4茶匙
室温一發18小時,好多氣泡,蜂巢組織出晒嚟;排氣,灑粉,摺疊,蓋布二發兩小時,發大兩倍後,放已預熱500度F/260度C 焗45分鐘,焗爐中放一兜水製造蒸氣。後來過咗30分鐘發覺個皮太深色,我較低至450度F/230度C繼續焗完,整個45分鐘我有打開爐噴過兩三次水。

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 20-6-22 11:30
回歸基本免揉包,試加爐温同用pizza stone
高粉4杯
室温水1-2/3杯

好得, yummy

首頁
12345...21

尾頁

跳至