0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,同埋應該餵幾多?謝謝!

別墅

禁止訪問

別墅

Newmen 發表於 20-6-15 11:19

一般開始加固先飲水

子爵府

yuukbbi 發表於 20-6-21 01:41
一般開始加固先飲水

如果你飲開既奶粉太甜易惹痰,其實餐與餐之間要比少少水,我認為大約20ml左右!我仔飲美素金裝冇蔗糖淡味啲,我冇定時定候比水都冇咩問題

別墅

BuffetQueen 發表於 20-6-30 14:48
如果你飲開既奶粉太甜易惹痰,其實餐與餐之間要比少少水,我認為大約20ml左右!我仔飲美素金裝冇蔗糖淡味 ...

加固後飲水跟奶無太大關係。

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-1 22:23
加固後飲水跟奶無太大關係。

樓主冇提過加固未,只話係奶粉B

男爵府

我B由滿月起就係奶粉B, 果時我已經會久不久俾佢飲2啖水濕下咀. 由其沖完涼. 慢慢大個就有時餐與餐之間俾佢啜幾啖. 因為一直有飲水習慣, 加固後都無特別加佢水量. 佢又好樂意飲. 宜家10個幾月, 天氣熱, 我會俾多左佢飲, 佢又會追水飲

別墅

thx for sharing

別墅

BuffetQueen 發表於 20-7-2 07:51
樓主冇提過加固未,只話係奶粉B

所以就係話奶粉b都係加固先開始飲水,懂嘛?

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-4 02:39
所以就係話奶粉b都係加固先開始飲水,懂嘛?

BB每天所需要的水分約100~150,但是奶中已有七分之六是水份,而且新生兒的活動力不強,水分消耗少,可以不喝水。但是,當寶寶長到2-3個月以後,活動力、新陳代謝都增加,那便要開始要喝水了。若是夏天,容易流汗流失水分,可以補充水份。寶寶可以在喝完奶後,在兩餐中間喝水,如果是是針對已經長牙的孩子,也可以在喝水時清除口腔中奶渣。

但完全喝母乳的寶寶則有所不同,他們在前六個月並不需要額外補充水分,即使非常炎熱的天氣, 只要寶寶需要了就餵母乳,也不需要喝水。

懂嘛?

別墅

BuffetQueen 發表於 20-7-4 11:09

BB每天所需要的水分約100~150,但是奶中已有七分之六是 ...

懂嘛???
而且健康院啲姑娘都吾建議咁細個就飲水,一般指引都係6個月,但有小朋友係會早加固,所以一般都係加固就飲水,吾好再誤導人,好嘛???打電話去問下姑娘就知

別墅

BuffetQueen 發表於 20-7-4 11:09

BB每天所需要的水分約100~150,但是奶中已有七分之六是 ...

其實長牙嘅小朋友已經要有清潔牙齒的習慣,而吾係靠飲水去清口腔奶渣。

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-4 23:35
懂嘛???
而且健康院啲姑娘都吾建議咁細個就飲水,一般指引都係6個月,但有小朋友係會早加固,所以一般 ...

我都係根據我見到既資訊去講,咁叫誤導人?你講就一定岩?似乎係你有意中傷人囉,請你好好想下人地既出發點

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-4 23:38
其實長牙嘅小朋友已經要有清潔牙齒的習慣,而吾係靠飲水去清口腔奶渣。
...

唔好意思!岩岩理解你嘅遭遇,為免影響你嘅心情,我都係唔再同你糾纏係呢個湊B話題上,祝生活愉快

別墅

BuffetQueen 發表於 20-7-5 04:56
我都係根據我見到既資訊去講,咁叫誤導人?你講就一定岩?似乎係你有意中傷人囉,請你好好想下人地既出發 ...

我都係根據我所睇嘅,同問超過5個醫生5個姑娘嘅所有資訊而去表達,而母嬰健康院亦去過5間,所以先有依個結論,當然我亦吾係醫生,講嘅都係醫生俾我嘅資訊,至於啱吾啱就睇你點睇啦,我明白舊一輩人嘅思想係要好細個就飲水,但時代係會進步,醫生、學者都會進步, 研究 數據亦有改變。

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-5 23:13
我都係根據我所睇嘅,同問超過5個醫生5個姑娘嘅所有資訊而去表達,而母嬰健康院亦去過5間,所以先有依個結 ...

祝你生活愉快

別墅

BuffetQueen 發表於 20-7-5 05:13
唔好意思!岩岩理解你嘅遭遇,為免影響你嘅心情,我都係唔再同你糾纏係呢個湊B話題上,祝生活愉快
...

請你放返焦點係問題上,我心情並冇不妥,反而樂在其中,你,有心嗱。日日我都跟住時代進步去湊b中。

子爵府

yuukbbi 發表於 20-7-5 23:25
請你放返焦點係問題上,我心情並冇不妥,反而樂在其中,你,有心嗱。日日我都跟住時代進步去湊b中。
...

點都好啦!大家都係跟資訊去講,我都唔想再去評論對與錯,我冇話你心情有唔妥,只係唔想講左會影響你既說話,我唔習慣太執著你生活好正面我都替你高興

別墅

Newmen 發表於 20-6-15 11:19

一般飲奶不用餵水 加固才需要

首頁

尾頁

跳至