1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問大家有冇相似經歷
小朋友一歲半近1個月好驚除衫著衫,一想除或著就掙扎爆喊,唔知係咩原因,不知是心理或生理問題,唔知點做,求救

別墅

IreneLau-1212 發表於 20-6-15 23:54
請問大家有冇相似經歷
小朋友一歲半近1個月好驚除衫著衫,一想除或著就掙扎爆喊,唔知係咩原因,不知是心理 ...

係咪冲涼前丫?如果係就易解決,冲涼前放盆水放啲玩具,小朋友就會好自然去挽水,睇到佢有想挽水嘅時候就同佢講要除左衫先挽得,佢哋通常都好配合。
着衫嘅時候俾個小玩具佢拎係手,佢嘅注意力就會分散左就容易同佢着。
其他時間想同佢換衫,就俾佢自己簡着邊件衫,應該都易處理

別墅

IreneLau-1212 發表於 20-6-15 23:54
請問大家有冇相似經歷
小朋友一歲半近1個月好驚除衫著衫,一想除或著就掙扎爆喊,唔知係咩原因,不知是心理 ...
會唔會之前有可怕經歷? 例如之前除衫著衫整痛佢耳仔/ 頭髮

洋房

Kaaty 發表於 20-6-16 17:11
會唔會之前有可怕經歷? 例如之前除衫著衫整痛佢耳仔/ 頭髮

就係冇留意到,如果係點解決

別墅

IreneLau-1212 發表於 20-6-16 19:23
就係冇留意到,如果係點解決
試下攬住佢,一路安撫,一路慢慢除

複式洋房

請問大家有冇相似經歷

氹下佢同佢講除完衫仔有野玩/俾啲獎勵佢,到佢完成左做得到唔再扭計就唔使再比獎勵,話俾佢聽你已經挑戰到啦,可以挑戰其他嘢。

複式洋房

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
請問大家有冇相似經歷

會唔會件衫領細?我個仔次次除衫著衫都會叫,因為佢個頭由細到大屬於大果種,不過唔超過界限,連去interview n班時,校長老師都叫我問下醫生。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 17:23 |顯示全部帖子
有冇留意除衫地點有冇影響?例如沖涼會喺廁所入面除衫,去街會喺房除衫再換衫,係所有情況都會好驚同喊?我諗要搞清楚佢係怕沖涼定係怕除衫呢個動作,甚至係地點或邊個人同佢換衫令佢特別抗拒,知道咗先可以再睇吓係咩事令到佢咁怕。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊