自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

復課後小朋友話睇黑板有少少濛 帶佢去眼鏡舖驗左有100度近視 視光師跟返倍返100度眼鏡比小朋友 第一次帶係米都要倍足度數?可唔可以返學先帶?做下眼部操有無幫助減慢近視加深?

男爵府

peppamo 發表於 20-6-16 03:25
復課後小朋友話睇黑板有少少濛 帶佢去眼鏡舖驗左有100度近視 視光師跟返倍返100度眼鏡比小朋友 第一次帶係 ...

100度應該要配足,帶下除下加深得仲快。望ipad,書要有40 cm距離。睇20分鐘就要望下遠景同綠色嘢最好。發育時期加深得仲快。如果用HoYA.鏡片就會好好多。我女用了一年只加深25度。其實頭半年無加深。係停課幾個月睇ipad加深左25度。

子爵府

tomato100hk 發表於 20-6-16 07:13
100度應該要配足,帶下除下加深得仲快。望ipad,書要有40 cm距離。睇20分鐘就要望下遠景同綠色嘢最好。發 ...
想問下你係米都係眼鏡舖驗
有無去理x寶x果d驗?想知果d驗同眼鏡舖驗有無分別

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

peppamo 發表於 20-6-16 07:28
想問下你係米都係眼鏡舖驗
有無去理x寶x果d驗?想知果d驗同眼鏡舖驗有無分別
...

請問個視光師有冇幫你小朋友驗是否假性近視?我小朋友喺理工視光診所做係有做埋呢項,證實唔係假性近視就要戴足度數眼鏡。
我覺得理工檢查好多部機好多項目驗好耐,出邊驗好似得兩部又好快搞掂。

子爵府

funseller 發表於 20-6-16 07:49
請問個視光師有冇幫你小朋友驗是否假性近視?我小朋友喺理工視光診所做係有做埋呢項,證實唔係假性近視就 ...
無呀 好普通甘入房驗帶眼鏡睇下 所以有d擔心會唔會係假性近視
你系理工驗幾錢?係米滴眼藥水驗

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

peppamo 發表於 20-6-16 08:43
無呀 好普通甘入房驗帶眼鏡睇下 所以有d擔心會唔會係假性近視
...

具體價錢唔記得,但有滴眼藥水等一段時間再驗呢個步驟。視光師會度埋眼睛入邊唔知係咪叫眼軸長度同另一個數據。

子爵府

funseller 發表於 20-6-16 09:12
具體價錢唔記得,但有滴眼藥水等一段時間再驗呢個步驟。視光師會度埋眼睛入邊唔知係咪叫眼軸長度同另一個 ...
明白

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

要帶足,同埋每日帶,
7歲可以普通眼鏡鋪,因為佢入黑房已識睇, 同答視光師既問題.

水晶宮

...

如果係睇黑板都檬,一定係近視啦,
爭在度數幾多.

我小學一年級都係因為黑板檬先去驗,
發現時都百幾度.

大宅

李露眉 發表於 20-6-16 10:17
如果係睇黑板都檬,一定係近視啦,
爭在度數幾多.
早2年年檢驗到100度, 我唔想佢帶眼鏡, 驚越來越深, 而家帶緊OK鏡

子爵府

李露眉 發表於 20-6-16 10:15
要帶足,同埋每日帶,
7歲可以普通眼鏡鋪,因為佢入黑房已識睇, 同答視光師既問題.
唔該晒

子爵府

johnwooo 發表於 20-6-16 10:22
早2年年檢驗到100度, 我唔想佢帶眼鏡, 驚越來越深, 而家帶緊OK鏡
甘依家係米都無帶眼鏡

大宅

要考慮戴唔戴ok鏡或者滴減慢近視眼藥水

大宅

peppamo 發表於 20-6-16 10:26
甘依家係米都無帶眼鏡
無帶, 而家帶左年半OK鏡, 年尾再驗眼

視光師解釋, 近視係因為眼球長左, 而家用硬con 控制唔好再長, 希望唔加深度數, 就算加, 都好少度

子爵府

johnwooo 發表於 20-6-16 10:57
無帶, 而家帶左年半OK鏡, 年尾再驗眼

視光師解釋, 近視係因為眼球長左, 而家用硬con 控制唔好再長, 希望唔 ...
你小朋友幾歲帶?

大宅

peppamo 發表於 20-6-16 11:07
你小朋友幾歲帶?

大宅

johnwooo 發表於 20-6-16 11:12

我仔9歲有各100 度近視,佢上星期Polyvision check ,之前佢係理大(hung hom) ,因佢k2 有散光,所以好早已wear glasses , 但近視在一半前先有(p1)一開始係各100/50度,佢一有近視,視光師提議wear dims ,幸好,戴左1.5 yrs,加上停課好多電子產品,只增加右眼50度近視,左眼冇變,視光師一年加50度normal 因小朋友會長高,Polyvision check eyes 平過理大少少(hunghom),供大家參考

大宅

...

理大紅磡好似hkd6xx
Polyvision hkd450

首頁

尾頁

跳至