論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

你全家有機會變燒豬,事因全賴請咗佢................

千萬小心以下這位極品賓姐
josxe dxxa Crxz Xuexxes
到步5日已經炒咗佢, 每日都有經典嘢發生:

第一日 : 慢慢做, 只係清潔又唔使煮又唔使照顧小朋 友, 只係完成4成家務. 晚上咪同佢講要小心manage吓啲時間,要做快的由明天開始.

第二日 : 睇咗半日,下午咪出咗街. 出咗去已經5hrs. 番到屋企亞賓姐已經係自已房. 咁嘅環境, 我咪以為佢做完嘢, 點知原來冇做哂, 問佢又講大話. 你哋話啦, 5個鍾淨係抹3個窗, 1條走廊 & 1個洗手間. 其他咪唔做. 死又唔認. 後來一直問佢點解唔做
A) 問 : 點解還有另一個洗手間唔清潔呀?
答 : 唔記得.
B) 問 : 點解主人房啲枱和其他嘢唔抹?
答 : 因為要抹一個窗, 所以其他嘢完全唔記得.
死啦! 我一走妳就乜都唔做,點搞???????

第三日 : 唔出街, 只好係屋企做看更.
只係提佢要每日倒垃圾和地要抹得乾淨D, 因為still黑色. 咁我就俾亞賓姐用好多La乜乜 La mud mud, 係咁La la la 媽义我.

第四日 : 佢巳經日日身上自然發放一D味, 令到你哋可以感受度分分秒秒處身係堆田區內, 嗰啲味 "勁". 你去到邊跟到邊, 爽呀 夜晚又唔冲澡又去瞓, 咁咪捉佢去洗洗洗, 巳經warning佢,都係咁. 哇! 亞姐又出招, 條C婆竟然唔著衫淨係圍條浴巾行出嚟! 我立即叫佢入番去著番衫先好出嚟見我.

問 : 點解咁做?
答 : 唔知道....
再問 : 我屋企有大有細, 妳都幾十歲點可以答唔知道, 小朋友都識, 妳同我講唔知道點解會咁做, 妳博乜嘢?
又答: 唔知道 & sorry.

第五日 : 清晨 6:45a.m. 被隻cat 嘈醒, 見佢好驚咁跳上個窗台, 唔知做乜? 說時那那時快, 我立即聞到好大陣囉味, 我好驚咁開房門出去睇吓發生甚麼事? 一開度門, 嗰的囉味即刻索哂. 9秒9跑去廚房睇吓燒着咗mud嘢? 問亞賓, 佢話用microwave正麵包正過時,又話用咗3分鍾, crazy woman,用3min. 我咪叫佢唔好再用, 真係難令人相信, 又話自己係Singapore for 3年, 連microwave都唔識用, 一定塭笨.
我咪返入房揾周公傾計, 頂佢個lung, 又搞門. 講完一輪都唔知佢講乜,咪跟出去睇吓. 大大煲....洗手間地台水湧洒出嚟, 入埋房又入埋廚房都唔識去抹, 淨係識講唔知點解會塞住咗啲渠? 我真係俾佢激死, 我係度住咗7年, 啲渠都未塞過, 都唔知佢搞過啲乜? 好啦咪叫人上嚟通好之後叫佢抹番的廚房台面, 因為係sink盆通,所以好dirty. 亞姐又嚟搞搞震, 無端端用嗰拖地桶裝水抹枱, 真係......
問佢 : " Why?" 又話唔記得.
叫佢唔好再用, 要用用其他啲盆. OK, 咪行開一兩分鍾, 轉頭行番入kitchen, 條粉人用抹地布抹台面...唔得啦,頂唔順, 睇少眼又搞搞震. 咪fire佢.
之後check 番嗰microwave, 原來入面巳經燒着過麵包,全部變咗炭. 條C婆用布加水放咗入去, 整熄啲火,又唔講番俾我聽, 好彩冇用番過爐, 如果唔係一定爆炸.

其實我家人非常好彩, 本來可能巳經俾條癲婆係早上燒一嘢先,如果救唔熄啲火. 之後又俾佢整古燒連爆埋間屋, 因為佢冇同我交代番早上microwave事件, 如果我繼續用那個俾佢搞到有問題嘅微波爐, 一定爆啦用過時.
你地話唔係一額汗
本人今次福大名大,大步誇過,大難不死才可以今日同大家分享呢個真人真事,聽落似講古但百份百真實.
請大家小心!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢d case炒左佢
要唔要賠俾佢呀

洋房

等緊16號上勞工處, 亞姐話返咗5日要賠一個月, 另加一個月for compensation, 機票and allowance喎!!!!
short short 哋.

原帖由 crystalpui 於 09-5-30 08:24 發表

呢d case炒左佢
要唔要賠俾佢呀

公爵府

好媽媽勳章

你有冇証據呀?
去到勞工署, 只憑你口述, 難以接受為實質証明個工人的劣行.
你要搵齊資料, 相片, 人証, 物証.......

一件咁嘅蛋散都想黎呃飯食.....
希望你成功

洋房

有相連microwave都keep住.
keep埋話以後都要著衫嘅悔過信都有.

原帖由 ellawyc 於 09-5-30 08:40 發表
你有冇証據呀?
去到勞工署, 只憑你口述, 難以接受為實質証明個工人的劣行.
你要搵齊資料, 相片, 人証, 物証.......

一件咁嘅蛋散都想黎呃飯食.....
希望你成功 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 realordream 於 09-5-30 08:44 發表
佢條粉腸實係駁話新黎嗰几日乜都唔知、唔係固意犯錯、或唔係違抗命令之類…。呢d人自己一d料都冇,癈柴一條,屎一pat响樹揾着數唔死冇用。祝樓主成功!!

珍珠宮

呢d正人渣廢柴啦! 比佢條命!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 realordream 於 09-5-30 08:44 發表

pk連衫都唔著, c黎HK做mud义, short架, 一定係博大霧搵錢.

子爵府

開心吸收勳章

佢擺明搏炒!
係唔係agent介紹?
back list 個agent!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

祝樓主成功!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

洋房

Of course, the agent recommend this PK.
If anybody want to know which agency, feels free to PM me.

原帖由 Ericmo 於 09-5-30 20:51 發表
佢擺明搏炒!
係唔係agent介紹?
back list 個agent!

侯爵府

我都覺得佢係黎搏抄多

伯爵府

呢D人都可以來扼飯食, 真係。。。

祝樓主成功呀! 賠一個月俾佢喎, 真係條氣唔順 ~

大宅

樓主,記住update我地!另我都想知邊間agent?已發pm給你.

原帖由 realordream 於 09-5-30 08:31 發表
等緊16號上勞工處, 亞姐話返咗5日要賠一個月, 另加一個月for compensation, 機票and allowance喎!!!!
short short 哋.

首頁

尾頁

跳至