自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

最緊要適合自己個女,d 3姑6婆無野叻
最叻加把口

同埋普通話果方面我覺得佢地真係好井底蛙囉~多個機會學好另一種語言,係好事
唔使樣樣都拉埋政治講,我女黎緊讀間小學都係普教 希望佢學好英文普通話先。

我會同呢d唔岩傾既人割席。
道不同不相為謀。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

seiko123 發表於 20-6-17 16:54
台灣旅行 講咩話?

我費事問!
佢地英文又唔得,普通話又唔得!
今朝食早餐,仲傾緊,將來放學,我有無時間,成班約埋,我幫佢地睇下英文功課!

伯爵府

熊熊老婆 發表於 20-6-17 16:33
普通話係全世界最多人講嘅語言!連外國人都爭相去學普通話!

又未之於最多,只系好多地方也會現~但以學習來説,學左當然冇蝕。

侯爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:55
聽講座果時..... 大家都無留意!
所以佢地註冊果日先知!

無了解清楚間學校先報名

男爵府

回覆樓主:

唔好同井底蛙一般見識,升小一只係起步,再者,睇下而家啲超級名校,教到啲學生去犯法,入到哩啲都喊三聲,樓主唔洗介懷…時間証明一齊,我相信你嘅選擇係好嘅!

侯爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:57
我費事問!
今朝食早餐,仲傾緊,將來放學,我有無時間,成班約埋,我幫 ...

補習班幫到佢哋

伯爵府

我身邊踩普教中嘅人,多數自己仔女都未試過普教中的。
我家兩個小朋友一個有普教中一個粵教中,so far我普教中嘅小朋友唔會唔識廣東話,因為其他科目都用廣東話教架嘛(除咗英文啦)。另外,普通話真係明顯好好多。

粵教中嘅好處係家長容易跟啲。不過到小朋友三年級開始我都唔洗同佢跟拼音嗰part.

男爵府

我費事問!
今朝食早餐,仲傾緊,將來放學,我有無時間,成班約埋,我幫 ...

你唔好應承呀!彩佢地都傻,話你蠢,仲點夠資格幫佢地睇英文?(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好咁在意其他人講咩,你自己先個囡囡需要啲咩,用咩方式學習,需唔需要谷,人地揀最好既人地適合姐,唔代表你囡適合嘛

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

charlieXD 發表於 20-6-17 16:57
最緊要適合自己個女,d 3姑6婆無野叻
最叻加把口

佢地仲話.... 普教中.... 咁喺學校又話要小朋友講普通話,咁唔講廣東話,咪會唔記得囉!
我初時都有覺得.... 「又好似係喎!」,我就開始擔心!
轉頭我同老公講,老公話「普教中啫,學校有無話普教常普教數丫!」
丫~ 我又放心番!

珍珠宮

seiko123 發表於 20-6-17 16:58
無了解清楚間學校先報名

果間喺區內多人爭,所以佢地覺得係好嘢,所以3條1都係果間!

珍珠宮

多謝你地呀!

伯爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:27
由上年自行交表已俾人話我蠢!
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我 ...

唔係嘛!而家揾工要求英文普通話都要流利架,個啲人係井底蛙,唔使理佢哋啦!

子爵府

2024年龍年勳章

唔洗激心,到升咗小一開埋學,大家都唔會有時間見面,過多幾個月,連whatsapp都未必會傾,道不同不相為謀,唔洗上心

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

我費事問!
揾你睇英文功課?好揾笨,當你功課輔導班? 咪制,話好忙自己都攪吾掂。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

大家教育理念唔同, 唔洗拗邊個啱邊個唔啱, 總之以後唔好接觸咁多. 升小一會識過另一班家長, 從中揾志同道合嘅人再傾過.

公爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:50
係呀!同學仔媽咪呀!
我上年揀學校時,都有問過幼稚園嘅老師意見,我得一粒女,識嘅同區家長唔多,所以問 ...

只係同學仔家長,根本唔需要理會。唔同人對同一件事有唔同睇法係絕對正常。其他人講嘅只係佢嘅意見/分析,唔駛太上心。
樓主反而要問嘅係,點解佢地點睇會令你咁大反應。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你性格係咪好淋?不斷話完你仲好意思叫你幫手?同埋點解佢地知你咁多嘢 (知識水平 etc)? 同學仔家長保持啲距離安全啲

珍珠宮

我費事問!

好衰
擺明搵你笨
唔好應承

男爵府

語言都係工具,學多一樣都唔會錯。

首頁
12345...7

尾頁

跳至