自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

我覺得揀普教中絕對唔係問題,你家人就敏感咗啲。不過現實啲講,中學校風比較好嘅多數係英文中學,本地大學更加係上lecture 寫essay 都以英文為主,所以呢間小學幫唔幫到你小朋友上校風好啲嘅中學、學好英文先係應該要考慮嘅位。學埋普通話當然有好處,不過就唔能夠用嚟斟酌呢間小學好唔好。

男爵府

回覆樓主:

最重要是小朋友喜歡,讀書的是小朋友不是家長,良性建議樂於接受,惡性踩踏不用理會。
小學排名低反映在升中派位上,貴校或許band 1成績學生比較少,留意一下升中派位往績,另外普教中絕對有用,我仔的普通話比我更好。

公爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:50
係呀!同學仔媽咪呀!
我上年揀學校時,都有問過幼稚園嘅老師意見,我得一粒女,識嘅同區家長唔多,所以問 ...

我覺得教職員熱心都好緊要,學校排名好虛無,學校各有各好,自己覺得自己揀啱唔好理其他人講。

子爵府

我諗d家長都係肉緊先係咁叫你揀其他學校,冇惡意既。邊間學校最適合自己仔女自己最清楚,講真入左女拔都會有人話d女仔性格唔好,聖保羅男女又會有人話變書呆子,間間都會有人comment。根本唔會有一間學校係人人滿意。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

anpanmenbaby 發表於 20-6-17 18:27
最緊要自己鍾意間學校就得啦!
我揀果間都唔係熱門既學校,不過我by間學校既理念,我仔都讀得開心,因為學 ...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

nicoleyau0402 發表於 20-6-17 18:31
我覺得揀普教中絕對唔係問題,你家人就敏感咗啲。不過現實啲講,中學校風比較好嘅多數係英文中學,本地大學 ...

我揀哩間,其實二年級都開始推行全英教英!所以我唔太擔心!

nicoleyau0402    發表於 20-6-18 11:30

子爵府

回覆樓主:

如果俾comments 嘅係幼稚園同學仔家長或鄰居,其實你可以不理。因為無論今日大家再close 都好,將來小朋友讀唔同學校,大家會再有另一班家長朋友。

而且一間學校好不好,真係睇適唔適合個小朋友。雖然老生常談,但作為一個小學長,我非常認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果我係你,我應該會一次過在Facebook 打講自己揀個女學校的理由,講自己好滿意選擇,亦希望朋友可以理解同尊重我的選擇。如果打完個post d朋友仲係係咁哦你,我會疏遠佢哋,到你阿女開始返學,你應該會識同志同道合又尊重你的家長,樓主加油

男爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:27
由上年自行交表已俾人話我蠢!
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我 ...

樓主唔使嬲,我幫小朋友揀小學的時候,都是要選擇, 我嗰間仲要係私校,每個月都比學費, 如果我有果區d津校係普教中,我即刻仆過去讀。
我知道有些人很抗拒普通話,我剛剛才知道我上年去3rd In 的神校, 原來高小由普教中轉番去粵教中, 唔怪之得我interview 時同副校講喜歡普教中, 佢即刻黑我面

珍珠宮

rayrayus 發表於 20-6-17 19:29
如果我係你,我應該會一次過在Facebook 打講自己揀個女學校的理由,講自己好滿意選擇,亦希望朋友可以理解 ...

由K2開始,我地成班幾個都一齊去參觀小學、聽講座,一齊去咗4、5間,唯獨我揀嘅哩一間,佢地由一開始就睇唔起哩間,所以佢哋係無去參觀!
上年9月交表前一晚,我再俾我心儀頭3間個女揀,個女都係揀哩一間!我有解釋佢知,佢揀哩間,就會同佢宜家最好嘅幾個朋友仔分開讀書,佢都係話最鐘意哩間,所以一致通過!

公爵府

間學校只要適合自己仔女便可

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

反而我欣賞你不盲目跟從

珍珠宮

hahaha1231 發表於 20-6-17 19:46
反而我欣賞你不盲目跟從

又唔算係唔跟嘅,只不過佢地揀嘅唔係我首選囉!大家一齊去聽講座,睇課堂示範,都係喺禮堂,示範課老師講嘢無高低音無感情,同學坐喺度零表情,問嘅問題個個都舉手,個個都即刻答到,非常做 show feel!
我揀哩間,我地家長參觀係入埋課室嘅,唔止「觀」,仲可以參與、討論,可能都係訓練過啦,但起碼見老師有生動有趣,同學對學習都有興趣,又會見到佢地同隔離果個偷偷傾計,感覺真實D!
同埋睇佢地嘅介紹,家校關係好好,佢地會主動提出家訪,關心學生,當然家長唔方便係可以拒絕啦!

公爵府

nicoleyau0402 發表於 20-6-17 18:31
我覺得揀普教中絕對唔係問題,你家人就敏感咗啲。不過現實啲講,中學校風比較好嘅多數係英文中學,本地大學 ...

好中肯,贊

公爵府

qq6a 發表於 20-6-17 16:53
其實。。。普通話唔等於中文科,學中文唔等於學普通話,普通話叻唔等於中文叻,大家明就明,唔明就唔明 :f ...

係呀
我女個間係粵教中,普通話獨立一科會有口試和聆聽考
兩樣分開學
我覺得幾好
最重要選適合小朋友學校

子爵府

baby7 發表於 20-6-17 17:00
我身邊踩普教中嘅人,多數自己仔女都未試過普教中的。
我家兩個小朋友一個有普教中一個粵教中,so far我普 ...

咁會唔會跟唔到老師講乜?我唔抗拒普教中,我都覺得要學普通話,不過我擔心佢唔明者 ...

子爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 19:42
由K2開始,我地成班幾個都一齊去參觀小學、聽講座,一齊去咗4、5間,唯獨我揀嘅哩一間,佢地由一開始就睇 ...

其實自己揀定左都唔好理人點睇,佢地再講我就會唔客氣地講個女係我,我自己最清楚咩校最岩我囡。
我囡都係今年派位,派左去間我自己唔多鐘意既學校,不過有私校back up,但呢間私校係大眾眼中都係麻麻地。其實我都好鐘意間學校,不過奈何私校皮費重,我都扣緊門,但我都真心好鐘意呢間私校。

珍珠宮

子若 發表於 20-6-17 20:29

其實自己揀定左都唔好理人點睇,佢地再講我就會唔客氣地講個女 ...

加油(emoji)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我大女普教中 依家中一變左廣東話 無難度
老師仲話我大女普通話同寫作能力都強

而家細女派得唔好....我灰到想死

伯爵府

子若 發表於 20-6-17 20:23
咁會唔會跟唔到老師講乜?我唔抗拒普教中,我都覺得要學普通話,不過我擔心佢唔明者 ...
...

我小朋友學校係小一會用廣東話附教,只係課文/教學內容至用普通話。
到小二先全普通話上中文堂,但有深嘅字詞或複雜嘅嘢就會用廣東話講解,大部分學生都應付到。
不過如知道小朋友將會上普教中小學當然K3時補一補啲聲母韻母好d。

首頁
23456...7

尾頁

跳至