自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我覺得普教中容易理解文章同作文好啲,無理由寫廣東話啩?不過小朋友廣東話話會差啲,成日用普通話文字直接用廣東話講,有時比佢笑死

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mln 發表於 20-6-18 01:38
你這裡提到這間學校小朋友的成積一般,想問升中是否睇成積的? 雖然學校成積一般唔谷的,家長可以在家自己 ...

升中係睇成績的!

唔知樓主間學校成績係點,但教學理念如何好,殘忍講一句,一間成績好的小學,佢地band 1名額%係多過一間寶校。每間學校的band 1名額%唔係由家長努力谷就可以改變到。學生家長只可以努力谷爭校內名次。

所以點解咁多家長抽到寶校都要扣門走唔係冇原因的。

男爵府

我仔就係普教中,入小學前只識好少普通話,讀左4年佢啲普通話而家連台灣人都話佢掂呀!我有時打字啲拼音都要問佢,我成日覺得學多樣語言冇壞

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

sunnymama2 發表於 20-6-18 06:15

升中係睇成績的!

不過如果揀一間適合父母和小朋友的學校,一定可以發揮好小朋友的潛能,亦非常重要。始終小學讀6年,開心愉快好重要。

伯爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:57
我費事問!
佢地英文又唔得,普通話又唔得!
今朝食早餐,仲傾緊,將來放學,我有無時間,成班約埋,我幫 ...

小一都搞唔掂,咁佢地啲英文唔係普通嘅唔得,直頭差到一個點

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我當初都係揀左間自行15分直入的小學,幼稚園校長、老師都問點解唔揀某一間(個間係爭崩頭)?我話我要返工,怕仔讀唔掂(聽說老師好睇成績,會比壓力家長)但心係有動搖,最後叩門階段去試,又收左!咁就讀啦!讀完6年,我好感激間小學,並唔係之前未入讀前嘅感覺!所以有時唔讀過唔知啱唔啱,都係跟自己感覺吧!小朋友嘅選擇只參考吧,仲係6歲,睇嘅野可以好簡單,所以我會做主導人

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我細個普教中
中學睇下台劇 完全唔駛追字幕
睇多兩睇 已經可以同普通話人對答自如
有啲野堅持自己信念就得
啲人真係好多口 但又未必識野

男爵府

唔洗理啲三姑六婆,上當年我就係聽99講入間垃圾幼稚園,都不知幾後悔。係咪普教中都無所謂,自己仔女跟得上就得,無話岩定錯

琥珀宮

回覆樓主:

其實駛咩理佢哋,咪由佢哋自我感覺良好囉,依d人分分鐘暗啞底係咁谷係咁讀

珍珠宮

竟然今時今日仲有人覺得普通話唔重要?
我女3歲開始已經請普通話私補...

伯爵府

回覆樓主:

其實你唔需要理會其他人係作出乜嘢選擇,更加唔使理佢哋嘅回應,我會覺得嗰班人好煩,成日將自己嘅觀念硬加於人哋身上,仲要講埋嗰啲說話好討厭。
冇人會比自己更加清楚仔女性格或者能力,好似我咁都係要揀一間合適小朋友嘅學校去讀,當年用咗一年半時間去睇學校嘅開放日,學校嘅方針及教學方法先至係我睇重嘅,最緊要小朋友學習成長係開心健康快樂就得啦。
我嘅小朋友而家不知幾鍾意講普通話,可能平時睇ipad有一半嘅卡通片都係講普通話嘅 (佢哋自己揀),我兩個小朋友喺玩玩具嘅時候都會學講普通話 ,相比之下,其實學普通話容易過英文好多。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

啲三姑六婆講嘅嘢唔駛理,淨係話唔學普通話呢樣就已經知佢哋井底,佢哋嘅說話冇參考價值。
選你自己認為適合嘅就得。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔需要唔開心

子爵府

回覆樓主:

我 覺得呢啲家長都唔可以當佢係朋友啦 不停踩人哋間學校 我識嘅媽咪都唔會咁樣最多都係畀意見

珍珠宮

BK Milk勳章

baby_chu 發表於 20-6-17 16:35
....... 續
我話其實都係學多一種語言啫,高小都全普教中架啦,細個開始學好,適應咗,到時咪唔洗辛苦囉!
...

係而家K3家長? 其實教育路上要堅持自己理念係唔容易, 太多人會加把口, 大家有自己意見, 我囡係三年級開始普教中

男爵府

baby_chu 發表於 20-6-17 16:27
由上年自行交表已俾人話我蠢!
揀一間排名唔好嘅學校!點會有人咁揀!11月收咗,都仍然話我唔應該,覺得我 ...

其實都係朋友比下意見,你又唔一定啱,人地咁諗又無話係錯。啱聽咪聽吓囉,唔駛下下一有相反意見就鬧人。你朋友都算係咁肯講佢嘅意見,假朋友就笑笑口讃你醒但心就睇你點死

大宅

baby_chu 發表於 20-6-17 16:46
唉..... 佢地宜家都仲會提起,因為幼稚園哩屆,有好幾個都派我女哩間,但果堆家長都將哩間排到第7志願或再 ...

唔洗理人哋點講
俾佢入到名校又如何?
讀寶校又如何?
每間學校都不同
適唔適合個小朋友係好緊要㗎!入到名校但讀得唔開心都係無用囉 !到時先係害咗小朋友!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我覺得幫小朋友揀學校,按小朋友能力揀最好
叻仔叻女讀寶校真係會害咗佢,無論佢係校內讀得幾好成績,將來升中派位會因為師兄師姊唔夠優秀,令佢哋派到好中學的機會非常困難
相反,能力一般都唔適宜讀一線小學,因為學校為了爭取較多Band1名額,會要求很高,能力一般的小朋友好難接受

首頁

尾頁

跳至