想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就11月啦都仲未開關,希望過年前可以通關

別墅

如果明年台灣未通關,計劃明年2至5月申請簽證去台灣stay 1個月

如果有sister 有類似計劃可以一齊交流下資訊❤️

洋房

我都上年年底係台北抽左卵做左胚胎,但未返到去放胎就封關(emoji),就到1年期,而家續著期繼續雪著先。之前問過台北醫生果邊話而家隔離唔止14日,要21日添.....想問下你哋如果真係去台灣隔離會租住咩地方?

別墅

回覆 lydia_wyh 的帖子

都係酒店or 民宿BTW你係咪申請緊簽證
有消息嗎

別墅

有申請緊簽證的sis 可以分享下最新消息Thanks❤️

別墅

babi725 發表於 20-11-7 12:39
有申請緊簽證的sis 可以分享下最新消息Thanks❤️

我上年年尾在台灣愛群拎定晒針藥返香港諗住過年後action, 點知就爆疫情…… 早排我問過啲姑娘如果要申請有咩要配合,佢寫咗好大段嘢過嚟好detail,
要申請既程序主要先同意配合以下4樣嘢:

1. 搭機前三日需要取得核酸檢測陰性英文版、中文板、中英對照版都可以,且您的報告上名字需與您的護照需一致,避免航空公司無法確認身份,影響您登機。 

2. 須提供醫療保險或由銀行開立之財力證明,額度須美金30,000元以上 

別墅

回覆樓主:

3. 入台後須搭防疫專車至政府防疫旅館入住隔離十四天(入台隔天起算第一天),隔離完後需居家自主管理七日,這七天內非必要請避免外出,且外出一定要戴口罩,外出僅處理急迫之醫療行為。防疫交通與防疫旅館總費用約為台幣3萬~13萬不等,以當時所訂到的防疫旅館為主,全程由愛群安排,入住期間須配合政府單位防疫檢疫各項措施且費用自付,但會於辦理前提前告知旅館費用,您可自行決定是否接受。 
※若有家屬陪同來台,防疫車及防疫旅館須以一人一車及一人一室做隔離安排 

別墅

回覆樓主:

4. 您購買來台機票時,一定要注意您購買的機票限制,比如僅停留時間或是否可更改機票, 以免因機票限制而無法長時間留台,影響您的療程,另外,也要請您特別注意您回國時,您的國家入境時相關辦法!

同意配合以上4樣,佢哋至會幫手計時間等等…

所以我自己就暫時放棄咗申請啦~

男爵府

slwyin 發表於 20-11-7 21:24
4. 您購買來台機票時,一定要注意您購買的機票限制,比如僅停留時間或是否可更改機票, 以免因機票限制而 ...

唉~去又煩,唔去又煩

別墅

slwyin 發表於 20-11-7 21:24
4. 您購買來台機票時,一定要注意您購買的機票限制,比如僅停留時間或是否可更改機票, 以免因機票限制而 ...

我都係上年11月拎晒針藥返來,本打算2月開針...到4/5月時以為今年年尾有望開關...點知又唔得...無了期等,唔等啦,打算下星期處理完子宮問題,過2個cycle後開針,但D針藥唔知用唔用得返(下年3月到期)

別墅

ovylam 發表於 20-11-7 21:35
唉~去又煩,唔去又煩

係,既然時間唔等人,我決定嚟緊响香港試一試

別墅

Vicki027 發表於 20-11-7 22:54
我都係上年11月拎晒針藥返來,本打算2月開針...到4/5月時以為今年年尾有望開關...點知又唔得...無了期等, ...

咁你過2個cycle去邊到做?
我啲針藥都係一樣,下年2,3月就到期

別墅

slwyin 發表於 20-11-8 09:51
咁你過2個cycle去邊到做?
我啲針藥都係一樣,下年2,3月就到期

好大機會選仁安,但未confirm實

複式洋房

依加都11月中啦,都吾知幾時開關

複式洋房

2021勳章

回覆 FungKSh 的帖子

之前有新聞講左話要2021年第四季喎
https://www.gotrip.hk/%e6%97%85%e9%81%8a%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e5%8f%b0%e7%81%a3%e6%96%99%e6%98%8e%e5%b9%b4%e5%86%ac%e5%ad%a3%e9%96%8b%e9%97%9c-591069/

複式洋房

2021勳章

我都係2019年年底喺翁度抽卵,本身2月放,疫情問題只可以等。。。
我有試過申請醫簽,做晒佢要求嘅野,訂晒防疫旅館機票嗰啲,不過都係批唔到
佢唔reject你,不過一直拖

我等唔切,所以喺香港重新做過,應該下個月放胎了

大家都認真諗下。。。2021年第4季,你想唔想等

民房

我都係上年喺台灣做﹐已經有胚胎﹐但過唔到去 (emoji) 所以見到呢個標題好似搵到同路人咁 (emoji)(emoji)(emoji)

唔知香港可以喺邊度做 ERA 呢?同埋係唔係真係可以運送啲胚胎過嚟呢?

複式洋房

我未去過台灣做
想知開關之後係咪直接過去就可以?

別墅

希望可以早啲開關啦!!
如果唔係而家申請過去要隔離14日, 返嚟又要14日
難啲...

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊