興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我種咗啲橙,同埋士多啤梨,但係好耐都冇開花結果,應該要點做呢?同埋係咪唔使日日淋水㗎呢?但係我放天台,好晒,試過唔諗水嘅話,啲葉就乾到跌晒落嚟啦有冇高手可以解答我嘅問題。我間唔中都會用啲薑皮薯仔皮菜葉加水打暈佢跟住淋花,咁咋,想請教會落啲咩肥料?因為我唔想落嗰啲化學肥,始終係會食嘅 Thanks(emoji)

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

季節唔啱。
士多啤梨、蕃茄、橙都要冬天、初春結果。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

另外D廁餘要發酵後至可以做肥料,直接打碎做肥料一方面易惹蟲,另一方面植物唔會吸收。

禁止訪問

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

試用洗米水淋花,熱天種瓜類好D!

大宅

sixfourtoo 發表於 20-6-26 15:22
試用洗米水淋花,熱天種瓜類好D!

好唔該

大宅

funseller 發表於 20-6-20 10:22
另外D廁餘要發酵後至可以做肥料,直接打碎做肥料一方面易惹蟲,另一方面植物唔會吸收。
...

我就係覺得麻煩,所以諗住一樣,原來唔得㗎好唔該晒你

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

棵橙樹咁細, 又無足夠肥料, 要結果真係難啲。以前我屋企棵橙樹係種地好大棵, 幾個人咁高的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 20-6-27 10:49
棵橙樹咁細, 又無足夠肥料, 要結果真係難啲。以前我屋企棵橙樹係種地好大棵, 幾個人咁高的。 ...

咁想請教你哋會落D咩肥料呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bbmarket 發表於 20-6-27 13:32
咁想請教你哋會落D咩肥料呢?

最古老的人肥, 有時死左貓狗都會埋下去, 以前邊有咁多人工肥.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

andyman 發表於 20-6-27 15:59
最古老的人肥, 有時死左貓狗都會埋下去, 以前邊有咁多人工肥.
會好大大味

首頁

尾頁

跳至