論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真係好唔開心呀!有無人可以比D意見我們.
5月9日同工人提早完約(良好氣氛下)... 當時有Agent 在場,所有人工,有薪假期費用,機票全部倍足晒比佢.當日佢走時仲好坦誠懇多謝我.又話掛住我個仔唔捨得.Agent 買左5月11日機票送佢返印尼, Agent 送到佢去機場眾親眼睇住佢入閘,當時個印姐仲開心同 Agent Say Goodbye. 過左一個星期5月16日我突然收到一個沒有來電顯示電話,原來係個印姐打黎,我咪好關心問佢你係印尼打返黎呀,佢話唔係佢係香港,當時我真係好驚訝!原來佢無上機..原來佢全部做戲!佢話想要份Contract copy,我話已經無留低已掉了.跟住佢就即刻 Cut左我線(無禮貌呀!).直至昨天我收到勞工處信,個印姐居然向我索償假期薪金,我已經每月放足假比佢亦有簽收,點解佢要咁做呀?自問對佢都唔差,係咪為左可以留下香港搵新顧主就可以咁對我!我依家應該點做,好煩呀!

大宅

畀面勳章

呢啲人"渣",你唔好覺得佢會同你講心,佢啲只係關心金,所以,我工人係我屋企,我從來都唔會當佢係朋友or親人,因為佢一開始黎嘅時間,我就係對佢太好,傷心嘅只有自己....
而且,佢地真係可以留多14日,不過,點解你個agant要同個工人扯貓尾呢?

大宅

5月9日簽字(last day) + 14日, 應該5月23日就要離開香港. 但依家佢仲香港! 勞工處通知我6月12日雙方調解? 如果我唔同意倍款,佢係咪佢一直可以留係香港呀?好唔公平呀!  

男爵府

樓主有冇7日內通知入境處 (僱主責任)?

原帖由 nam 於 09-5-30 11:10 發表
5月9日簽字(last day) + 14日, 應該5月23日就要離開香港. 但依家佢仲香港! 勞工處通知我6月12日雙方調解? 如果我唔同意倍款,佢係咪佢一直可以留係香港呀?好唔公平呀!   ...

大宅

甚麼是顧主責任? 我有通知入境處同工人提早完約, 早幾日仲收到入境處回覆已收到我通知! 我同依個印姐再唔係顧員關係!

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

想請問提早完約, 即係早幾多? 等吾等如炒佢呀?

侯爵府

原帖由 nam 於 09-5-30 10:33 發表
我真係好唔開心呀!有無人可以比D意見我們.
5月9日同工人提早完約(良好氣氛下)... 當時有Agent 在場,所有人工,有薪假期費用,機票全部倍足晒比佢.當日佢走時仲好坦誠懇多謝我.又話掛住我個仔唔捨得.Agent 買左5月11日機票送佢返印 ...

你有無比一個月通知期或代通知金, 如無, 勞署見.....

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 6191094 於 09-5-30 23:56 發表
想問個印尼工人叫咩名
&
間 agency 叫咩名

好恐怖喎

唔方便, 請 pm 話我知

tks

我都想知ar~
我e排in緊現成姐姐ar

大宅

提早完約 = 提早終止合約 = 抄佢 [當月工作薪金, 一個月代通知金, 有薪年假, 車費準貼, 機票, 全部倍足晒], 所有都係當日簽收確認. 最令我唔明白就係抄佢當日起計, 應該只可以留係香港14日就要返印尼? 點解佢眾可以留低, 係咪個個印庸用索償顧主為理由目的只想留香港再搵新顧主, 咁咪對我地好唔公平, 無端端比人利用兼且攪一大論, 真係無咁好時間陪佢玩!

大宅

以我想知, 佢無搵番我之前請佢用既Agent, 由佢偷偷離開機場個日,就搵另一個Agent幫佢, 我唸可能係個新 Agent 或者朋友教佢用依個方法留係香港唔走,總之依個正苦永遠都企係依斑衰人身邊,乜都保障佢地,咁我地呢?係咪任由佢地人利用!

大宅

就係勞工處的問題囉, 就算僱主比足所有野,一旦工人去開file,勞一定要開, 他們不知真定假, 同時, 如僱主做齊所有野, 亦有證據,亦不用怕, 只怕自己黑仔, 唉, 有時政府真係只幫工人, 如僱主無留記錄,真係c啦, 另一原因, 工人可能另找agent, 而agent或同鄉教工人告僱主, 可以令工人暫時留港, 找工, 如好彩快找到工, 僱主咪好彩囉

原帖由 nam 於 09-6-1 09:34 發表
提早完約 = 提早終止合約 = 抄佢 [當月工作薪金, 一個月代通知金, 有薪年假, 車費準貼, 機票, 全部倍足晒], 所有都係當日簽收確認. 最令我唔明白就係抄佢當日起計, 應該只可以留係香港14日就要返印尼? 點解佢眾可以 ...

大宅

回覆 12# interasian01 的文章

咁講, 佢一日未搵到新顧主, 我咪有排煩, 無理由佢地可以留係香港咁耐? 如果我交齊證據比勞工處, 咁可以證明個印姐巫告顧主, 係咪即時要返印尼呀?

大宅

正路,工人現在開在file, 勞工處會同你地商討左先, 如大家都企硬, 緊係要等上庭啦, 到時由個官判囉,
工人可以上入境處延期visa,直至單case完呀

原帖由 nam 於 09-6-1 09:59 發表
咁講, 佢一日未搵到新顧主, 我咪有排煩, 無理由佢地可以留係香港咁耐? 如果我交齊證據比勞工處, 咁可以證明個印姐巫告顧主, 係咪即時要返印尼呀? ...

大宅

已經去左調解會議, 我地提供印姐所有休息日簽收證明文件, 我地決定唔會妥協賠錢比佢, 調解主任對印姐說顧主唔賠你決定點?個印姐話 Continue ,.. 哈真係乜人都有,係咪搵唔到新顧主,想留係香港,就一路唔放手?我真係覺得好煩,請問有沒有可以教下我,下一步係咪收到仲裁處信要寫口供紙,應該點樣寫呢?係邊度可以聽下類似案例?

索償理由: 追討休息日薪金約6000元,我5月初經 Agent 買左 open 機票比佢,依家佢咁攪法,肯定唔想離開香港,我需唔需要先取消張機票,等審完再買機票給她呢?

男爵府

玩具勳章

你個yanyan好自私 佢為咗自己的利益,竟然咁屈僱主...仲有的無良agent咁助紂為虐...簡直豈有此理...曾蔭權政府無理由唔知....佢只係無膽得罪人啫....真係'鄧'你唔抵....
anyway, 我覺得若然你已賠足...佢最後一定告你唔到...但這個衰人只是想拖延時間....
我一定支持你...加油!寧願煩也要和她周旋到底...不要讓她得逞....add oil..有咩和我0地d媽咪'申'吓啦..互相扶持...
印尼人無義氣...我0地班媽祖有...

複式洋房

你可唔可以pm個工人名俾我呀! 因為我近日搵在港工人呀! thanks!

你個工人好恐怖呀! 真係咩人都有呀! 俾我我會告番轉頭,
你地有冇發覺政府永遠只保障女傭呀! 從來就冇保障我們lee班俾咗錢出嚟既僱主呢?

首頁

尾頁

跳至