時事熱話

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

教處要學校升旗,呢個真係好反感,一個學年攪一兩次ok, 你現在叫學校有咩活動都要攪,即個個月都升咁制,好浪費時間,由其夏天在操場睇,有無為學生想過

男爵府

其實我十幾年前教書間中學已經定期有升旗儀式啦, 校長仲耍求所有同學要肅立, 唔知點解宜家要大驚小怪

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

0q.cathy 發表於 20-6-19 09:59
教處要學校升旗,呢個真係好反感,一個學年攪一兩次ok, 你現在叫學校有咩活動都要攪,即個個月都升咁制,好 ...

學校“搞咩活動都要升旗”?
你指的活動是陸運會及水運會?
有冇個個月咁密呀?
上興趣班又要升旗咩?

升旗禮多數在早上,太陽唔太猛.
最熱的7,8月都放暑假啦.

國內學校,日日升旗添啦,
香港學校一年升幾次,你就咁大反應.
如果要日日升旗,你會上街抗爭嗎?

學生辛苦?多得班黑暴唔少,
要反洗腦,唔洗日日升旗都好輕手了.

大宅

回覆樓主:

200X年,我教嘅小學已經要每一、兩个月唱國歌,係冇位放國旗就冇升旗禮。

前年返咗另一間小學,一樣每個月唱國歌,加埋升旗禮,好嚴肅。

伯爵府

回覆樓主:

你啲仔女,日日起身,叫人早晨,都可能浪費時間、浪費精神。
基本的尊重,這種叫家教。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

日日和你lunch、 3日一小拜、五日一大拜、紀念啲123 、321....我都覺得好浪費時間

公爵府

syyysc 發表於 20-6-19 13:47
你啲仔女,日日起身,叫人早晨,都可能浪費時間、浪費精神。
基本的尊重,這種叫家教。
...

升一次旗既時間,同叫一次人既時間,係相差幾耐? 我都講一兩次能接受,個個月升,我覺得太多。 我本身係理性討論,呢種就是你的家教嗎?

公爵府

wunwunmum 發表於 20-6-19 12:58
200X年,我教嘅小學已經要每一、兩个月唱國歌,係冇位放國旗就冇升旗禮。

前年返咗另一間小學,一樣每個月 ...

每個月都攪,是在早會嗎? 攪一次要幾多時間? 我都好想知,因為我細個讀書無攪,我自己都勁唔鐘意早會,好熱好攰企係度又唔知做咩。

伯爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:18
升一次旗既時間,同叫一次人既時間,係相差幾耐? 我都講一兩次能接受,個個月升,我覺得太多。 我本身係 ...

操場排隊上課室,可能都是浪費時間,何不直冲上課室上堂?這是紀律。

升旗也是紀律。

公爵府

Jasmine-4711 發表於 20-6-19 12:58

學校“搞咩活動都要升旗”?

昨晚新聞講,1/1,1/7,1/10要攪,陸運會水運會畢業同開學典禮都攪,仲有週年紀念同重要節日都要升,一年返學10個月左右,咁樣數數都起碼8次,咁唔係個個月都要攪一次嗎?

我寧願佢攪國民教育,好似教德育咁,好過升旗,因為我真心覺得無用,大家都辛苦

大宅

回覆樓主:

早上集隊做,隻國歌一分鐘左右,升埋旗都係多一陣時間,5分鐘應該都差唔多完,做完通常D高班(露天曬住)
上課室收功課先!

公爵府

pig_tiger 發表於 20-6-19 12:23
其實我十幾年前教書間中學已經定期有升旗儀式啦, 校長仲耍求所有同學要肅立, 唔知點解宜家要大驚小怪:quest ...

因為現在要求經常做,唔係每學期一兩次

公爵府

wunwunmum 發表於 20-6-19 15:36
早上集隊做,隻國歌一分鐘左右,升埋旗都係多一陣時間,5分鐘應該都差唔多完,做完通常D高班(露天曬住)
...

5分鐘都幾快,我自己估係10-15分鐘,同升完又要降返,收拾好,所以估要攪咁耐。

伯爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:32
昨晚新聞講,1/1,1/7,1/10要攪,陸運會水運會畢業同開學典禮都攪,仲有週年紀念同重要節日都要升,一年 ...

其實香港嘅學生生活太舒適,不可以捱苦 ,小小太陽都怕曬。作為家長的我們,是不是只讓他們在温室生存。

Mochachoi    發表於 20-6-22 11:33

伯爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:42
5分鐘都幾快,我自己估係10-15分鐘,同升完又要降返,收拾好,所以估要攪咁耐。
...

是不是作為家長的太功利?所有時間都用來上堂吸收知識,而忽略其他德育、 群體的培養?
看升旗、唱國歌正是這方面的培養。

賴曉虹    發表於 20-6-20 09:52

男爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:36
因為現在要求經常做,唔係每學期一兩次

我嗰陣都好密. 一個月1至2次,唔係一個學期1至2次, 係朝早集隊有早會時做, 最多咪5分鐘, 學生當然唔鍾意做, 但作為公民教育是有必要的

男爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:42
...

咁就足以證明香港的公民教育幾失敗, 點會呢頭升完國旗, 跟住又要全體睇住佢降架

男爵府

0q.cathy 發表於 20-6-19 15:24
每個月都攪,是在早會嗎? 攪一次要幾多時間? 我都好想知,因為我細個讀書無攪,我自己都勁唔鐘意早會, ...

照你咁講仲有週會/ 德育課/ 班主任課/ 甚至宗教課都唔知做咩啦...返學唔係淨係為左學學科知識的

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持要學校升國旗, 因為真係要好好教育學生國民意識

別墅

回覆樓主:

學校升旗是對是錯,很看個人價值觀。正如,有人祈禱,有人唸經,有人祭祖,有人拜神,有人都做,有人甚麼都不做。但如果做多少會費些時間,但又不能說是浪費時間。

對不同信念/信仰,無論是否認同,我相信都要最基本的尊重。如您是基督徒,您會入佛廟祈禱唸聖經嗎?又如您家庭是佛教徒,您孩子唸基督都學校,您會去信學校反對孩子上宗教課嗎?

用強要求做某一件事未必好,但已訂的機制,我覺得應該依循尊重,不應耍性子反對,教孩子反對。即便不苟同,但入鄉隨俗,這些時間是應該浪費。

賴曉虹    發表於 20-6-20 09:54

首頁

尾頁

跳至