夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

複式洋房

先生佢唔想生小朋友,覺得依家嘅香港今日唔知聽日事,仲話好多人依家都唔敢生小朋友了,依家存d積蓄想第時退左休可以嘆下世界,唔想因為有小朋友,無得退休,成日話辛苦左大半世,都系希望退休可以透下,先生依家四十四,生得來,到佢退休小朋友都未出身,加上依家香港嘅環境,第時唔知會係咩世界,生完又要教,又話依家小朋友好難教,好容易學壞,驚培養到大個左會激死老竇搵山拜…係咪好多人都咁唸?

複式洋房

我就好想生嘅,我係獨生女,父母遲早都會離開我…我唔想到時世界上得返我自己。
無仔女,老公靠得住成世嗎?會真係一世都唔離開我嗎?萬一,老公先離開我,我點算,我唸到都好驚,我希望有個小朋友,佢點都好,起碼我仲有個親人呀!係血脈相連嘅親人,咁樣到老都唔會覺得孤獨呀~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好多都1個起2個止
唔生既都好多

子爵府

回覆樓主:

你唔想自己一個人(無情人),到時你走咗,你小朋友都係自己一個人咋喎

複式洋房

回覆 littlefunpig 的帖子

我好矛盾,我老公樣樣都就晒我,唯一呢點佢唔肯就我,次次傾親呢個話題我都忍唔住喊😭佢最後讓步話生就可以,但系我無咁多心機去搞小朋友D嘢,我平時返工都12個鐘,訓覺6-7個鐘,放假都系想大覺訓嘅,其實真系無乜時間去同小朋友相處,你要有心理準備…咁…我想像到如果生左,我將會喪偶式湊仔了…好矛盾呀!!!

男爵府

babygirll 發表於 20-6-19 14:53
我就好想生嘅,我係獨生女,父母遲早都會離開我…我唔想到時世界上得返我自己。
無仔女,老公靠得住成世嗎 ...

我有一個女~但我從來唔會諗住個女到我老左一定要陪住我~佢自己有自己嘅生活~其實自己應該趁後生培養一啲自己有興趣做嘅嘢~要清楚唔係話有個人陪住自己就唔會孤獨~有時自己一個都可以唔孤獨而又活得有意義的

複式洋房

回覆 汽水餅 的帖子

我依家31歲,到我走嘅時候,佢已經成家立室了

男爵府

汽水餅 發表於 20-6-19 15:14
你唔想自己一個人(無情人),到時你走咗,你小朋友都係自己一個人咋喎

就係囉~其實一廂情願覺得子女一定要陪住自己都幾自私

C.yan110    發表於 20-6-22 08:57

男爵府

babygirll 發表於 20-6-19 15:18
回覆 汽水餅 的帖子

點解你諗到所有野都係plan好晒咁呢你咁肯定到你走時佢一定已經成家立室世事冇絕對的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babygirll 發表於 20-6-19 15:17
回覆 littlefunpig 的帖子

我好矛盾,我老公樣樣都就晒我,唯一呢點佢唔肯就我,次次傾親呢個話題我都忍唔 ...
同意另一個JM咁講, 仔女唔會陪到一世
大左佢就有自己既世界, 可能只會間唔中返黎探下你
真正陪到你一世可能係你既興趣
你要諗埋生完, 除左自己一個湊, 或者仲要請工人,
會多左好多開支要計埋

複式洋房

回覆 mingmama 的帖子

我唔係要個小朋友以後陪住我。我都話,無論第時小朋友點都好,或者佢有自己嘅家庭,唔同我住都無問題,起碼我知道呢個世界上我唔係一個人

子爵府

babygirll 發表於 20-6-19 15:18
回覆 汽水餅 的帖子

直接講句你太自私,生兒育女只為有個伴,你要知道,到咗適婚年齡唔一定要/會結婚㗎

伯爵府

回覆樓主:

你應該慶幸 佢將自己嘅底線好坦白咁樣話俾你聽
而唔係怕咗你嘅哭鬧而勉強應承話俾你聽順其自然/幫手湊
起碼你自己亦都可以知道自己嘅承受程度
有準備好過到時失望

子爵府

babygirll 發表於 20-6-19 15:21
回覆 mingmama 的帖子

我唔係要個小朋友以後陪住我。我都話,無論第時小朋友點都好,或者佢有自己嘅家庭, ...

你放心,呢個世界一定唔會淨返你一個人

複式洋房

我咁嘅唸法,真係好自私嗎?我都係生有個小朋友姐…我都講咗,我唔係要佢陪我成世…得閒返來食餐飯,得閒飲下茶,行下街,去下旅行咁…要求唔係高呀,點解咁多人話我自私窩,生仔都係想係呢個世界上有個人同你有連結,如果唔係,收養一個咪得囉~

複式洋房

你老公呢個諗法你應該結婚前就知,明知佢既諗法係咁, 你都同佢結婚, 咁你應該有心理準備你地係2人世界.
我朋友(男)個老婆結婚前話有間屋就會生, 結左婚幾年, 今年剛上車了, 但佢老婆而家先講唔會生, 覺得無自由, 無哂自己時間 & 要用好多$ (其實呢幾年都係咁同我朋友講唔想生), 我朋友同你一樣, 好想有BB, 因為佢係宅男黎, 好鍾意家, 但而家咁樣, 佢都唔可以改變佢老婆, 想生既就真係可能要離婚.
其實唔生BB, 人生仲有好多自己想做既事! 如果你係愛你老公, 你就要預左係2人生活既模式~

複式洋房

回覆 forgive?forget? 的帖子

係,佢係一個咁嘅人,裡裡外外都係咁真實嘅一個人!佢會分析局勢比我聽,做最壞打算。我將會承受d咩,要我考慮清楚,佢最後都系會尊重我!所以我依家好矛盾

複式洋房

回覆 WongMW2019 的帖子

結婚前佢嘅唸法係唔想生,不過佢知道我想生話配合我,跟住結咗婚佢想自由兩年先,跟住兩年之後我就咁啱身體有問題,要長期食藥,就咁拖左幾年,依家身體好返,佢就話年紀大了,生咗都無能力培養,加上香港嘅局勢,就希望唔生了,唉…

複式洋房

回覆 babygirll 的帖子

即係你地都結左婚好幾年, 咁佢更加唔想生了, 講真, 而家咁既環境, 真係想生先好生(2公婆都想生), 唔係既2個人簡簡單單生活更好

首頁

尾頁

跳至