懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我預產期係黎緊嘅9月頭,但其實我發現有bb係5月尾嘅事,當時已經同男朋友分開左。不過實在發現得太遲,過左24周唔可以係香港合法地墮胎。係呢個情況下都一定要將個bb生出黎
我前男朋友岩岩先成年,未有穩定嘅經濟可以養到個bb,同時佢嘅家人都冇一個有時間幫手湊。前男朋友嘅媽媽講過,就算佢地要左個bb,都會將bb拎去大陸比佢地嘅親戚湊。而我係完全唔認識呢班親戚!

所以我同家人都有商量過,暫時嘅決定係會幫bb搵領養家庭,因為領養家庭係需要經過嚴格審批。問題就來了

複式洋房

SharleneMama 發表於 20-6-20 04:08
我預產期係黎緊嘅9月頭,但其實我發現有bb係5月尾嘅事,當時已經同男朋友分開左。不過實在發現得太遲,過左 ...

係呢段時間我同bb都建立左感情,始終每一日都感受住bb嘅一舉一動、佢嘅成長、同佢傾計講故事。所以我都好唔捨得佢,甚至開始買bb嘅衫、搵尿片等等
但我其實都冇能力養佢,我連自己都未養得起

但我實在唔想將bb送比人,始終係自己心肝寶貝。雖然口中就話明白將Bb比人領養係對大家最好,但心入面我都係唔想幫佢搵領養家庭

最近去健康院檢查,有精神科護士見我同我傾計。佢地話我可以申請綜援,但我就覺得有手有腳唔想要納稅人養我...但同時間我又好想留住Bb

你地覺得我應該將佢比人領養,定係考慮申請綜援?或者有冇更好方案建議下?謝謝
(當然我都會盡快搵工,之前比人無理解僱)

男爵府

回覆樓主:

樓主早晨啊,如果我係你,我會申請綜援,因為如果把bb送走,就係一世。現今世代,未婚產子,非常普遍;結婚後離婚的單親家庭也愈來愈多。重要的是,你作為媽媽,自己點睇和如何處理。
講真,工作隨時都可以搵到(要求唔高和冇咩要求既話)。但bb送比人,親子關係就一生一世冇咗。你要認真思考下自己日後諗起,會唔會後悔和怨恨。
認識既人當中,有人選擇十月懷胎後送比收養者(據聞這產婦生產後,一眼都冇望到個bb);也有人選擇獨力撫養(娘家有幫手湊和繼續住娘家)。
樓主,你最清楚自己,趁仲有時間,傾聽下自己心聲和作出日後不會令自己後悔的決定吧!

大宅

回覆樓主:

同意樓上jm講,如果暫無能力的話先申請綜援,等將來bb大左先再出來揾野做,而家單親其實好普遍,BB既根就係你同你的家人,千祈唔好放棄唔要BB啊,BB好慘同你會一世後悔的,要慎重

大宅

唔捨得就唔好送走佢, 出左世睇下邊位可以幫手湊, 上fb 都會有好多free 野。最緊要係搵到人湊 之後自己返工

別墅

我講另一種觀點你再自己詳細考慮吓啦
以前我都曾經覺得有咗一定生落嚟好
就算係俾人領養都好吖
但人大咗呢個想法轉變咗 或者出嚟社會耐咗人都現實啲

出到嚟社會做嘢 真係講競爭力
有人真係出生草根 一步步爬上嚟高位
但實際更多情況係父母祖輩由小朋友一出世就已經幫佢哋set好哂跑道
資源關係全部都有
一般人唔係無可能向上流 但辛苦同埋真係少數
有人話可以平有平養 父母嚟講的確係
但小朋友你唔會知佢點諗
佢想要嘅嘢或者係你想佢都擁有嘅嘢你俾唔俾到佢?真係好難講

別墅

busylilian 發表於 20-6-20 07:48
我講另一種觀點你再自己詳細考慮吓啦
以前我都曾經覺得有咗一定生落嚟好
就算係俾人領養都好吖

另外都要為你自己未來設想一吓
因為你選擇要bb bb就跟你一世
你所有時間精力都俾哂佢
除咗返工外你無時間進修讀書 升職搏殺好難了 無哂私人時間
再者你仲好年輕 可以搵個伴
無小朋友嘅識男仔總易過有小朋友㗎

講白啲 就係選擇bb俾人領養
你人生有機會可以重來
如果領養家庭有份量又錫bb bb可以喺個資源充足嘅起跑線上開始
win-win situation
但代價係bb從此與你各不相干 各行各路

真係要好好諗清楚

大宅

SharleneMama 發表於 20-6-20 04:13
係呢段時間我同bb都建立左感情,始終每一日都感受住bb嘅一舉一動、佢嘅成長、同佢傾計講故事。所以我都好 ...

或許母親的抉擇幫到你,聽多d專業人士講出路。
我自己全職凑B,雖然有屋企人,但我連自己吃飯嘅時間都沒,初生至6個月,新手媽媽沒人支援會精神崩潰,改變實在太大。以前通宵好happy,凑B熬夜就勁痛苦,唔知個B想點,大人細露一齊喊。

複式洋房

busylilian 發表於 20-6-20 07:49
另外都要為你自己未來設想一吓
因為你選擇要bb bb就跟你一世
你所有時間精力都俾哂佢

首先好多謝大家嘅建議!每一個建議都有令我有更深嘅反思

呢點其實我講漏左!多謝你嘅補充!
我同家人朋友都傾過關於呢一點
佢地都係想我重新開始,當冇生過、同Bb一刀兩斷
我都問過健康院姑娘,的確比人領養的話,係冇可能見到Bb一眼

所以就係呢個位置我掙扎左好耐...而且我屋企同埋Bb生父嘅屋企都冇人有時間湊,只有我一個人湊到

我唔係想將Bb比人領養,但我又唔想比佢綁住一世...就係矛盾嘅位置

水晶宮

回覆樓主:

係咪仲有一個選擇係寄養,你將bb寄養喺某個地方,到你有能力嘅時候先接返佢。不過好老實呢個方法都唔太理想,人哋幫你睇b 多數都係為錢,未必會對佢好好或者教佢。
如果係我揀,我會揀攞綜援,到小朋友大D(可能講緊小學)先做返嘢。不過你預你同小朋友的路都會好難行,但我相信有心的話一定行到嘅。

子爵府

問自己最想要咩,有咩唔可以放棄,於樓主來講,每個選擇需要付出代價都好高,唔夠決心去做,就會後悔,見到有年輕媽媽打埋小朋友去返工,話見到小朋友笑容就忘記左一齊辛苦,亦見過年輕媽媽崩潰痛苦,分別在於佢地有無足夠心理準備,有無為自己搵定支援,你可以選擇暫時領綜援,搵定育嬰園,方便將來一邊工作一邊照顧小朋友,路總係有嘅,只係你呢個年紀呢個moment可以承擔到幾多,個彈性有幾大?

不過呢個痛苦選擇亦可以令你明白到,每件事情開始時都需要慎重,尤其女性,每個決定都會令你改變一生,愛惜自己先能夠有更多選擇。

大宅

SharleneMama 發表於 20-6-20 08:15

重新開始,當無生過,同bb一刀兩斷....你真係有信心可以做到咁?係發生左就發生左,懷胎10月不是短時間,根本無可能當無生過,我自己今年3月生完BB, 見到BB對住自己笑,果種滿足真係非筆墨可以形容.....可能BB去到領養家庭生活好好,有養父母愛錫,但呢個只係猜測,你永遠無辦法去証實真相,你話唔想比BB綁住一世,我想講就算你決定放棄BB, 一世都依然會對佢有所牽掛的,同埋我覺得你屋企人都係愛錫你,話唔定將來佢地係必要時都可以伸出援手,但當然唔可以强求啦

大宅

不如我講下領養家庭既角度,因為我身邊有朋友因為不育而領養BB,係外國領養,同香港都有:

我只可以講,小朋友既命運完全改變晒,去到中產以上家庭,有良好教育機會,有工人照顧,而且領養父母真係好愛錫佢地,好似中左一個6合彩頭獎咁。
我身為一個旁觀者,我認為對小朋友係最好的結果。

我唔想標簽化未婚/單親家庭,不過,命運好殘酷的,要冷靜分析下,你既愛係佔有/成全。

珍珠宮

SharleneMama 發表於 20-6-20 08:15

你覺得被bb綁住一世,但你有無諗過係你將bb帶嚟呢個世界?佢根本無得選擇,無論你要佢或放棄佢,佢都只能接受
你要認清領養係點,事實係有bb等唔到領養家庭,佢只能住兒童之家。兒童之家嘅兒童大多數嚟自問題家庭,佢哋多數有行為同情緒問題,有兒童被院童打,新聞亦有兒童之家嘅性侵新聞
被領養後係咪一定幸福快樂?小朋友做養子成長享受較多物質、較多學術教育資源,就一定比單親家庭幸福快樂?幸福快樂根本唔係用物質同錢去衡量,只係唔少人往往用錢去衡量一個人
真人真事:
有養子因養父約親生仔女食飯,而無約養子,已經令當事人非常難過。因為養子明白親疏有別,自己同家人無血緣關係係一世嘅悲痛
放棄bb會容易啲識到另一半?但你經歷過,相信你明男女感情係會變,無人可以確保呢段感情係一生一世,只有親子關係一生一世唔會變
但你有無能力獨力照顧bb,係咪心甘情願去承受一切,係未知之數
見過唔少未婚媽媽,好心急搵另一半,好快又未婚懷孕再次陷入困境
無論如何記得好好保護自己同避孕

當然我唔會勸你做邊一個決定,只想指出無論邊條路都係難行,要有強大嘅心理質素去支撐住
將來嘅事永遠無法預知,揀一條自己唔會後悔嘅路,你嘅決定主宰bb嘅一生

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我建議你搵d 幫助年輕媽媽的社區服務,個度有社工可以幫你同俾專業意見,我感覺你想要bb,但在經濟上同照顧上有很多的疑惑~

大宅

SharleneMama 發表於 20-6-20 04:13
係呢段時間我同bb都建立左感情,始終每一日都感受住bb嘅一舉一動、佢嘅成長、同佢傾計講故事。所以我都好 ...

樓主,我好同情你,無論揀邊條路都好難行,每個選擇都要放棄好多,每一步都有可能日後後悔。

我曾經喺兒童院、母親的抉擇做過長期義工,好多小朋友等緊領養,但領養家庭係好少。個個bb都想有人抱抱佢,但我哋冇辦法遂一安撫,亦冇可能專注於一個bb身上。見到係好心痛,bb應該擁有媽媽專屬嘅愛護,但佢地只可以分享不同義工或者職員嘅少少時間,有時連換屎片都要等。

領養家庭嘅美好景印象,中產、有機會去外國等等,可能大家睇得多呢類報導,的確領養家庭要通過審批,所以財力人力都符合資格,但事實係有好多小朋友等到成年都等唔到領養,一直好似人球被咁拋嚟拋去。

放棄bb會好難受,我聽過義工同事分享,佢見過有媽媽後悔唔要bb,三不五時就去大樓門口喊住要見bb,但當然唔得,當佢簽咗文件話唔要bb,就唔可以再同bb有任何接觸,冇彎轉。

樓主,俾唔到好有用嘅意見你,只可以同你分享我所知嘅嘢。祝福你!

複式洋房

麻辣媽咪 發表於 20-6-20 17:20
樓主,我好同情你,無論揀邊條路都好難行,每個選擇都要放棄好多,每一步都有可能日後後悔。

我曾經喺兒 ...

我都聽過唔少有關簽左名就冇得見番Bb、好多小朋友待領但又冇咁多領養家庭嘅事。
始終都係媽媽最親。我都同個Bb傾過計,當我講起將佢送去領養呢件事,bb會郁得好勁,比我嘅感覺係掙扎係唔情願。當我講番話其實都有得考慮自己養番,不過佢嘅生活會比較艱苦,佢就平靜番

當然我都好想可以見證佢成長,同佢埋身餵奶、教佢講野、同佢經歷人生所有大小事。呢啲經歷錯過左就唔會再有

複式洋房

hky202102 發表於 20-6-20 16:03
回覆 秋天與楓葉 的帖子

我建議你搵d 幫助年輕媽媽的社區服務,個度有社工可以幫你同俾專業意見,我感覺你 ...

冇錯啊,內心深處我係非常想要呢個Bb。但呢個世界都係講現實,冇錢的確係會好艱難。但係比唔到佢需要甚至想要嘅野佢,佢都一定唔好受。

番學年紀就開始有比較,見到同學啲野靚啲佢又羨慕、想要,人人都有但媽媽買唔起。我小學個時就有個同學係咁樣。佢屋企就係一個單親而且有經濟困難嘅家庭,佢媽媽非常愛錫佢。但我地全班個個人淨係識得笑佢窮,冇一個人睇到佢受盡媽媽嘅寵愛,佢媽媽亦都係盡力比左最好嘅野佢。佢想要一個多啦a夢筆袋,佢媽媽為佢親手縫上。雖然手工係粗左啲,但佢媽媽都盡曬力

我唔希望因為經濟而令佢覺得自己同其他人有分別、被比下去

大宅

回覆 SharleneMama 的帖子

其實我係你,我唔會送走走bb,因為始終係自己十月懷胎生既,係自己兒女,申請綜援有咩問題?無問題傢,依家無能力養到BB唔緊要,申請綜援係一件正確嘅事情,好過你將BB送走,日後唔代表你冇能力養到BB,日後你更加可能遇到一個唔介意你過去,一樣愛錫你同BB嘅人,加油啦,做單親媽媽雖然唔係話一件容易嘅事,能力養到BB唔緊要,申請宗門係一件正確嘅事情,好過你將BB送走,日後唔代表你冇能力養到BB,日後你更加可能遇到一個唔介意你過去,一樣愛錫你同BB嘅人,加油啦,做單親媽媽雖然唔係話一件容易嘅事,但係女人可以好堅強好強大,呢個世界上冇男人就會死傢,自己做嘅事要對自己負責任,男方個邊唔好再理佢地,始終佢地唔想負責任同唔理你感受,要唔要都擺啦⋯最緊要個個bb決定權係你度⋯日後你可以出嚟做嘢,一路搵錢一路請人照顧BB完全係冇問題,因為我都係單親媽媽湊大兩個小朋友⋯我自己出嚟做嘢,請個工人姐姐去湊兩個小朋友,現在我遇上我現在的丈夫,他非常愛錫我兩個小朋友和我一起組織一個新家庭,我哋生活得非常快樂,你都加油啦,而家我同你一樣九月頭預産,生第三個BB啦!世上無難事只怕有心人。

複式洋房

viann_655665 發表於 20-6-20 19:24
回覆 SharleneMama 的帖子

其實我係你,我唔會送走走bb,因為始終係自己十月懷胎生既,係自己兒女,申請綜 ...

你嘅先生好好呀!又錫你又錫你嘅小朋友!其實男方有主動搵我傾過,話佢會負責起bb嘅開支。但佢都岩岩呢個月先搵到工番,佢今年先中學畢業...我唔認為佢養得起,所以我先有申請綜援嘅念頭。
我都明白有Bb都係我有責任的,當時保護措施冇做好唔只係男方一個嘅責任。媽媽呢個責任唔係Bb比我,而係我自己比左自己。我都好想負起呢個責任
我媽媽之前話唔會批准我養呢個Bb,不過其實有個bb係到都會對我在職嘅媽媽同讀緊書嘅哥哥造成生活作息上嘅影響
的確要再三思!不過我就比較偏向想自己養呢個Bb,每日感受佢成長,你都唔好話冇感情...

首頁

尾頁

跳至