自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

樓主不要太難過,相信囝囝只係衝口而出,並非有心傷害你

水晶宮

macyleung0229 發表於 20-6-21 19:23
有時小朋友覺得講一次你地又冇鬧,期然就會再講,其實你同你老公都有責任,當講第一次嘅時候就要制止, ...

係!呢啲真係冇得偷懶,响佢哋細個時一定要睇緊個品德!唔好話第一次唔出聲,第二次又由佢....日子耐咗咪以後都係咁囉!到時呻嚟都冇用啦!

珍珠宮

benco524 發表於 20-6-21 19:48
我剛才係架車好嬲,好大聲咆哮,我為照顧佢地,即使工作上可以再晉升,我都冇諗,只想早點回家照顧佢地,到 ...

太無禮貌,你嬲係應該,兩個細路要好好教訓一下。

伯爵府

你咁容易喊 其他人又點會覺得你夠硬淨去處理事情呢
同老公鬧交又喊 同個仔爭執又喊 喊係解決唔到事情
只會覺得你軟弱可欺
家庭中有爭執會常常發生 唔需要大動干戈亦都唔需要一有事發生就喊
細路仔需要一個實淨嘅母親去做role model

男爵府

我剛才係架車好嬲,好大聲咆哮,我為照顧佢地,即使工作上可以再晉升,我都冇諗,只想早點回家照顧佢地,到 ...

快快收起部遊戲機

水晶宮

星人mama 發表於 20-6-21 19:10
我同個7歲仔講,媽媽係全世界最需要保護同最弱嗰個,所以你要保護我。 佢出街真係拖到我實又叫我要睇車。佢 ...

呢個教法都好好,但都係要趁早教佢哋,如果佢哋成個腦已一早直入晒個媽咪係冇用肥婆之類嘅說話,佢哋可能會話你咁肥咁冇用都唔想保護你囉,同埋爸爸嘅角色都好緊要,個仔咁話媽咪,做爸爸都要即時教翻好佢哋啦!

子爵府

回覆 Moti 的帖子

講的好好。我都係甘樣。我女都會叫我肥婆,但是係開玩笑甘講。
我都會講佢肥妹。
雖然我地都唔系肥嘅。不過有時候覺得好玩!

禁止訪問

子爵府

三年級同K3都仲係細,可以再教教。不過有時候如果同媽媽相處得太少。我覺得都會有影響。

男爵府

衰仔包

伯爵府

forgive?forget? 發表於 20-6-21 21:13
你咁容易喊 其他人又點會覺得你夠硬淨去處理事情呢
同老公鬧交又喊 同個仔爭執又喊 喊係解決唔到 ...

打機問題 我都贊成呢個要用嚴肅嘅態度同佢講唔可以用呢樣嘢去睇少亞媽
一係你叫個仔過兩招俾你等你可以同佢對打 如果唔係唔准再笑媽咪/收機冇得打
至於泊車記錯地方 我諗你自己可以想辦法用手機影低泊車嘅位置 咁咪唔怕記錯囉

男爵府

襯佢地細,好好訓斥下,有時對佢地太「林」,佢地只會越來越過火

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

咁既態度,我會有一排乜都唔理佢!佢咁叻丫嘛,自己煮飯(淨係唔煮俾佢食)自己洗衫掠衫,做曬d功課温習,自己起身返學唔叫佢,總之就乜都佢自己搞掂!做得唔好既我會恥笑佢,鬧佢,hurt佢,串佢樣樣都叻丫嘛,問佢乜野心情!係好狠,但如果依家唔教好佢,出黎社會人地對佢更狠!己所不欲,勿施於人。

子爵府

rayrayus 發表於 20-6-21 20:24
樓主你自我形象太低了,點解你會容許你咁細的2個仔咁樣話你? 如果我仔咁同我講野,一個月唔駛諗打機。每個 ...

我都感覺上樓主自我形象太低,或者太好人卻自己委屈;
我估,部分原因係以往冇及時教和罰仔仔,縱壞咗;另外原因可能其他家人(你老公、父母、兄弟姐妹)平時也是言談間不尊重你,而你逆來順受。
樓主不要俾呢個情況繼續下去,好好管教子女,小朋友仲細,仲有好多時間教。
其實我打機都好渣,我細果個而家6歲都打得好過我⋯部switch 咁多個制,我都未搞清楚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

為左打機話你蠢?
你同佢講我打機蠢因為讀書叻,唔係日打夜打書都唔讀.
btw 開始反叛期 朋輩影響好犀利
好似我個女學生,由6年級下學期開始,我覺得自己睇少左佢,到最近我覺得好似唔認識佢,上星期開始佢已經唔想再同我講野,因為我唔識佢地打機既野,反宜佢男同學一返黎佢就好主動同佢講講講(講打機d野)
只可以講反叛期同朋輩影響,係最得人驚既事,簡直變左第2個人
(ps雖然停課,但佢地有wts聯絡)

子爵府

屋企有冇其他人對你唔禮貌,小朋友咁細冇理由無啦啦咁對你喎

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

forgive?forget? 發表於 20-6-21 21:23
打機問題 我都贊成呢個要用嚴肅嘅態度同佢講唔可以用呢樣嘢去睇少亞媽
一係你叫個仔過兩招俾你等你可以同 ...
但其實我覺得記錯泊車位置都係小事,問題係點解記錯位置就要俾人鬧?一黎咁樣對父母係唔尊重,二黎人人都會犯錯,點解人仔細細就咁樣挑人錯處??

子爵府

要教,否則將來害左他們,又苦了自己。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

benco524 發表於 20-6-21 19:25
剛才出街食野,爸爸取車先,話架車泊係轉右再轉右,我行錯左,爸爸及時出來接我地,我大仔態度好差同我爭論 ...

咁佢地最後有無say sorry? 禮貌一定要教, 仲要好有耐心咁教!
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

小三同K3就咁樣?食你住你全面靠你照料都對你咁刻薄咁串,過幾年你咪要跪係度?你老公有無做咩助長佢地咁對你?

你要全面調整對佢地的教法。好彩佢地仲細,仲有機會。

首頁
23456...10

尾頁

跳至