樓市動向

跳至
[其他] 按揭優惠

首頁

尾頁

男爵府

大家知唔知道最近邊間銀行進取啲同埋多啲折扣
thank you
第一次買樓乜都唔識問咗恒生話要等兩個月

別墅

你買既樓係一手定二手,樓價幾多,想借幾多成?

間間銀行offer都唔同,好 depends on 你個 situation.

侯爵府

otin 發表於 20-6-22 08:29
thank you
第一次買樓乜都唔識問咗恒生話 ...

D人話搵按揭中介(經絡丶星之谷 etc)

大宅

sunshine0613 發表於 20-6-22 13:16
D人話搵按揭中介(經絡丶星之谷 etc)

我最近知道. 借400萬,集友兩年罰息 回0.8, 2.5 cap, 有mortgage link, 請問有冇更好?

侯爵府

mrsir 發表於 20-6-22 17:33
我最近知道. 借400萬,集友兩年罰息 回0.8, 2.5 cap, 有mortgage link, 請問有冇更好?
...

我不是中介。我唔知

大宅

DHA勳章

otin 發表於 20-6-22 08:29
thank you
第一次買樓乜都唔識問咗恒生話 ...

我搵中介,恆生最快喎,我係先生做擔保,新工作,其他幾間都要補齊舊稅單,得恆生唔洗。

男爵府

我都搞緊按揭, 搵左按揭中介, whatsapp 同佢講一手/二手, 成交價, 借幾成同幾時成交佢就會比唔同銀行既資料你, 你去銀行申請按揭交埋張轉介表比銀行就得, 唔收錢仲有回贈(不過唔多)

男爵府

owla 發表於 20-6-23 00:12
我都搞緊按揭, 搵左按揭中介, whatsapp 同佢講一手/二手, 成交價, 借幾成同幾時成交佢就會比唔同銀行既資料 ...

中介介紹的銀行優惠回贈比自己去同一間銀行比既回贈一樣?

男爵府

camilleting 發表於 20-6-22 20:21
我搵中介,恆生最快喎,我係先生做擔保,新工作,其他幾間都要補齊舊稅單,得恆生唔洗。
...

大約要幾耐時間?

男爵府

otin 發表於 20-6-23 00:27

咁我唔清楚, 中介話而家銀行人手緊張, 叫我最好一次過報多幾間,
約左星期三去銀行搞, 我到時問下佢係咪一樣先,
如果一樣既話用中介抵d, 佢有幾千蚊回贈

大宅

DHA勳章

otin 發表於 20-6-23 00:28
大約要幾耐時間?

交齊文件,唔洗三星期。不過我借得少,回贈得好少。

大宅

camilleting 發表於 20-6-23 11:34
交齊文件,唔洗三星期。不過我借得少,回贈得好少。

可否知plan內容

大宅

DHA勳章

mrsir 發表於 20-6-23 19:45
可否知plan內容

息口H+1.4% Cap P-2.5%=2.5%,2 year penalty
0.3%現金回贈,送半年家居險,mortgage link,送金老鼠金飾擺設。中介再回贈我0.1%。
因我又係搵先生擔保,佢又岩岩新工,其他幾間都好嚴,不斷要補交文件,到恆生話要回覆,其實都未批,所以就用左佢。

別墅

回覆 camilleting 的帖子

中介都好多野送

我最近都做緊、直接向AA介紹的銀行申請、冇提有擺設家居保送

大宅

DHA勳章

david_ng0307 發表於 20-6-24 11:15
回覆 camilleting 的帖子

中介都好多野送

銀行都係最後出offer先講呀,我都唔記得左有隻老鼠

男爵府

otin 發表於 20-6-23 00:27

我已經去左搞, 銀行既回贈係一樣, 中介果邊會額外回贈多0.1%+$2000,
其實都係幾千蚊唔係多, 不過反正申請按揭都係做一樣既手續,
中介只係自己print張表出黎填完係去銀行申請果時比埋佢就得

男爵府

owla 發表於 20-6-24 23:03
我已經去左搞, 銀行既回贈係一樣, 中介果邊會額外回贈多0.1%+$2000,
其實都係幾千蚊唔係多, 不過反正申請 ...

嘩咁正邊間中介啊
有0.1%回贈再加2000
我A A介紹填咗張form比AA
想問吓係唔係唔可以參加第二間中介?

男爵府

otin 發表於 20-6-25 20:34
嘩咁正邊間中介啊
有0.1%回贈再加2000
我A A介紹填咗張form比AA

我搵左星之谷, 不過聽講經絡回贈都差唔多,
如果你填左aa張轉介form就唔得啦...aa個轉介有咩優惠? 再唔係你都可以照whatsapp星之谷問一問佢,
我聯絡中介果時未簽臨約, 佢特登提我唔好簽

「最後提一提 請小心留意唔好同地產簽D按揭文件...比如索取免費按揭資訊,授權銀行聯絡你等等...
因為如果簽左有D銀行會自動被插旗唔可以幫你轉介」

男爵府

owla 發表於 20-6-25 21:50
我搵左星之谷, 不過聽講經絡回贈都差唔多,
如果你填左aa張轉介form就唔得啦...aa個轉介有咩優惠? 再唔係 ...

即係如果我已經簽咗AA嗰份
而佢淨係轉介左四間銀行聯絡我
咁用其他銀行仲可以找中介嗎?
因為其實我覺得仲可以找多幾個銀行問吓offer

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

otin 發表於 20-6-25 22:14
即係如果我已經簽咗AA嗰份
而佢淨係轉介左四間銀行聯絡我
咁用其他銀行仲可以找中介嗎?
可以。

首頁

尾頁

跳至