婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

冇人迫你結婚,重要搬入去人哋屋企住㗎嘛!係人哋屋企呀!

大宅

AngelLauWong 發表於 20-6-22 09:07
結左四年婚 ,一直同99叔仔同老公四個人一起住。全部三個人冇衞生常識,99最污糟果個,去完廁所吾洗手;叫 ...

好多同99住都會有尼啲問題,問題係可以解決,你未解決過就要離婚,你哋既婚姻都幾兒戲喎,同老公傾下先,或者搬走,冇小朋友好多野都易解決囉

別墅

AngelLauWong 發表於 20-6-22 09:07
結左四年婚 ,一直同99叔仔同老公四個人一起住。全部三個人冇衞生常識,99最污糟果個,去完廁所吾洗手;叫 ...

如果我係你都接受唔到既

洋房

珍珠宮

分開住

禁止訪問

男爵府

sinohk33 發表於 20-6-22 10:10
有錢比家用,點解唔搬出去?

我都咁話做咩唔搬出去?

公爵府

2024年龍年勳章

搬出去住啦!

琥珀宮

我最嬲係99追家用好似黑社會追數,態度又差。我之前説自動過戶,佢說吾識用ATM,要現金。我已月頭比了一 ...

但你老公好正常喎

大宅

mandy952 發表於 20-8-25 20:44
但你老公好正常喎

三個都衰吾住過吾知嘅?樓主有能力就快速搬走?又要做妹仔又無人欣賞真係好氣死!

大宅

喺呢度嘅post成日都見話無錢唔好生啦;搬去老公屋企,係人哋屋企,你係外人,就好多嘢唔出得聲啦...

香港地買層樓都幾百萬,想供按揭亦唔係話個個有首期;好啦,有首期啦,又未必過到壓測。想買層樓真係唔係咁易。租樓都唔平,無一萬都落唔到樓,仲可能要成日搬屋,租完更加唔使旨意買樓。

生小朋友呢,係好多個家庭都想有自己小朋友。平有平養,貴有貴養。唔係話開食都有問題嘅,點解唔可以生呢?以前人單純啲,家嫂生完,奶奶就負責湊;又或者家嫂自己湊。以前男人返工嘛。問題係而家兩夫妻都要返工,奶奶阿媽又未必幫手湊,搵人湊就係一個大問題。

大宅

解決咗有人湊嘅問題,小朋友嘅教養問題又會洐生夫婦/婆媳糾紛。然後奶奶開幾錢又係問題,仲要要求乜要求物。然後話新抱唔識做。

又要俾家用,又要生仔,仲要搭車食飯,首期真係唔係咁易儲到。好多人就選擇去老公到住。咁其實個新抱都放低自己屋企人,去個陌生環境,大家係咪應該錫多啲呢?點解要佢就你一家人?做人新抱甚艱難!咁點解買唔到樓要搬去老公屋企住?古來都係咁嘅啦,唔通搬去老婆屋企咩?咁老公又俾人話啦!

大宅

相見好同住難,所以老公當初要我搬去佢屋企住,話有房,我死都唔肯。我又唔係無首期,又唔係買唔到樓。企硬買樓搬出去。事實證明決定十分正確。人家無當你屋企人啊。你只是一個外人!

利申:自己有樓自己住

男爵府

搬啦

首頁

尾頁

跳至