夫婦情感

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

我同丈夫感情OK, 但因為之前發生家庭問題,所以小朋友就無再見男家親友約2年時間。

岩岩過左父親節,先生回家陪伴家人,然後回家要求小朋友一定要跟他回家見佢家人,否則離婚。

小朋友如果無我係身邊會好不安,我吾想返去見,因為發生極不愉快事件,我仲好憎佢地,而家要點做?

唉,我係全職媽媽,要靠老公比錢,所以就要睇佢臉色(係男家話佢地比錢養小朋友,我無搵錢,憑咩出聲)

我開左新賬戶,因為吾想比家人朋友知,因為真係好難過,想聽下其他人意見。

唉……

複式洋房

CaCabb2020 發表於 20-6-22 23:44
我同丈夫感情OK, 但因為之前發生家庭問題,所以小朋友就無再見男家親友約2年時間。

岩岩過左父親節,先生 ...

最好緊係你去埋,但你唔得既,就要放下手,始終一年一兩次個孫見下男家都唔比,唔係咁講得通

複式洋房

lemon807 發表於 20-6-22 23:49
最好緊係你去埋,但你唔得既,就要放下手,始終一年一兩次個孫見下男家都唔比,唔係咁講得通
...

吾係1年見1,2次,係每個星期都要見呀,點解我咁憎佢地係因為之前家庭發生家暴,男家竟然幫晒個仔,完全吾覺得佢有問題,反而指責我,所以我好憎佢地,小朋友無左我又會好不安,就係咁既原因。

大宅

CaCabb2020 發表於 20-6-22 23:52
吾係1年見1,2次,係每個星期都要見呀,點解我咁憎佢地係因為之前家庭發生家暴,男家竟然幫晒個仔,完全吾 ...

家暴錯既唔係你,但點解你要原諒他,男方幫自己個仔係他們既事,你可以選擇離開,仲有全職媽媽湊小朋友係最偉大亦都最辛苦既,唔係男方比錢就大哂,既然他們咁想見未比他們見囉,你當休息下啦

大宅

重點是你被家暴都原諒左男人,何解小氣嬲男家。咁樣男人及男家會好討厭你,若他遇到小3,你個家就玩完。忍吓氣保頭家,小朋友心理都健康些。我估你年紀比較輕,要留住男人便要識與男家相處。加上嬲了幾年都是時候放開心結。

複式洋房

吾係1年見1,2次,係每個星期都要見呀,點解我咁憎佢地係因為之前家庭發生家暴,男家竟然幫晒個仔,完全吾 ...

小朋友好唔痴呀爸? 都是一個問題喎。
再講,就算離婚,仔女歸你,佢都會一星期會見一次自已仔女架喎。趁仔女細,大家set左呢條線(即你老公無迫你見男家,只要求仔女見)就順住去先,而自已亦要好好裝備自已,心理準備一下,個老公有一日可能又反枱而要唸離婚既可能

男爵府

你被家暴都原諒咗個男人,如果你真係咁憎咁嬲,應該連個男人都唔好原諒。

你可以話男家幫住個仔,但你原諒得個老公,關係亦幾好,即個男人都有值得你留低嘅地方.

佢返去食飯,可能見父母已經老,覺得唔應該再唔理佢哋,佢咁堅持,如果你再左推右推,最終影響埋自己頭家。

伯爵府

2024年龍年勳章

你原諒到老公家暴,仲話感情ok, 但竟然原諒唔到男家?

複式洋房

vickylau0810 發表於 20-6-23 00:10
家暴錯既唔係你,但點解你要原諒他,男方幫自己個仔係他們既事,你可以選擇離開,仲有全職媽媽湊小朋友係 ...

其實我想知離開多過妥協,我先生係咩都聽晒屋企人話既人,呢2年,佢地成日都講說話同做野令我地家庭不和,全部節日都要我先生陪晒佢地,無諗過我地一家3口都有自己生活,

小朋友其實吾太痴爸爸,我有私底下問過小朋友跟爸爸去食飯得吾得,但係小朋友好抗拒,喊晒話要媽媽一齊,

我去到係奴隸,聽說話要服侍佢地,連我家人都頂唔順佢地(之前家暴事件見過面接觸過),我有搵社工幫忙

我先生呢2年好努力維修感情,所以我有原諒佢,但每次佢一接觸佢家人,就會返黎嘈,我如果返去見完,又吾知又有咩要求,唉,好攰

複式洋房

RAY媽 發表於 20-6-23 08:41
你原諒到老公家暴,仲話感情ok, 但竟然原諒唔到男家?

係男家叫過佢個仔離婚,吾止一次,我覺得真係太過份,口講咁錫個孫,成日叫人離婚,從來無問候過孫,想個孫家庭破碎,咁叫錫咩,

侯爵府

2024年龍年勳章

男家似乎有人搞事非離間妳地一家三口。
係咪奶奶?

複式洋房

小菜豆 發表於 20-6-23 10:38
男家似乎有人搞事非離間妳地一家三口。
係咪奶奶?

係全家(99,62,姑9)

大宅

CaCabb2020 發表於 20-6-23 09:01
其實我想知離開多過妥協,我先生係咩都聽晒屋企人話既人,呢2年,佢地成日都講說話同做野令我地家庭不和, ...

即係媽寶男啦自己無主見,但你有無同先生反映
先,小朋友唔痴老豆就係同老豆相處時間少,同
埋依賴左你下下係側邊,你要放下手比小朋友跟
爸爸,而唔係遷就小朋友,既然你咁反感見男家
既,未小朋友同老豆返去比老人家見下,仲有唔
好比男方既家人離間到你兩公婆既關係,除非你
老公見完男家返黎同你嘈先,如果唔係為左小朋
友只有忍,不過你連家暴都忍到,已經比男方睇
低你,你只有忍落去,除非你可以自己獨立一個
人湊小朋友,加油丫全職媽媽

侯爵府

2024年龍年勳章

全家都唔歡迎妳我明
應該有一個"膽"令到全男家都針對妳
教疏C6同妳講唔俾佢帶小朋友去男家就同妳離婚果個, 妳認為係邊個?
奶奶定姑9?
似乎唔係老爺, 如果係老爺-男家話事人...C6又咁孝順...應該真係一早離咗

複式洋房

小菜豆 發表於 20-6-23 10:56
全家都唔歡迎妳我明
應該有一個"膽"令到全男家都針對妳
教疏C6同妳講唔俾佢帶小朋友去男家就同妳離婚果個, ...

係姑9同62呀,因為小朋友見到爸爸成日發脾氣鬧我,又試過掉野同打人,所以就吾鐘意佢了

我有比機會佢地獨處,日日都有,但就係覺得無安全感,呢樣野我幫佢吾到,係社工講的,但佢死都吾肯見社工,覺得自己無問題,加上有人推波助欄掛

複式洋房

vickylau0810 發表於 20-6-23 10:54

即係媽寶男啦自己無主見,但你有無同先生反映

謝謝你,我有同佢傾同反映的,好左一排,一見面又黎,已經好多次了

我覺得忍就得,所以家暴完搵家庭社工幫助,但其實對家咁,吾係忍就可以的

侯爵府

2024年龍年勳章

CaCabb2020 發表於 20-6-23 11:21
係姑9同62呀,因為小朋友見到爸爸成日發脾氣鬧我,又試過掉野同打人,所以就吾鐘意佢了

我有比機會佢地獨 ...

妳唔想去就唔好去...佢地咁錫粒孫, 但係粒孫唔親爸爸, 男家暫時冇妳符...
c6有心搞好夫婦關係係好事...
不過男家62唔like妳, 預料62唔c有生之年妳都有排受
如果別無選擇硬要小朋友去, 做阿媽都要放低大人感受陪小朋友去, 讓小朋友有安全感。保護幼苗。

複式洋房

小菜豆 發表於 20-6-23 11:36
妳唔想去就唔好去...佢地咁錫粒孫, 但係粒孫唔親爸爸, 男家暫時冇妳符...
c6有心搞好夫婦關係係好事...
不 ...

其實我吾覺得佢地錫個孫:

成日叫人離婚

從來無關心問候個孫,疫情期間我家人會排口罩比我小朋友,佢地咩都無

我小朋友1歲半左右突然吾舒服要睇醫生,最後要入院,當時我同我丈夫嘈交,我丈夫吾聽我電話,我無奈下打比62叫佢幫忙轉告丈夫,點知62笑笑口話小朋友病關佢地咩事,你係阿媽,咪自己攪掂囉(到而家我仲記得佢係笑住講,好憎佢)

侯爵府

2024年龍年勳章

CaCabb2020 發表於 20-6-23 11:41
其實我吾覺得佢地錫個孫:

成日叫人離婚

咁妳更加唔好俾小朋友單獨去見男家。
班魔鬼大人連小朋友病都冇感覺, 憑咩野要小朋友去見班魔鬼大人
小朋友咁率性, 一陣講錯野俾男家虐待都似

伯爵府

回覆樓主:

如果係我我會離婚, 畀人打畀人奚落都重要原諒佢哋我做唔出

首頁
12345...15

尾頁

跳至