夫婦情感

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

CaCabb2020 發表於 20-6-23 22:27
家暴已經有報案紀錄,男家係無可能帶小朋友過夜住1,2日的,爸爸要求見面都應該要有社工或媽媽在場,點可 ...

你小朋友很可憐原來佢好驚爸爸,對佢影響好大

複式洋房

bobo88hk 發表於 20-6-23 22:34
樓主會唔會有情緒病?覺得你思緒頗混亂

點睇得到我思緒混亂?吾開心同難過係有,但情緒病,我其實之前有搵社工幫我約過精神科醫生,醫生係覺得我無問題,所以就吾洗再見。

複式洋房

Fion710 發表於 20-6-23 22:36
你小朋友很可憐原來佢好驚爸爸,對佢影響好大

係呀,我已經成日提我先生吾好大發脾氣同講粗口,對小朋友好大影響,但佢每次見完男家返黎都發作,我除左離開,仲可以點做?

水晶宮

CaCabb2020 發表於 20-6-23 22:39
係呀,我已經成日提我先生吾好大發脾氣同講粗口,對小朋友好大影響,但佢每次見完男家返黎都發作,我除左 ...

咁咪離開囉,又打人又粗口你仲留戀件垃圾,你小朋友就係咁既恐懼環境生活!

伯爵府

2024年龍年勳章

CaCabb2020 發表於 20-6-23 09:39
係男家叫過佢個仔離婚,吾止一次,我覺得真係太過份,口講咁錫個孫,成日叫人離婚,從來無問候過孫,想個 ...

叫離婚只係唔錫你,唔係唔錫個孫。

不過你唔俾佢哋見孫,佢哋就算原本會錫小朋友嘅,都會變唔錫。你為咗啖氣,令小朋友少咗人錫,何必呢?
我對6299 好客氣,就算自己唔得閑去做奴隸,都俾小朋友同佢哋相處。
6299佢哋唔會錫我,相處時,有時都會幾受氣。

講起小朋友入幾日醫院,佢哋都係無嚟過㗎。
但是,如果肯讓小朋友同佢哋培養感情,慢慢耐咗佢哋就會錫小朋友。

複式洋房

回覆樓主:

最大問題是你老公,為何男家講乜佢都要聽,不會守護你?

複式洋房

RAY媽 發表於 20-6-23 23:12
叫離婚只係唔錫你,唔係唔錫個孫。

不過你唔俾佢哋見孫,佢哋就算原本會錫小朋友嘅,都會變唔錫。你為咗 ...

其實我家人知道我先生家暴,都無不斷叫我離婚,一來佢地吾想小朋友單親,二來覺得應該係2個大人自己溝通

男家叫我先生離婚,吾錫我就一定,但如果錫個孫,會成日攪到個孫屋企家嘈屋弊,下下叫離婚咩?我真係睇吾到有幾錫,佢地根本係為啖氣,佢地咁樣都令佢個仔難做。

我家人其實家暴事件後,都好吾鐘意男家,因為佢地的想法同行為係好野蠻,但我家人無比壓力我,只係支持我,吾想我難做同吾開心,呢樣已經好大對比。

複式洋房

CaCabb2020 發表於 20-6-23 23:24
其實我家人知道我先生家暴,都無不斷叫我離婚,一來佢地吾想小朋友單親,二來覺得應該係2個大人自己溝通

...

如果想修補關係,何必2年時間仲不斷咁出手破壞,而吾係用黎修補釋出善意,其實我都好憎姑9,但我見到小朋友野都會買比佢小朋友,托我先生比佢,我咁做係希望用時間去修補,可惜對方仲係不斷挑釁。

複式洋房

lemon807 發表於 20-6-23 23:23
最大問題是你老公,為何男家講乜佢都要聽,不會守護你?

我真係好傷心佢吾會諗下我同小朋友,係少少都無,只覺得佢家人慘,唉!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

CaCabb2020 發表於 20-6-23 23:24

...

一定㗎啦,自己父母錫自己。你父母無叫你離婚係錫你,唔係錫個孫。

你係都要話6299 唔錫孫所以唔俾佢哋見,咁其實慘嘅係你小朋友,少咗人錫。

你揾工再離婚吧。咁你可以繼續令小朋友只得你,以及只得你屋企,其實好合乎你想要嘅效果。

複式洋房

百寶袋 發表於 20-6-23 23:29
係有可能過夜,因為你們已經和好咗2年,如果當中無重犯就當男方已改過,當只係當時家庭問題已解決。不如你 ...

我問左家庭社工了,我地個file未closed,係當未解決家庭問題的,而且社工話要証明個男無暴力傾向一定要見社工評估,佢根本吾肯見,所以佢好難有得過夜。

禁止訪問

複式洋房

RAY媽 發表於 20-6-23 23:32
一定㗎啦,自己父母錫自己。你父母無叫你離婚係錫你,唔係錫個孫。

你係都要話6299 唔錫孫所以唔俾佢哋見 ...

吾通要我將所以有行為同說話都打晒出黎去證明6299吾錫個孫咩?

我家人錫我同時都錫個孫,我爸行動不便,都去排口罩比我小朋友,每又會短訊提我天氣轉,小心小朋友病,其實,如果對方真係令我覺得係錫個孫,見面無問題,可惜吾係。

佢地要個孫一定要去佢地家吃飯,我提出不如飲茶或其他活動先見下,遲少少再去吃飯,佢地堅持吾肯。

佢地要個孫一早去佢地屋企,但大人係度打麻雀,打足6,7個鐘,只係要小朋友同我呆坐係度,去行陣街就鬧坐低都吾安份,你地覺得咁係錫小朋友咩?

男爵府

CaCabb2020 發表於 20-6-23 23:33
我問左家庭社工了,我地個file未closed,係當未解決家庭問題的,而且社工話要証明個男無暴力傾向一定要見 ...

你父母無叫你離婚係錫你,同埋好坦白你離咗搬返娘家,仲有冇位俾你哋住,你哋生活支出搞唔搞得掂?

複式洋房

百寶袋 發表於 20-6-23 23:39
佢唔肯見社工唔代表佢有暴力傾向, 如果佢搵到心理醫生或專業人士證明到佢冇問題。
如果樓主老公搵到證據 ...

我歡迎佢咁做,係邊個脾氣吾好,邊個對小朋友差,最好由小朋友自己講,社工跟左2年了,吾係一時三刻既事,我真係未驚過,因為我真係做盡去改善關係,我從來無向小朋友提過男家,根本吾想講起,贍養費其實都預左無,判左都可以吾比,我都無咩祈望(男家一早教我先生轉移所有錢去62戶口啦 ,我只係扮吾知)

伯爵府

2024年龍年勳章

CaCabb2020 發表於 20-6-23 23:39
吾通要我將所以有行為同說話都打晒出黎去證明6299吾錫個孫咩?

我家人錫我同時都錫個孫,我爸行動不便, ...

我6299 都係咁上下,你話6299咁樣就值得「唔俾見」,係你個人價值觀,無對錯。只係你自己的小朋友比較可憐,少咗被愛嘅機會。但你都唔希罕啦,你可以繼續。

複式洋房

BaolawBB 發表於 20-6-23 23:43
你父母無叫你離婚係錫你,同埋好坦白你離咗搬返娘家,仲有冇位俾你哋住,你哋生活支出搞唔搞得掂?

住屋果度其實就算娘家無地方,社工都可以幫手搵地方的,係睇下自己想吾想

生活支出我家人同自己都可以維持一陣,同埋我可以搵工,應該可以頂到下的。

複式洋房

RAY媽 發表於 20-6-23 23:45

我6299 都係咁上下,你話6299咁樣就值得「唔俾見」,係你個人 ...

我吾想小朋友有壞影響,你明白嗎?價值觀同是非黑白,係我先生身上我已經睇到,我只係想小朋友健康成長。

大宅

CaCabb2020 發表於 20-6-23 11:23
謝謝你,我有同佢傾同反映的,好左一排,一見面又黎,已經好多次了

我覺得忍就得,所以家暴完搵家庭社工 ...

其實你都好矛盾喎,你明知一味忍唔得,但你又忍到家暴,你又無反抗離開個男人,最差係小朋友面前嘈交同打交,咁樣會對小朋友心理唔健康

首頁
23456...15

尾頁

跳至