6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

BB 而家十個半月大, 上下出緊四隻牙 ,出咗大概二至三mm左右。 我每日都會用棉花熟水幫佢抹幾次, 驚佢出咗牙仔唔清潔會蛀牙。但係夜晚嗰支奶 ,飲飲下會瞓著, 如果幫佢抹牙仔, 就會整醒佢 ,唔抹成晚流流長, 又驚遲早會蛀牙。 請教大家平時係點幫BB清潔牙齒呢?

大宅

2020勳章

合桃酥 發表於 20-6-23 03:28
BB 而家十個半月大, 上下出緊四隻牙 ,出咗大概二至三mm左右。 我每日都會用棉花熟水幫佢抹幾次, 驚佢出 ...

所以健康院建議1歲後慢慢轉用杯飲奶唔用奶樽。就係唔想BB 再奶睡,應該用杯飲完去刷牙然後瞓覺。好似小朋友咁。

大宅

畀面勳章

我自己係用個啲啱6個月以上BB既牙刷刷,刷左先飲奶,雖然之後飲奶,但都好過冇刷丫, 同埋我揀左隻無蔗糖既奶粉俾佢飲,so far 都好鍾意飲,而且都touch wood 冇蛀牙問題

複式洋房

回覆 mok_bb 的帖子

我都揀左無蔗糖既奶粉俾bb飲 我自己揀左美素金裝新配方囉 便便又靚 咁so far 習慣同你差唔多都係臨訓前飲奶都未有蛀牙 好彩~

大宅

2020勳章

honeybid2 發表於 20-6-23 15:44
所以健康院建議1歲後慢慢轉用杯飲奶唔用奶樽。就係唔想BB 再奶睡,應該用杯飲完去刷牙然後瞓覺。好似小朋 ...

明白了,咁我都試下教佢先。 不過我個仔冇時停,就算用學習杯都係得個玩字, 揸住個杯發嚟發去, 又驚佢篤到眼, 但係唔比佢學又唔得。 屋企幾張 餐椅,學習椅 ,全部同我一坐低就轉身企喺度, 冇一張箍得住佢。

大宅

2020勳章

mok_bb 發表於 20-6-23 16:08
我自己係用個啲啱6個月以上BB既牙刷刷,刷左先飲奶,雖然之後飲奶,但都好過冇刷丫, 同埋我揀左隻無蔗糖既 ...

等我都試下用牙刷先, 不過而家我用手指加濕棉花片, 佢都好抗拒, 仲成日好大力咁咬我 …真係要同佢鬥快
請問你BB飲邊隻奶粉㗎

大宅

畀面勳章

合桃酥 發表於 20-6-28 22:20
等我都試下用牙刷先, 不過而家我用手指加濕棉花片, 佢都好抗拒, 仲成日好大力咁咬我 …真係要同佢鬥快
...

我都係因為佢咬我手指,所以改用牙刷,我女飲皇家美素+人奶,我覺得人奶仲甜過奶粉

複式洋房

2020勳章

發表於 前天 13:34 |顯示全部帖子
mok_bb 發表於 20-6-23 16:08
我自己係用個啲啱6個月以上BB既牙刷刷,刷左先飲奶,雖然之後飲奶,但都好過冇刷丫, 同埋我揀左隻無蔗糖既 ...

唔好意思,我想問8個月bb刷牙仔要唔要用牙膏?

大宅

發表於 前天 16:02 |顯示全部帖子
奶油媽 發表於 20-7-5 13:34
唔好意思,我想問8個月bb刷牙仔要唔要用牙膏?

我仔一歲,前2日去健康院,姑娘話唔洗牙膏,就甘輕輕幫佢擦下,等佢習慣下清潔牙齒就得

複式洋房

發表於 昨天 12:53 |顯示全部帖子
mok_bb 發表於 20-6-28 22:30
我都係因為佢咬我手指,所以改用牙刷,我女飲皇家美素+人奶,我覺得人奶仲甜過奶粉
...

我都有試飲過自己嘅人奶,真係甜甜地架!

複式洋房

2020勳章

發表於 昨天 23:48 |顯示全部帖子
tiffany_mok 發表於 20-7-5 16:02
我仔一歲,前2日去健康院,姑娘話唔洗牙膏,就甘輕輕幫佢擦下,等佢習慣下清潔牙齒就得
...

原來唔洗用牙膏,謝謝你(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊